
Η μεγαλύτερη οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA, συνεχίζει να διανέμει γεύματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα κάτι που σύντομα όμως ενδέχεται να σταματήσει καθώς παγώνει η χρηματοδότησή της.
Ο λόγος; Οι καταγγελίες ότι δώδεκα υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα, για επτά από αυτούς υπάρχουν καταγγελίες ότι εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος ενώ δύο από αυτούς συμμετείχαν σε απαγωγές πολιτών.
As the largest humanitarian organisation in the #GazaStrip - we will do whatever possible to continue our indispensable work to support the people of 📍#Gaza
— UNRWA (@UNRWA) January 28, 2024
At this critical moment #DonateToUNRWA: https://t.co/BAncZ2TnRb pic.twitter.com/tY6VQrdsHM
Οι καταγγελίες αυτές έχουν οδηγήσει τις δυτικές χώρες στην απόφαση να παγώσουν κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του εργου της UNRWA. Η αντίδραση από πλευράς ηγεσίας της υπηρεσίας ήταν να απολύσει εννέα από τους δώδεκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση εργαζόμενούς της και να καταδικάσει τις αποτρόπαιες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν.
The UN is taking swift action following the extremely serious allegations against several UNRWA staff. These abhorrent alleged acts must have consequences. But the humanitarian needs of the desperate populations UNRWA serves must be met - @antonioguterres https://t.co/gy7cthapRa
— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) January 28, 2024
Οι καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της υπηρεσίας UNRWA σχετικά με τη δουλειά της στη Γάζα. Η υπηρεσία απασχολεί περίπου 13.000 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων που βρίσκονται στη Γάζα λιμοκτονούν. Μεγάλοι χορηγοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, έχουν προβεί σε περικοπή της χρηματοδότησης, ενώ από σήμερα, Δευτέρα 29/01, Ιαπωνία και Αυστρία ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλουν τη βοήθεια.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι το 10% των υπαλλήλων της UNRWA ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέροντας ότι έχουν κοινοποιήσει τις πληροφορίες που διαθέτουν στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους είναι μέλη της Χαμάς ή της άλλης ένοπλης οργάνωσης στη Γάζα, της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του προσωπικού της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την αναφορά που παρουσίαζει η WSJ, αρκετοί δάσκαλοι της UNRWA συμμετείχαν στον σχεδιασμό ή την πραγματοποίηση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ένας υπάλληλος της UNRWA πήρε στη Γάζα το πτώμα ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ένας άλλος στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τη σφαγή, έστησε μια αίθουσα πολέμου για να ενεργεί από εκεί η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα "Ισλαμική Τζιχάντ".

Οι πληροφορίες αυτές είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά, χωρίς όμως αναλυτικά στοιχεία, σε δημοσίευμα των New York Times.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr