Σκληρές κόντρες στο debate των Δημοκρατικών

Tο ποσοστό του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από 29% στο 24%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκληρές κόντρες στο debate των Δημοκρατικών

Με την συμμετοχή εννέα άλλων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος στο ακροατήριο, η Κάμαλα Χάρις άρχισε την χθεσινή ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάρις είναι Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια. Η ίδια είπε απευθυνόμενη προς το ακροατήριο πως είχε προγραμματίσει να διαθέσει τον χρόνο της, “μιλώντας για τα σχέδια της να επιλύσει προβλήματα που σας κρατούν ξύπνιους το βράδυ.”

Μετά κοίταξε προς την τηλεοπτική κάμερα κι έθεσε το θέμα άμεσης προτεραιότητας για τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει το POLITICO.

“Ωστόσο, πρώτα έχω μερικά λόγια για τον Ντόναλντ Τραμπ, που όλοι γνωρίζουμε ότι παρακολουθεί,” είπε η Χάρις.

“Έτσι, πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ περάσατε όλο τον χρόνο σας κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια προσπαθώντας να διασπείρετε μίσος και διχόνοια μεταξύ μας. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε τίποτα. Χρησιμοποιήσατε μίσος, εκφοβισμό, φόβο και περισσότερα από 12.000 ψέματα, ως έναν τρόπο αποπροσανατολισμού από τις αποτυχημένες πολιτικές σας, αλλά και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεών σας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχετε κατηγορηθεί, είναι επειδή υπήρχε ένα υπηρεσιακό σημείωμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο λέει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ενός προέδρου που ασκεί τα καθήκοντά του,” είπε η Χάρις.

Η επίθεση του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν στις δύο πρώτες τηλεμαχίες των Δημοκρατικών ανέμενε ότι θα δεχόταν επιθέσεις από άλλους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του παρουσίασε μείωση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτεθεί κατά των δύο υπολοίπων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος που απειλούν το ποσοστό που λαμβάνει ο ίδιος στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για τους Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς με το επίκεντρο της επίθεσης του Μπάιντεν να εστιάζεται στο μεγάλο ζήτημα για την αμερικανική κοινή γνώμη, αναφορικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η κίνηση του Μπάιντεν προκάλεσε μία μεγάλη, σε χρονική διάρκεια συζήτηση η οποία με την σειρά της, κλιμάκωσε την αντιπαράθεση μεταξύ των πιο μετριοπαθών υποψηφίων, με τους πιο προοδευτικούς.

“Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μία συζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας. Γνωρίζω πως η γερουσιαστής λέει πως είναι με τον Μπέρνι. Λοιπόν εγώ είμαι με τον Μπαράκ. Νομίζω ότι το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας [είναι γνωστό ως Obamacare] δούλεψε,” είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας τα καθήκοντα του αντιπροέδρου που άσκησε υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει να προσθέσει “την κοινή γνώμη” στο Obamacare, επιτιθέμενος στην Γουόρεν και στον Σάντερς για την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα “Medicare for All.”

O Μπάιντεν είπε πως το πρόγραμμά του “κοστίζει 740 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν κοστίζει 30 τρισεκατομμύρια,” όπως το πρόγραμμα Medicare for All.

Ο Μπάιντεν και ο πόλεμος στο Ιράκ

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην προηγούμενη υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ, εκφράζοντας την λύπη του για την ψήφο του. Ο ίδιος ερωτήθηκε για την αρνητική πορεία του Ιράκ κατά την περίοδο της προεδρίας του Ομπάμα, αλλά επέλεξε να μιλήσει πρώτα για το Αφγανιστάν. Μετά αναφέρθηκε στο Ιράκ, προσπερνώντας την απόφαση αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων και δίνοντας έμφαση στην θετική ψήφο του για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

“Η ουσία του ζητήματος είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχα ψηφίσει δίνοντας στον πρόεδρο [Τζορτζ Μπους Τζούνιορ] να πάει εκεί και να κάνει αυτό που του είπαμε να κάνει,” είπε ο Μπάιντεν εξηγώντας ότι ο πρόεδρος Μπους είχε ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψηφοφορία, ώστε να επιτραπεί η είσοδος των επιθεωρητών στην χώρα για την χρήση ή μη χημικών ή πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς εκμεταλλεύτηκε την τοποθέτηση του Μπάιντεν, προκειμένου να διαχωρίσει την θέση του. “Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο λάθος, το τεράστιο λάθος, και μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ μας διαφορές, είναι ότι ποτέ δεν πίστεψα όσα έλεγαν ο αντιπρόεδρος [Ντικ Τσέινι] κι ο πρόεδρος Μπους σχετικά με το Ιράκ και ψήφισα κατά του πολέμου στο Ιράκ και βοήθησα στην ηγεσία όσων είχαν αντίθετη γνώμη.”

Η επίθεση Κάστρο στον Μπάιντεν

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για την οικιστική πολιτική των ΗΠΑ Τζούλιαν Κάστρο επιτέθηκε στον Μπάιντεν για το σχέδιο του αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος ξέχασε αυτά που είχε πει μόλις πριν από λίγα λεπτά. Η επίθεση στην ικανότητα μνήμης του Μπάιντεν άγγιξε τον πυρήνα ενός από τα επίμαχα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος από τον ίδιο. Πρόκειται για τις συχνές φραστικές του γκάφες, αλλά και τα περιστασιακά κενά μνήμης που έχει.

Οπλοκατοχή: Διένεξη μεταξύ του Μπάιντεν και της Χάρις

Η Χάρις επιτέθηκε στον Μπάιντεν σχετικά με τις απόψεις του για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και για την ανάγκη που υπάρχει σχετικά με την αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου της οπλοκατοχής.

Στο μεταξύ, χθες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης του CNN. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, το ποσοστό του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από 29% στο 24%.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε παναμερικανικό επίπεδο για τον προκριματικό κύκλο επιλογής προεδρικού υποψηφίου από τους Δημοκρατικούς δείχνουν επίσης ότι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέρασε μπροστά από τον Μπέρνι Σάντερς και βρίσκεται στην δεύτερη θέση, με ποσοστό 18% έναντι 17% του Σάντερς, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του CNN έγιναν γνωστά σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών πριν από την πρώτη κοινή εμφάνιση των τριών πρώτων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση, καθώς στην χθεσινή τηλεμαχία ήρθαν -για πρώτη φορά- αντιμέτωποι ο Μπάιντεν με την Γουόρεν.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολιτικό στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η Γουόρεν φέρεται να καταγράφει μία θετική προεκλογική δυναμική, με κύριο χαρακτηριστικό την σταθερή άνοδό της στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση του CNN έδειξε επίσης, μία αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των τριών υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και των υπόλοιπων διεκδικητών, παρά το γεγονός ότι τρεις υποψήφιοι αποχώρησαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το ποσοστό 17% που συγκεντρώνει ο Σάντερς είναι διπλάσιο κι ακόμη μεγαλύτερο από το ποσοστό της Χάρις (8%) με το ποσοστό της ίδιας υποψήφιας να παρουσιάζει καθίζηση μετά την αρχική εκτίναξη του, που ακολούθησε την φραστική σύγκρουση που είχε η Χάρις με τον Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία.

Πίσω από την Χάρις βρίσκεται ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ Πιτ Μπάτιγκιγκ με ποσοστό 6% αυξημένο από το 5% που ο ίδιος, αλλά και η Χάρις συγκέντρωναν τον προηγούμενο μήνα.

Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ αυξάνει επίσης το ποσοστό του στην δημοσκόπηση αυτή, από 2% σε 5%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστά στο 2% ή και μικρότερα.

Παρά την πτωτική τάση που εμφανίζει το ποσοστό του Μπάιντεν, η δημοσκόπηση του CNN καταγράφει την ουσιαστική προσπάθεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προωθήσει την υποψηφιότητα του ως την υποψηφιότητα με την πιο θετική δυναμική στον προκριματικό κύκλο.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ επενδύει προεκλογικά στην αποφασιστικότητα των ψηφοφόρων να διώξουν από την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές: POLITICO, CNN

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ 26 Οκτ 2020 | 09:51

Τζένιφερ Ανιστον: Αποκάλυψε τι ψήφισε στις αμερικανικές εκλογές - "Δεν είναι αστείο..." [εικόνες]

Η Τζένιφερ Άνιστον ψήφισε στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ 2016 26 Οκτ 2020 | 07:30

ΗΠΑ εκλογές 2020: Έχουν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί

Στις κάλπες προσέρχονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ 24 Οκτ 2020 | 08:52

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Νέα "προφητεία" Τραμπ με το βλέμμα στην... κάλπη - Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα - Ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι έχει εγκαταλείψει τους Αμερικανούς

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 23 Οκτ 2020 | 17:22

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι παγίδες στον δρόμο του Τζο Μπάιντεν προς την κάλπη

Τα στοιχεία που ενδέχεται να αποδειχθούν η μεγαλύτερη παγίδα στον δρόμο του Τζο Μπάιντεν για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 23 Οκτ 2020 | 13:00

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Όλη η οικογένεια Τράμπ ξαφνικά με μάσκα στο debate με τον Μπάιντεν- Πήραν το μάθημα

Φορώντας μάσκα έφτασαν τα μέλη της οικογένειας Τραμπ στο χώρο του debate για τις εκλογές στις ΗΠΑ η

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 19ΧΡΟΝΟΣ 23 Οκτ 2020 | 09:43

Εκλογές ΗΠΑ: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μπάιντεν - Πώς τον έσωσε το FBI

Ενας άνδρας συνελήφθη στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:48

Nτιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν με "βέλη" για κορονοϊό, Κίνα, Πούτιν και... Χίτλερ

Το δεύτερο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ για την προεδρική κούρσα δεν είχε εντάσεις ούτε "κοκορομαχίες".

ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 22 Οκτ 2020 | 17:18

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που θα καθορίσουν το αν χάσει ο Τραμπ - Τι λένε οι αναλυτές

Ποιο κόμμα έχει το πλεονέκτημα στην κινητοποίηση αυτής της ομάδας των ψηφοφόρων των εκλογών στις ΗΠΑ της 3ης Νοεμβρίου

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ 20 Οκτ 2020 | 23:57

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά κλείνει την ψαλίδα ο Τραμπ σε 6 Πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται και στις 6 αμφίρροπες Πολιτείες - Ντέρμπι με Τραμπ σε Μίσιγκαν και Βόρεια Καρολίνα

REALCLEARPOLITICS 19 Οκτ 2020 | 16:50

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν αν θα κερδίσει η θα χάσει ο Τραμπ

Οι 10 αμφίρροπες πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν το νικητή τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Οκτ 2020 | 17:39

Στήριξη Μπάιντεν στην Ελλάδα: Σε αντίθεση με τον Τραμπ θα αντιδράσω στην τουρκική παραβατικότητα

Όλη η ανακοίνωση του επιτελείου Μπάιντεν για Ελλάδα και Κύπρο - Σαφής θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΤΡΑΜΠ 15 Οκτ 2020 | 16:14

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων για Μπάιντεν - Ο Τραμπ χάνει και τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν

Νέα δημοσκόπηση δείχνει νίκη Μπάιντεν, με τον Τραμπ να χάνει και τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής που τον είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