Σκληρό πόκερ για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ανταλλαγή κρατουμένων ζητούν οι ρωσόφωνοι στο Σλαβιάνσκ, ενώ ο ΟΑΣΕ στέλνει στην πόλη διαπραγματευτές. Σάλος στο Κίεβο από τα υπονοούμενα της Μόσχας για εισβολή ως ειρηνηνευτική δύναμη

|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ανταλλαγή κρατουμένων» ζητούν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ που από χθες κρατούν μια ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ρωσόφωνοι: Καλά στην υγεία τους οι παρατηρητές

Ο ντε φάκτο δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόρ δήλωσε ότι θα μπορούσε αν γίνει ανταλλαγή με ρωσόφωνους που κρατούνται από τις δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είναι καλά στην υγεία τους και σιτίζονται κανονικά και πως ένας παρατηρητής «πάσχει από διαβήτη, αλλά η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή καθώς παίρνει τα χάπια του». Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην ανατολική Ουκρανία μια ομάδα διαπραγματευτών για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εισβολή ως «ειρηνευτική δύναμη»

Η Μόσχα διέψευσε το απόγευμα την καταγγελία του αμερικανικού Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία, το τελευταίο 24ωρο, ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία με αφορμή τη δήλωση του ρώσου πρεσβευτής στον ΟΗΕ περί αποστολής ρωσικής ειρηνετικής δύναμης στην Ουκρανια. Ο Βιτάλι Τσουρκιν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, αλλα αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση είμαστε έτοιμοι να πράξουμε τα δέοντα». Το Κίεβο απάντησε ότι σε περίπτωση εισόδου των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσουν εχθροπραξίες.

Το απόγευμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη Μόσχα ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από το Τζον Κέρι να πιέσει την Ουκρανία για να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στις ανατολικές επαρχίες και να απελευθερώσει τους αυτονομιστές που έχει συλλάβει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook