«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία

Ο προσωπικός θρίαμβος του Ερντογάν, η επανάσταση της κάλπης και εξαφάνιση της αντιπολίτευσης. Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και η αλλαγή του Συντάγματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία

«Το έθνος πρέπει να μείνει ενωμένο για να αντιμετωπίζει τις μεγάλες συνωμοσίες» δηλώνει ο θριαμβευτής των εκλογών στην Τουρκία Ερντογάν συντηρώντας μετά τις εκλογές τον «φόβο» για τη μοίρα της χώρας που αποτέλεσε το βασικό συστατικό του...θριάμβου του.

Επανάσταση της κάλπης και εξαφάνιση της αντιπολίτευσης ήταν για τον φιλοκυβερνητικό τύπο στην Τουρκία η χθεσινή νίκη αυτοδυναμίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ενώ για τα μέσα της αντιπολίτευσης ήταν η νίκη του φόβου και η επιτυχία ενός σχεδίου για δημιουργία χάους από το Σουλτανάτο του Ερντογάν.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία

Στην πραγματικότητα το κόμμα των Ερντογάν-Νταβούτογλου κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες και μετά την απώλεια της κυβερνητικής αυτοδυναμίας στις εκλογές του Ιουνίου, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να επανέλθει στην εξουσία για τέταρτη φορά και μάλιστα με τα υψηλά ποσοστά που είχε λάβει το 2011.

Η κυβερνητική ρητορική για την απειλή της χώρας από δίκτυο συνωμοσίας αποτελούμενο από από το PΚΚ, τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τους ακροαριστερούς, τους τζιχαντιστές, τους Κούρδους της Συρίας, ως και τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι πέτυχε διπλό στόχο. Αφενός να προσποριστεί το κυβερνών κόμμα μεγάλο μέρος ακροδεξιών ψήφων του κόμματος του Μπαχτσελί και αφετέρου να υπομονεύσει την ειλικρίνεια του φιλοκουρδικού κόμματος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι ηγείται ενός κινήματος ειρήνης και δημοκρατίας χωρίς διασυνδέσεις με την πολιτική πολέμου του Κουρδικού PKK.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 2

Οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους πέντε μήνες από το Ισλαμικό Κράτος συνέβαλαν επίσης υπέρ της κυβέρνησης που προβλήθηκε ως εγγύηση σταθερότητας και ενότητας της χώρας, αν και εις βάρος βασικών δημοκρατικών αρχών και της ελευθερίας της έκφρασης. Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ευγνωμοσύνη του προς στο έθνος για τη δημοκρατική του ωριμότητα και ζήτησε σεβασμό από τον υπόλοιπο κόσμο προς τη χώρα του. Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είπε, εκφράστηκε η εθνική βούληση για σταθερότητα. «Το έθνος πρέπει να μείνει ενωμένο για να αντιμετωπίζει τις μεγάλες συνωμοσίες. Οι αδιαμφισβήτητες αρχές μας είναι 'ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος».

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 3

Για «πολιτική σφαγής» κάνει λόγο ο Ντεμιρτάς

Στο μεταξύ το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε θετικά δεκτό από τις αγορές με ανάκαμψη της τουρκικής λίρας. Από την άλλη πλευρά, σε μια μα πρώτη αντίδραση ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι μπορεί το κόμμα του να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετώπισε, όπως είπε, μια πολιτική σφαγής.«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι η έκβαση εκλογών ήταν αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης του προέδρου Ερντογάν.

Ο προσωπικός στόχος του Σουλτάνου - Να αλλάξει το Σύνταγμα

Ο προσωπικός στόχος του Σουλτάνου, που δεν ήταν άλλος από ένα ισχυρό κυβερνών κόμμα που θα δώσει το πράσινο φως για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ισόβια παραμονή του στην εξουσία επετεύχθη. Ηδη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα» στην ομιλία του θριάμβου.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 4

Όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Ερντογάν προκήρυξε νέες εκλογές στην Τουρκία, μετά την αποτυχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) να κερδίσει την αυτοδυναμία στις κάλπες που είχαν προηγηθεί, αναλάμβανε ένα εξαιρετικά υψηλό πολιτικό ρίσκο. Και αν ενδεχομένως μπορούσε να προβλέψει ότι το AKP -του οποίου στο παρελθόν κρατούσε τα ηνία- θα κέρδιζε και πάλι, μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί την έκταση θριάμβου που έλαβε η εκλογική νίκη.

Μέσα σε ένα βράδυ το AKP μεταφέρθηκε από την κόλαση στον... παράδεισο, ανεβάζοντας τα ποσοστά του κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Ανατρέποντας εκτιμήσεις, προγνωστικά και δημοσκοπήσεις, που την τελευταία εβδομάδα προέβλεπαν αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, το κόμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου όχι μόνο κέρδισε την πρώτη θέση αλλά εξασφάλισε και μια άνετη αυτοδυναμία.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 5

Ερντογάν: Κριτική στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής». Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας». Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 6

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Νταβούτογλου: Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τους νικητές του εκλογών ήρθε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σχολίασε το αποτέλεσμα με μία μόνο λέξη: «Elhamdülillah...». Που σημαίνει... «Δόξα τω θεώ».

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 7

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην 'Αγκυρα δεν παρέλειψε να χαιρετίσει - τρεις φορές - τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο Σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Το δίλημμα «Ερντογάν ή χάος»

Ο πραγματικός νικητής των εκλογών δεν είναι άλλος από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος «έριξε τα ζάρια» και... κέρδισε το πολιτικό παίγνιο.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια ταραγμένη πολιτικά περίοδο για τη γείτονα χώρα. Με τον πόλεμο στη Συρία να μαίνεται, τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα να διατηρούν ακόμη ανοιχτές πληγές στην τουρκική κοινωνία, την προσφυγική κρίση να βρίσκεται στο απόγειό της και την ένοπλη αντιπαράθεση με τους κούρδους του PKK να αναζωπυρώνεται στην Ανατολή, Ερντογάν και Νταβούτογλου έθεσαν στο εκλογικό σώμα ένα παλιό και δοκιμασμένο πολιτικό δίλημμα: «Σταθερότητα ή χάος».

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 8

«Αυτό που είναι σαφές στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα για το έθνος μας και σήμερα οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους βασιζόμενοι σε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν, μετά την προσέλευσή του στη κάλπη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και με σειρά «ανοιχτών» ζητημάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το εκλογικό σώμα αποφάσισε εν τέλει να δώσει την δυνατότητα στο AKP να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι πόλωσε σκοπίμως το κλίμα, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του πρώην κόμματός του. Το ποσοστά των σημερινών εκλογών είναι το αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε η μία εκ των δύο ηγετών του HDP Figen Yuksekdag.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 9

Παρότι οι κάλπες αφορούσαν την εκλογή αντιπροσώπων στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είχε εμμέσως και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Η αυτοδυναμία του ΑΚP αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την διατήρηση του κυρίαρχου πολιτικού ρόλου που έχει ο Ερντογάν στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Αποτελούσε επίσης έναν από τους όρους για την προώθηση των σχεδίων του τούρκου προέδρου για αλλαγές στο πολιτικό και συνταγματικό σύστημα της χώρας με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της εκτελεστικής εξουσίας του ύπατου αξιώματος, κάτι στο οποίο η αντιπολίτευση αντιτίθεται με σφοδρότητα.

Η προσέγγιση με την Ευρώπη

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στον εκλογικό θρίαμβο του ΑΚP είναι και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα και το «ξεκλείδωμα» -έστω και προσωρινά- της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ενίσχυσαν το ευρωπαϊκό προφίλ του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προσελκύοντας μετριοπαθείς πολιτικά ψηφοφόρους που υποστηρίζουν την προσέγγιση με την Ευρώπη. Έστρεψε επίσης τα βλέμματα αρκετών μακριά από τα αυταρχικά παραληρήματα αλλά και τις πρόσφατες κυβερνητικές επεμβάσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν σε μια διχασμένη Τουρκία - εικόνα 10

Θα παραμείνει ο διχασμός στην Τουρκία;

Παρά το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών, παραμένει αμφίβολο εάν η Τουρκία θα καταφέρει να επουλώσει τις βαθιές πληγές που τη διχάζουν τον τελευταίο χρόνο. Η αναζωπύρωση του πολέμου με τους κούρδους του PKK, η στοχοποίηση του φιλοκουρδικού κόμματος από την κυβέρνηση, αλλά και το μπαράζ αυταρχικών ενεργειών στο εσωτερικό της χώρας μαρτυρούν τις βαθιές διαιρετικές τομές που διατρέχουν την τουρκική κοινωνία.

«Ο Ερντογάν θέλει ένα προεδρικό σύστημα στην Τουρκία. Δεν άλλαξε γνώμη μετά τις τελευταίες εκλογές. Νομίζω ότι θα το επιβάλλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και νομίζω ότι αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία έξοδος πριν την πλήρη δικτατορία για την Τουρκία», σημείωνε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της αντικυβερνητικής εφημερίδας Cumhuriyet Ceyda Karan στο πρακτορείο RT.

Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ανατολική Τουρκία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αστυνομία και κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), όταν δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 07:35

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ 21 Σεπ 2020 | 11:35

Μήνυση του Ερντογάν κατά της εφημερίδας Δημοκρατία για το απαράδεκτο "αι σιχτίρ"

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu οι δικηγόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Σεπ 2020 | 10:24

Διπλωματικός μαραθώνιος πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μισέλ την Τρίτη

Τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά

ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 16 Σεπ 2020 | 19:39

Ερντογάν: Ζήτησε δίκαιη προσέγγιση από τη Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Άλλη μία επικοινωνία είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2020 | 18:13

Moody's: Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα - Προειδοποίηση για capital controls, υποβαθμίζονται 13 τράπεζες

Με φόντο τις τελευταίες υποβαθμίσεις της Moody's η τουρκική λίρα χάνει και το "οχυρό" του 7,5 έναντι του δολαρίου

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 11 Σεπ 2020 | 08:36

Ερντογάν για σύνοδο Κορσικής, με βίντεο από το παρελθόν: Είμαστε πολύ μεγάλοι, δεν μπορείτε να μας φάτε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στο μέτωπο των 7 ηγετών, στη σύνοδο της Κορσικής, με μία απειλητική δήλωσή του από το παρελθόν.

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 09 Σεπ 2020 | 23:26

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: "Η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά - Αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από την ΕΕ"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις ελληνικές θέσεις στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 09 Σεπ 2020 | 11:57

Τουρκικά ΜΜΕ: "Μην ανοίξετε πρώτοι πυρ" η εντολή Ερντογάν - "Μόνο στρατιωτική η λύση" για τα ελληνικά νησιά

Η απόφαση για την οδηγία στα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 07 Σεπ 2020 | 09:44

Κουνά το δάχτυλο στην Ευρώπη ο Ερντογάν: Κρατήστε ουδετερότητα, να μη μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας

"Ουδετερότητα" της Ευρώπης και "να μην μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας" ζητά επισήμως από Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ ο Ερντογάν.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 05 Σεπ 2020 | 17:25

Κουρτς: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης - Oι Έλληνες προστατεύουν τα σύνορα της EE

"O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 05 Σεπ 2020 | 10:46

Ανάλυση για Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας και ο τριπλός εφιάλτης του Ερντογάν

Συνολικά το νόμισμα έχασε το 20% της αξίας του εντός του έτους και το 5% μόνο εντός του Αυγούστου.