Γερμανία: Η κρίσιμη κάλπη στην Έσση και το μέλλον της Μέρκελ

Το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ διακυβεύεται στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Έσσης την Κυριακή.

Γερμανία: Η κρίσιμη κάλπη στην Έσση και το μέλλον της Μέρκελ

Δυο εβδομάδες μετά την τεράστια εκλογική απογοήτευση στη Βαυαρία, η Αγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός αντιμετωπίζουν την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης μια νέα εκλογική δοκιμασία που ίσως να κρίνει το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου της Γερμανίας

Η Έσση, ένα ομόσπονδο κρατίδιο 6,3 εκατομμυρίων κατοίκων με ιδιαίτερη σημασία για τη γερμανική οικονομία, καθώς εκεί βρίσκεται και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη, κυβερνάται σήμερα υπό τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, σε εναν συνασπισμό που αποτελείται από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους.

Οπότε αυτό που, πρωταρχικώς, διακυβεύεται είναι το κατά πόσο τα ποσοστά των ψήφων που θα εξασφαλίσουν τα δύο αυτά κόμματα την 28η Οκτωβρίου θα αρκέσουν ώστε το τρέχον κυβερνητικό σχήμα να παραμείνει στο τιμόνι του κρατιδίου και να δώσουν ένα... φιλί πολιτικής ζωής στην Καγκελάριο, η οποία δεν διάγει δα και τις καλύτερες ημέρες της, ειδικά μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), την προπερασμένη εβδομάδα, όταν και υπέστη ιστορική ήττα χάνοντας 10 μονάδες από την εκλογική της δύναμη και καταλαμβάνντας μόλις 37,2% -το χειρότερο ποσοστό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Στην αντίθετη περίπτωση, που η κυβέρνηση συμμαχίας CDU-Πρασίνων καταρρεύσει, αυτό θα εγείρει κι άλλες αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η Μέρκελ θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά και να παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο -η πολιτική φθορά θα ειναι τόσο μεγάλη, ώστε η "άφθαρτη Ανγκελα", όπως την αποκαλούν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ίσως εκπαραθυρωθεί από το ίδιο της το κόμμα έπειτα από 18 χρόνια στο τιμόνι της CDU και 13 στην καγκελαρία.

«Το μάθημα που πήρα (σ.σ. από τη Βαυαρία) είναι ότι εγώ, ως καγκελάριος, πρέπει να κάνω περισσότερα για να εξασφαλίσω ότι θα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη», είπε η Μέρκελ μετά το απογοητευτικό για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αποτέλεσμα.

Το ότι το είπε βέβαια δεν σημαίνει και κάτι, ειδικά όταν οι δημοσκόποι προοιωνίζουν νέα μεγάλη πτώση του ποσοστού του κόμματός της στην Εσση.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το ποσοστό της CDU στην Έσση οδεύει να υποχωρήσει από το 38,3% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, στο 26%!

Κι αυτά ειναι πολύ κακά νέα για την Μέρκελ, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά μεταξύ γκρεμού και ρέματος.

Ο... γκρεμός είναι να καταποντιστεί το κόμμα της, ενώ το... ρέμα με την σειρά του είναι να καταποντιστεί ο έτερος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την πρωθυπουργία στην Εσση, ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ.

Κι αυτό γιατί σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση και για το SPD [το ποσοστό του μειώθηκε στο μισό στη Βαυαρία πριν 15 ημέρες], αν το κόμμα υποστεί μια νέα βαριά ήττα στην Έσση, ενδέχεται να σκεφτούν ακόμη πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, αφήνοντας την καγκελάριο με μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή ακόμη και μπροστά στο φάσμα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών!

Απεναντίας, το κόμμα των Πρασίνων έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ξανά καθώς σύμφωνα με την έρευνα του ZDF, οδεύει να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων και να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη στην Έσση, πίσω από την CDU.

Υπάρχουν όμως και αρκετά κακά νέα και για την υπόλοιπη Γερμανία -μη πουμε και την ίδια την ΕΕ...- καθώς η ίδια δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του στην Έσση, συγκεντρώνοντας το 12% των ψήφων. Αν η AfD μπει στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, αυτό θα σημάνει ότι θα εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια.

Περίπου η ίδια εικόνα και σε μια έτερη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του SPIEGEL και της εφημερίδας Hessische Niedersächsische Allgemeine, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται μόλις στο 27%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 22% και σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι Πράσινοι.

Έτσι μένουν ανοικτές δύο επιλογές: ή θα επιχειρήσει ο Μπουφιέ να επαναλάβει την συμμαχία με τους Πράσινους ή θα προκύψει «κόκκινος» συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και της Αριστεράς.

Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο απεύχεται η Καγκελάριος που έσπευσε να διαμηνύσει στους ψηφοφόρους να αποφύγουν τα «αριστερά πειράματα»: «Είναι μια πιθανότητα που πρέπει να την εμποδίσουμε την Κυριακή», είπε σε πρόσφατη ομιλία της στην πόλη Φούλντα της Έσσης.

Προδικάζοντας νέο δυσμενές αρνητικό αποτέλεσμα, η Μέρκελ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι "δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σε εθνικό επίπεδο από το αποτέλεσμα αυτής της τοπικής ψηφοφορίας".

Η «Ντόιτσε Βέλε» δεν αποκλείει εξάλλου να αναδειχθούν ρυθμιστές οι Πράσινοι στην Εσση και να γίνει πρωθυπουργός ο Ταρέκ αλ Ουαζίρ, ο οποίος είναι μισός Υεμενίτης.

