Σκοτ Προύιτ: Αμφισβήτησε την κλιματική αλλαγή αλλά είχε αδυναμίες...

Ο Σκοτ Προύιτ βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες που διεξάγονται για αποφάσεις δαπανών που έλαβε σχετικά με τα ταξίδια του και την ασφάλεια του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκοτ Προύιτ: Αμφισβήτησε την κλιματική αλλαγή αλλά είχε αδυναμίες...

Υπήρξε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που πήρε δημοσίως θέση υπέρ της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Είναι ο άνθρωπος που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και εκτιμούσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν «κακή για την Αμερική». Με ένα από τα γνωστά tweets του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε και αυτός στην ιστορία. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την παραίτηση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες που διεξάγονται για αποφάσεις δαπανών που έλαβε σχετικά με τα ταξίδια του και την ασφάλεια του.

Ο 50χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα είχε και αυτός τις αδυναμίες του, αδυναμίες που τον έβαλαν στο στόχαστρο πολλών ερευνών τους τελευταίους μήνες: από την ίδια την εισαγγελία της Πολιτείας του μέχρι δύο άλλες ανεξάρτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και το Κογκρέσο.

Η λίστα των κατηγοριών είναι μακρά. Όλες όμως οι κατηγορίες έχουν ένα κοινό, ο Προύιτ φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε την θέση που κατείχε από τον Φεβρουάριο του 2017 για να απολαμβάνουν περισσότερες ανέσεις ο ίδιος και η οικογένειά του κατά παράβαση φυσικά του ομοσπονδιακού νόμου. Ταυτόχρονα, οι υφιστάμενοί του που τολμούσαν να φέρουν αντιρρήσεις, που αντιδρούσαν στη συμπεριφορά του ή που δεν ήταν αρκούντως πιστοί σε εκείνον τιμωρούνταν, στην καλύτερη περίπτωση με εσωτερική μετακίνηση στην υπηρεσία.

Παλάτι σε τιμή ευκαιρίας...

Ο Προύιτ νοίκιασε τον περασμένο χρόνο ένα πολυτελές διαμέρισμα σε ακριβή συνοικία της Ουάσινγκτον, λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το Καπιτώλιο, έναντι 50 δολαρίων τη βραδιά, ένα ποσό που μάλιστα κατέβαλε μόνο για τις φορές που κατέλυσε εκεί. Κατά διαβολική σύμπτωση το διαμέρισμα αυτό ανήκει στη σύζυγο ενός λομπίστα της βιομηχανίας της ενέργειας.

Υπάλληλοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τον περασμένο χρόνο, ο Προύιτ φέρεται ότι ζήτησε από έναν βοηθό του να επικοινωνήσει με δωρητές των Ρεπουμπλικανών και με επιχειρηματίες για να βρουν δουλειά με εξαψήφιο μισθό στη σύζυγό του Μέρλιν. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, την οποία αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, ο Προύιτ υποχρέωσε έναν συνεργάτη του να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας φαστ φουντ και να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα να πάρει η σύζυγός του κατάστημα της εταιρείας για franchise.

Η κυρία Προύιτ, μια πρώην σχολική νοσοκόμα στην Οκλαχόμα, έκανε συμβουλευτική εργασία με πελάτες πολλούς ρεπουμπλικανούς. Οι συνεργάτες του Προύιτ πάντως δεν αναζητούσαν μόνο δουλειές για λογαριασμό του. Σύμφωνα με μια κατάθεση στο Κογκρέσο, ο Προύιτ είχε ζητήσει από τους βοηθούς του να του βρουν καινούργιο διαμέρισμα, να τηλεφωνήσουν σε ξενοδοχείο του Τραμπ για να ρωτήσουν αν μπορεί να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο στρώμα (!), να του αγοράσουν ακριβά σνακς, να προγραμματίσουν διακοπές στην Καλιφόρνια για την οικογένειά του, να του παίρνουν τα ρούχα από το καθαριστήριο και να αναζητήσουν μια συγκεκριμένη μάρκα ενυδατικής κρέμας, η οποία διατίθεται μόνο σε επιλεγμένα ξενοδοχεία Ritz-Carlton ή να του εξασφαλίζουν εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βοηθοί του φέρεται ότι χρησιμοποίησαν τις δικές τους πιστωτικές κάρτες και σύμφωνα με την Washington Post, μια από τις βοηθούς του δεν πήρε ποτέ πίσω τα χρήματα της.

Από την αρχή κιόλας της θητείας του απαιτούσε η αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε να χρησιμοποιεί την σειρήνα της αστυνομίας και τα οχήματα να κάνουν σινιάλο με τα φώτα τους στους άλλους οδηγούς για να περάσουν. Δήθεν για να αποφεύγει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Ουάσινγκτον, σε περιπτώσεις που ήταν αργοπορημένος για μια επαγγελματική συνάντηση ή που έπρεπε να φτάσει εγκαίρως στο αεροδρόμιο για να μη χάσει την πτήση του. Βέβαια υπήρξε και μια φορά τουλάχιστον, σύμφωνα με τους New York Times, κατά την οποία τα μέσα αυτά επιστρατεύθηκαν για να φτάσει γρήγορα σε ένα ακριβό γαλλικό εστιατόριο. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής της ασφάλειας προσωπικού του—ένας βετεράνος της ΕΡΑ με 16 χρόνια στην υπηρεσία—εναντιώθηκε στη χρήση της σειρήνας και βρέθηκε σε άλλο τμήμα της υπηρεσίας. Αξιωματούχοι πάντως της υπηρεσίας διαψεύδουν ότι ο Προύιτ ζητούσε να χρησιμοποιούνται οι σειρήνες ή ότι η χρήση τους αποκλίνει από τους κανονισμούς της υπηρεσίας.

Την πρώτη χρονιά στην ΕΡΑ, ο Προύιτ δαπάνησε περισσότερα από 168.000 δολάρια για αεροπορικά ταξίδια ανά τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων και των συχνών επισκέψεών του στη γενέτειρά του, την Οκλαχόμα, αλλά και σε προορισμούς του εξωτερικού. Συχνά χρησιμοποιούσε ναυλωμένα μικρά αεροσκάφη ή ταξίδευε πρώτη θέση γιατί, κατά την υπηρεσία, ήταν ζήτημα ασφαλείας και θα ήταν επικίνδυνο να μετακινείται με το λεωφορείο μαζί με πιθανόν επικίνδυνους επιβάτες.

Η EPA δαπάνησε περισσότερα από 90.000 δολάρια για ένα ταξίδι του τον Ιούνιο του 2017, το οποίο περιελάμβανε και την παρουσία του σε σύνοδο για το περιβάλλον στην Ιταλία. Ο ίδιος ξόδεψε 36.000 δολάρια για μια στρατιωτική πτήση από το Σινσινάτι στη Νέα Υόρκη ώστε να προλάβει να ταξιδέψει πρώτη θέση για την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με ξένους ηγέτες και περιηγήθηκε ιδιωτικά στο Βατικανό.

Ένας εκπρόσωπος της EPA δήλωσε στην Washington Post ότι οι μετακινήσεις του Προύιτ είχαν όλες εγκριθεί από την υπηρεσία και ήταν απαραίτητες για να διαδοθεί το μήνυμά της. Ο Λούκας Μικελιόνις του Fox News επισημαίνει πάντως ότι οι προηγούμενοι επικεφαλής της EPA δαπανούσαν αντίστοιχα ποσά με τον Προύιτ για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αλλά ότι υψηλότερα ήταν τα κόστη της προσωπικής ασφάλειας που είχε επί 24ωρου βάσεως ο Προύιτ.

Ακριβή μου κλειδαριά...

Έπειτα υπήρξαν και κάποιες ‘περίεργες’ αγορές που έκανε η υπηρεσία όσο βρισκόταν ο Προύιτ στο τιμόνι. Το γραφείο του ξόδεψε 5.800 δολάρια για κλειδαριές ασφαλείας, 1.560 δολάρια για πένες και 43.000 για έναν τηλεφωνικό θάλαμο με ηχομόνωση…Υπήρξε μάλιστα και πρόταση ύψους 70.000 δολαρίων για την αντικατάσταση δύο γραφείων στο γραφείο-σουίτα του, ένα από τα οποία θα ήταν αλεξίσφαιρο. Τελικά η EPA μαζεύτηκε και ξόδεψε 2.000 δολάρια για την ανακαίνιση ενός πελώριου γραφείου -αντίκα για τον ίδιο τον Προύιτ, το οποίο μέχρι τότε φυλασσόταν σε κυβερνητική αποθήκη.

«Στα τσακίδια»

Μπορεί ανακοινώνοντας την παραίτηση του Προύιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ να εξήρε το έργο του στην υπηρεσία, χρησιμοποιώντας μάλιστα την αγαπημένη του φράση: «έκανε φανταστική δουλειά», όμως τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε: ‘’Για να είμαι ειλικρινής δεν χαίρομαι με συγκεκριμένα πράγματα’’. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είχαν ζητήσει εδώ και μήνες την απομάκρυνσή του και έτσι η είδηση της παραίτησής του προκάλεσε αισθήματα χαράς, δικαίωσης και ανακούφισης. «Στα τσακίδια», έγραψε στο Twitter ο δημοκρατικός Ερλ Μπλούμεναουερ. «Δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του να προστατεύσει τον καθαρό μας αέρα και το νερό και με 13 εκκρεμούσες ομοσπονδιακές έρευνες για το έργο του στην υπηρεσία, το μοναδικό ερώτημα που γεννάται είναι γιατί άργησε τόσο».

Που το πάει;

Ο Προύιτ φέρεται ότι περίμενε την ευκαιρία για κάτι ανώτερο από την θέση του επικεφαλής της EPA, πιθανόν επιδιώκοντας να γίνει ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, αν ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος λέγεται ότι έχει πέσει σε δυσμένεια, απομακρυνόταν από την θέση του.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα πιθανόν να έχει βλέψεις σε κάποιο αξίωμα στην Πολιτεία του, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις συχνές επισκέψεις του εκεί. Τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη και ο Προύιτ δεν αποκλείεται να προσβλέπει σε αυτές.

ΠΗΓΗ: BBC, AFP

Φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 13 Οκτ 2021 | 15:07

"Γιατί προσγειώθηκαν δεκαπέντε F-15 στην Ελλάδα;": "Νεύρα" στα τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με ΗΠΑ

Ακόμη και η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα ενόψει της άσκησης Castle Forge φαίνεται να ενοχλεί τουρκικά μέσα ενημέρωσης