Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Επεκτείνονται οι μάχες στο Χαλέπι, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για χρήση δηλητηριωδών αερίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Σύροι αντάρτες άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στο Χαλέπι καθώς επεκτείνονται οι μάχες κατά την τρίτη ημέρα μιας μεγάλης αντεπίθεσης των ανταρτών που αποσκοπεί να άρει την πολιορκία του ανταρτοκρατούμενου τμήματος της πόλης από την κυβέρνηση, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι χρησιμοποιεί δηλητηριώδη αέρια.

Επιθέσεις με βλήματα χλωρίου

Οι αντάρτες, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους τόσο παρατάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όσο και τζιχαντιστές, επιδιώκουν να θέσουν τέρμα στην πολιορκία καταλαμβάνοντας περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, στην προσπάθεια να ενώσουν τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες της πόλης με αγροτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους δυτικά του Χαλεπίου.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι μαχητές εξαπέλυσαν βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου σε μια περιοχή με κατοικίες στις υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικές συνοικίες της πόλης, την αλ-Χαμντινίγια. Οι αντάρτες το αρνήθηκαν και είπαν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δηλητηριώδη αέρια σε ένα άλλο σημείο του μετώπου.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο διοικητής ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι δήλωσε πως περίπου τριάντα άνθρωποι –πολίτες και στρατιώτες– διακομίστηκαν στο νοσοκομείο υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα μετά την υποτιθέμενη επίθεση των ανταρτών με αέρια, αλλά δεν έκανε λόγο για θανάτους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που καταγράφει τις εξελίξεις επί του πεδίου, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικοί μαχητές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα σε δύο περιοχές της πρώτης γραμμής που βομβαρδίστηκαν από τους αντάρτες, αλλά δεν γνωρίζει αν η αιτία ήταν αέριο χλωρίου.

Οι αντάρτες δήλωσαν πως ο στρατός βομβάρδισε την ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ρασιντίν με χλώριο και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζονται υποτιθέμενα θύματα με αναπνευστικά προβλήματα.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι - εικόνα 2

Μια πόλη χωρισμένη στα δύο

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έχει γίνει η κύρια σκηνή της μάχης ανάμεσα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Ρωσία και σιίτες πολιτοφύλακες, και σουνίτες αντάρτες περιλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τις μοναρχίες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πόλη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια ανάμεσα στον κυβερνητικό δυτικό τομέα και τον ανταρτοκρατούμενο ανατολικό, τον οποίο ο στρατός και οι σύμμαχοί έχουν θέσει υπό πολιορκία αυτό το καλοκαίρι και όπου εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 14 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον περιοχών του Χαλεπίου που ελέγχονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες 48 ώρες.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι - εικόνα 3

Η Τζάις αλ Φάτεχ, μια συμμαχία ανταρτών που περιλαμβάνει ισχυρές ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές παρατάξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως προχωρά τώρα σε ένα δεύτερο στάδιο της επίθεσης έπειτα από την κατάληψη πολλών περιοχών με σκοπό να "τερματίσει την πολιορκία".

Κάλεσαν τους κατοίκους υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχών στο δυτικό Χαλέπι να μείνουν στα σπίτια τους ή σε υπόγεια καταφύγια καθώς θα επεκτείνουν την επίθεσή τους, λέγοντας ότι έρχονται να "απελευθερώσουν" τη γη τους. Κάλεσαν τους μαχητές να μην κάνουν κακό σε όποιον δεν φέρει όπλα.

Οι αντάρτες και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες ανέφεραν πως το μεγαλύτερο μέρος των μαχών σήμερα επικεντρώνεται στο οικιστικό πρόγραμμα 3000 Appartments στην περιοχή αλ-Χαμντανίγια. Η κατάληψή του θα έφερνε τους αντάρτες σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την καρδιά της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση περιοχής.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι - εικόνα 4

Οι αντάρτες δήλωσαν πως η επίθεση ξεκίνησε με προπαρασκευαστικούς βομβαρδισμούς νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας ενώ ρωσικά αεροσκάφη επανέλαβαν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς θέσεών τους στο δυτικό Χαλέπι – το τελευταίο αναφέρθηκε επίσης και από φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες.

Οι απολογισμοί για το αποτέλεσμα των μαχών είναι αντικρουόμενοι, ωστόσο, με τους αντάρτες να υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν ορισμένα κτίρια της περιοχής καθώς επιδιώκουν να εισδύσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που τελούν υπό κρατικό έλεγχο.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως βομβιστές αυτοκτονίας αναπτύχθηκαν στα περίχωρα της συνοικίας, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή όταν οι αντάρτες κατέλαβαν στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, μια περιοχή πολυτελών κατοικιών όπου κατοικούσαν άλλοτε ανώτατοι στρατιωτικοί, σε έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι - εικόνα 5

Αφότου εξαπέλυσαν τη μεγάλης κλίμακας επίθεσή τους την Παρασκευή, οι αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και σφοδρούς βομβαρδισμούς του δυτικού άκρου της πόλης από βάσεις στην ύπαιθρο έξω από το Χαλέπι.

"Σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται και το καθεστώς αποσύρεται τώρα από την περιοχή. Είναι θέμα χρόνου και θα ανακοινώσουμε την απελευθέρωσή του", ανέφερε σε μήνυμά του στο Whatsapp ο Άμπου αλ Ανσάρι, μαχητής της Φάιλακ αλ Σαμ.

Η Φάτεχ αλ-Σαμ, μια ομάδα τζιχαντιστών προηγουμένως γνωστή ως Μέτωπο Νόσρα, έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μια επίθεση των ανταρτών τον Ιούλιο που κατάφερε να άρει την πολιορκία του ανατολικού Χαλεπίου από την κυβέρνηση για πολλές εβδομάδες προτού την επιβάλει και πάλι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 12:52

Ιστορική καταδίκη στη Γερμανία ενός πρώην πράκτορα του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ενας πρώην πράκτορας του καθεστώτος Άσαντ είναι ο πρώτος που καταδικάζεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γερμανία.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ 03 Μαρ 2021 | 22:30

Σάλος στο Μπάκιγχαμ με τη Μέγκαν Μαρκλ: Το προσωπικό την κατηγορεί για bullying - Ξεκινά έρευνα το παλάτι

Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τα μέλη του προσωπικού που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ 03 Μαρ 2021 | 20:31

Συναγερμός στη Σουηδία: Οκτώ τραυματίες μετά από επίθεση με μαχαίρι -"Τρομοκρατικό χτύπημα" ερευνά η αστυνομία [Βίντεο]

Οκτώ άνθρωποι δέχθηκαν επιθεση με μαχαίρι στη νότια Σουηδία, με την αστυνομία να πυροβολεί τον ύποπτο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ» 03 Μαρ 2021 | 20:21

Κορονοϊός: Εμβόλια "μαϊμού" από την Κίνα - Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε τις πρώτες κατασχέσεις

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κορονοϊού κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων "μαϊμού" εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε η Interpol.

ΚΙΝΗΜΑ QANON 03 Μαρ 2021 | 19:25

ΗΠΑ: "Ψεκασμένοι" πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ορκιστεί αύριο Πρόεδρος και ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Καπιτώλιο!

"Λάβαμε πληροφορίες για ένα πιθανό σχέδιο μιας άγνωστης παραστρατιωτικής ομάδας να εισβάλειστο Καπιτώλιο στις 4 Μαρτίου", ανέφερε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ «ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΗΔΕΣ 03 Μαρ 2021 | 18:17

Καταπληκτικό: Η θρυλική Ντόλι Πάρτον εμβολιάστηκε και είπε και ένα... τραγούδι

Τον Νοέμβριο, η Ντόλι Πάρτον δώρισε ένα εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna

«ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ» 03 Μαρ 2021 | 17:31

Καμίλα για Πρίγκιπα Φίλιππο: Η υγεία του έχει βελτιωθεί ελαφρώς - "Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά"

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος "πονάει που και που", είπε η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του πρίγκιπα διαδόχου Καρόλου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡ 03 Μαρ 2021 | 16:23

Το ΕΛΚ "έδιωξε" το Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν - Εμείς αποχωρήσαμε λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ο Βικτορ Ορμπάν κατηγόρησε το ΕΛΚ ότι "προσπαθούσε να απενεργοποιήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές μας".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 03 Μαρ 2021 | 16:02

"Άνοιγμα" Τουρκίας και στην Αίγυπτο: Για συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μίλησε ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην Αν. Μεσόγειο, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΓΚΡΙΣΗ 03 Μαρ 2021 | 14:51

Βέλγιο: Χορηγείται και στους άνω των 55 το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο όριο ηλικίας των 55 ετών μπορεί να αρθεί.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 03 Μαρ 2021 | 12:41

Κορονοϊός - Γερμανία: Χαλαρώνει το lockdown η Μέρκελ - Τι αλλάζει από τις 9 Μαρτίου

Υπό καθεστής πίεσης η Μέρκελ η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα για προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΣΥΡΙΑ 03 Μαρ 2021 | 11:55

Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους

Η Δανία αφαίρεσε το δικαίωμα άδειας παραμονής από 92 Σύρους, αφού έκρινε ότι η Δαμασκός και η γύρω περιοχή είναι, πλέον, ασφαλής.

ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ 03 Μαρ 2021 | 11:06

Εκρηξη βόμβας σε κέντρο εμβολιασμού στην Ολλανδία

Από την έκρηξη στο κέντρο εμβολιασμού καταστράφηκαν παράθυρα αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός.