«Σνομπάρουν» οι Ούγγροι τον Όρμπαν και το δημοψήφισμα

Συμμετοχή κάτω του 50% αναμένεται να έχει το δημοψήφισμα για τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις στην Ουγγαρία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Σνομπάρουν» οι Ούγγροι τον Όρμπαν και το δημοψήφισμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμάται, δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

«Σνομπάρουν» οι Ούγγροι τον Όρμπαν και το δημοψήφισμα
Κάλπες από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν

Οι δημοσκοπήσεις και η πολιτική ήττα Όρμπαν

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 50%. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ήττα για τον ούγγρο πρωθυπουργό ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την απόρριψη των πολιτικών της Ευρώπης στο προσφυγικό.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Κυριακή από την ομάδα προβληματισμού Nezopont καταδεικνύει ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, ωστόσο η ψηφοφορία θα κηρυχθεί άκυρη, καθώς το ποσοστό προσέλευσης κυμάνθηκε κάτω του 50%, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 1.000 Ούγγρων σήμερα, περίπου 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων, ενώ 168.000 ψήφισαν υπέρ.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γεργκέλι Γκουλίας δήλωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται γύρω στο 45% βάσει των στοιχείων των exit poll κι επιβεβαίωσε ότι το 95% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Τα ψηφοδέλτια της διαδικασίας του δημοψηφίσματος
Τα ψηφοδέλτια της διαδικασίας του δημοψηφίσματος

Η προπαγάνδα

Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε ένα κλίμα έντονης προπαγάνδας, με την κρατική τηλεόραση να εκτοξεύει απειλές ακόμη κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Ουγγαρία. «Οι μετανάστες θα προχωρήσουν προς την Ουγγαρία, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ τους» ανέφερε η κρατική τηλεόραση της χώρας πριν από μερικές ώρες.

Είναι ωστόσο σαφές ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Βικτόρ Όρμπαν θα επιχειρήσει να διακηρύξει νίκη, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι συντριπτικά κατά των ποσοστώσεων της ΕΕ στο προσφυγικό.

Το μέλλον του προσφυγικού στη Ευρώπη

Το πλήγμα πάντως στην εικόνα του Όρμπαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας του είναι κάτι παραπάνω από σαφές, καθώς ο ίδιος δήλωνε πως ένας από τους βασικούς του στόχους τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή, ο ούγγρος πρωθυπουργός προσπαθεί μια συγκεκριμένες και λεπτές στρατηγικές κινήσεις να προβάλλει τον εαυτό του ως το αντίπαλο δέος απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελά Μέρκελ, αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στο προσφυγικό.

Η σκληρή προσέγγιση του Όρμπαν στο ζήτημα βρήκε συμμάχους σε άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και θεμελίωσε ουσιαστικά μια εσωτερική συσσωμάτωση κρατών εντός της ΕΕ, την λεγόμενη ομάδα του Βίζενγκραντ.

Ο Β. Όρμπαν σε δηλώσεις του έξω από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε
Ο Β. Όρμπαν σε δηλώσεις του έξω από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε

«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν σε ανοικτή επιστολή του που δημοσίευσε η εφημερίδα Μαγιάρ Ίντεκ, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι και δυστυχώς οι μόνοι μέχρι στιγμής εντός της ΕΕ που πραγματοποιήσαμε ένα δημοψήφισμα για την μεταναστευτική κρίση. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν έβλεπα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχω την ευθύνη για τη μοίρα της Ουγγαρίας και όχι άλλων χωρών της ΕΕ» ανέφερε ο ούγγρος πρωθυπουργός.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΙΛΙΠΟ ΓΚΡΑΝΤΙ 07 Οκτ 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύεται κορονοϊού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΥ 06 Οκτ 2020 | 12:16

Λουκέτο στις υπηρεσίες ασύλου της Αθήνας - Κόλλησαν κορονοϊό και οι διερμηνείς

Κλειστές είναι από σήμερα Τρίτη όλες οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 05 Οκτ 2020 | 16:36

ΜΚΟ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "ξέφραγο αμπέλι"- Ηρθαν με αεροπλάνο για να πάρουν πρόσφυγες, μπλόκο στην προσγείωση

Η πτήση από την Ολλανδία τελικά προσγειώθηκε στην Αθήνα και όχι στη Λέσβο χωρίς να παραλάβει πρόσφυγες

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 11:21

Ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Κρήτης με 60 μετανάστες

Στο σημείο βρίσκεται ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ 29 Σεπ 2020 | 10:01

Σκηνικό απείρου κάλλους στο Ηράκλειο: Γυναίκα έφτυνε τους αστυνομικούς στο πρόσωπο, τους κλωτσούσε και τους χτυπούσε

Η Γερμανίδα αφού εκσφενδόνισε ό,τι βρήκε, άρχισε να ρίχνει μπουνιές και κλωτσιές στους αστυνομικούς.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ 28 Σεπ 2020 | 12:32

Bαριές κατηγορίες για 33 μέλη ΜΚΟ: Είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ αλλά και της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν 33 μέλη ΜΚΟ που είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα.

1.098.320 ΣΥΝΟΛΙΚΑ 26 Οκτ 2020 | 23:13

Κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα στην Ισπανία - Πάνω από 50.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό.

35.018 Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 26 Οκτ 2020 | 23:05

Κορονοϊός: Σοκ στη Γαλλία με 1.307 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε μία ημέρα - 26.771 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 257, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έφτασαν τους 2.770

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Οκτ 2020 | 21:57

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Αλεξανδρέττα έπειτα από πυροβολισμούς και βομβιστική επίθεση [Βίντεο]

Η έκρηξη στην Αλεξανδρέττα συνέβη μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, και καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 26 Οκτ 2020 | 21:24

ΠΟΥ: Ελπίζουμε να μη χρειαστούν εθνικά lockdown, αλλά η Ευρώπη πρέπει να "τρέξει"

Ο ΠΟΥ διατηρεί την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά λοκντάουν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ" 26 Οκτ 2020 | 20:31

Η Γαλλία δεν πέφτει στην "παγίδα" Ερντογάν: Εμείς δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Αποστομωτική απάντηση στον Ερντογάν που κάλεσε τον λαό του σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

ΤΟ ΞΕΧΑΣΕ Η ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ; 26 Οκτ 2020 | 19:06

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Μπάιντεν ξέχασε το όνομα του Τραμπ - Τον αποκάλεσε "Τζορτζ" [Βίντεο]

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε Τζορτζ τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτός του "επιτέθηκε" στο twitter