«Οι Πράσινοι μπορεί να μετατρέψουν μια σημαντική εκλογική επιτυχία σε πολιτική ηγεμονία και μάλιστα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το ίδιο και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως και τα πολιτικά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες» υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν Τεσώ.

"Ποιος θα δολοφονήσει την Βασίλισσα;"

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων και το CDU καταποντιστεί, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δυσμενής για την καγκελάριο, που αντιμετωπίζει στις αρχές του Δεκεμβρίου μια ψηφοφορία των μελών για την προεδρία του κόμματος.

«Ποιος θα παίξει τον ρόλο του δολοφόνου της βασίλισσας;», έγραψε η Die Welt λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενα στελέχη του κόμματος, «μια απρόβλεπτη δυναμική μπορεί να πυροδοτηθεί (σε περίπτωση εκλογικής ήττας) και να κοστίσει στη Μέρκελ το ίδιο της το πόστο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της CDU για ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές είναι η αβεβαιότητα για το ποιος θα διαδεχόταν τη Μέρκελ αν έξαφνα έχανε την ηγεσία του κόμματος και άρα την εξουσία. Πολλοί στο κόμμα θεωρούν ότι η διάδοχος της Μέρκελ στο αξίωμα της γενικής γραμματέα της CDU, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η «μίνι-Μέρκελ» όπως την αποκαλούν ορισμένα ΜΜΕ, δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει την καγκελαρία έπειτα από μόλις 9 μήνες στο Βερολίνο.

«Η μάχη στην CDU θα συνεχιστεί», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Σρέντερ, κατά τον οποίο η κούρσα για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος στην εποχή μετά τη Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει και σε αυτή συμμετέχουν κεντρώα στελέχη αλλά κι εκείνοι που αξιώνουν να γίνει στροφή προς τα δεξιά.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και βετεράνος της CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να υποβαθμίσει τη σεναριολογία γύρω από τη Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα. Όμως παραδέχθηκε πως η Καγκελάριος «δεν έχει τόσο αδιαμφισβήτητη εξουσία όσο κατά τις τρεις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους».

Με το διακύβευμα να είναι τεράστιο λοιπόν -και ζωτικής πολιτικής σημασίας- για την Μέρκελ, δεν είναι τυχαίο που έχει ριχτεί προσωπικά στη μάχη της επανεκλογής του Μπουφιέ, με τουλάχιστον τέσσερις εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις -όπως λένε τα γερμανικά ΜΜΕ, ακόμη και με τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΧΑΜΗΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 23 Νοε 2020 | 11:05

Υπέρ της παράτασης του lockdown τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να τρομάζει τη Γερμανία με πολλά κρατίδια να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μερικού lockdown.

ΤΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 20 Νοε 2020 | 14:52

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για τους Γερμανούς - Η Μέρκελ σχεδιάζει περιορισμούς έως τον Ιανουάριο

Λόγω κορονοϊού η καγκελάριος της Γερμανίας σχεδιάζει περιορισμούς στη χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.

ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ 13 Νοε 2020 | 12:15

Γερμανία: Ο Έλληνας εστιατόρας που λατρεύει τη Μέρκελ - Η παραγγελία στο Μαντάμ Τισό για το κέρινο ομοίωμά της

Ο Έλληνας εστιάτορας αγαπά τη Μέρκελ και γι αυτό παρήγγειλε κέρινο ομοίωμά της για το μαγαζί του.

Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 12 Νοε 2020 | 15:30

Κορονοϊός: Ψυχρολουσία από Μέρκελ - Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου

Η Μέρκελ, τόνισε ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί ο περιορισμός των νέων κρουσμάτων κάτω από τα 50

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 02 Νοε 2020 | 08:21
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 01 Δεκ 2020 | 10:56

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν παλιά αυτοκίνητα για να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες

Η μείωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς μειώθηκε δραματικά παντού. Ανάλογα με την περίπτωση, επιλέγουν την πεζοπορία, την χρήση ποδήλατου, μοτοσυκλετών και ιδιωτικών αυτοκινήτων.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 08:51

ΟΗΕ: Τα 235 εκατ. θα φτάσουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω πανδημίας

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά τα 235 εκατ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ GETTY 01 Δεκ 2020 | 08:28

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η φωτογραφία γιατρού που αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή - Η απελπισία σε ένα καρέ

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της απελπισίας των ασθενών με κορονοϊό και της συμπόνιας του υγειονομικού προσωπικού.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 01 Δεκ 2020 | 08:22

Κορονοϊός: Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων που "ίσως να σώσουν ζωές"

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο ΔΡ. ΣΚΟΤ ΑΤΛΑΣ 01 Δεκ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ για το ρόλο του στην πανδημία του κορονοϊού

Ο Δρ. Άτλας αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 01 Δεκ 2020 | 08:15

Προειδοποίηση Μέρκελ για τρίτο κύμα κορονοϊού το χειμώνα: Πρέπει να προσέξουμε και να αντέξουμε

"Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες", είπε η καγκελάριος Μέρκελ.

ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΛΕΞΗ 01 Δεκ 2020 | 08:09

Πανδημία: Η λέξη της χρονιάς για το 2020 με εκατομμύρια αναζητήσεις

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 07:22

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Βραζιλία και Μεξικό - Ραγδαία η εξάπλωση στη Λατινική Αμερική

Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση σε Βραζιλία και Μεξικό, όπου συνεχίζει να καταγράφεται εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.