Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την επίσημη απόφαση της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ακολουθώντας τα βήματα της γειτονικής Φινλανδίας, σε μια κίνηση που θα επανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.
"Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον μετά από συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας στο κοινοβούλιο. "Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ".
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του Βορειοατλαντικού ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε μετά τις δηλώσεις της Άντερσον το προεδρικό γραφείο των Ηλυσίων.
Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία σε κοινή δήλωση σημειώνουν ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις υποψήφιες χώρες για το ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία σε περίπτωση που τα δύο σκανδιναβικά έθνη δεχτούν επίθεση. "Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβικούς γείτονές της με όλα τα απαραίτητα μέσα σε περίπτωση που πέσουν θύμα επιθετικότητας στο έδαφός τους πριν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Stoere.
Πούτιν: Η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια "απειλή", αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.
Μια τέτοια "διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση", είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).
Αυτή η αντίδραση του Ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην γειτονιά της ως υπαρξιακή απειλή με το Κρεμλίνο να δικαιολογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω των φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας.
Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους "με εντελώς επιθετικό τρόπο".
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια "περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας".
Στη σύνοδο του CSTO μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.
"Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει τις πιέσεις στον μετασοβιετικό χώρο" δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.
Πριν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κρίνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ "δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας". Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για "ένα σοβαρό λάθος".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr