Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Επεκτείνονται οι μάχες στο Χαλέπι, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για χρήση δηλητηριωδών αερίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Σύροι αντάρτες άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στο Χαλέπι καθώς επεκτείνονται οι μάχες κατά την τρίτη ημέρα μιας μεγάλης αντεπίθεσης των ανταρτών που αποσκοπεί να άρει την πολιορκία του ανταρτοκρατούμενου τμήματος της πόλης από την κυβέρνηση, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι χρησιμοποιεί δηλητηριώδη αέρια.

Επιθέσεις με βλήματα χλωρίου

Οι αντάρτες, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους τόσο παρατάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όσο και τζιχαντιστές, επιδιώκουν να θέσουν τέρμα στην πολιορκία καταλαμβάνοντας περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, στην προσπάθεια να ενώσουν τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες της πόλης με αγροτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους δυτικά του Χαλεπίου.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι μαχητές εξαπέλυσαν βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου σε μια περιοχή με κατοικίες στις υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικές συνοικίες της πόλης, την αλ-Χαμντινίγια. Οι αντάρτες το αρνήθηκαν και είπαν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δηλητηριώδη αέρια σε ένα άλλο σημείο του μετώπου.

Σπάσιμο της πολιορκίας τους επιχειρούν οι αντάρτες στο Χαλέπι

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο διοικητής ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι δήλωσε πως περίπου τριάντα άνθρωποι –πολίτες και στρατιώτες– διακομίστηκαν στο νοσοκομείο υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα μετά την υποτιθέμενη επίθεση των ανταρτών με αέρια, αλλά δεν έκανε λόγο για θανάτους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που καταγράφει τις εξελίξεις επί του πεδίου, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικοί μαχητές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα σε δύο περιοχές της πρώτης γραμμής που βομβαρδίστηκαν από τους αντάρτες, αλλά δεν γνωρίζει αν η αιτία ήταν αέριο χλωρίου.

Οι αντάρτες δήλωσαν πως ο στρατός βομβάρδισε την ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ρασιντίν με χλώριο και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζονται υποτιθέμενα θύματα με αναπνευστικά προβλήματα.

Μια πόλη χωρισμένη στα δύο

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έχει γίνει η κύρια σκηνή της μάχης ανάμεσα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Ρωσία και σιίτες πολιτοφύλακες, και σουνίτες αντάρτες περιλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τις μοναρχίες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πόλη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια ανάμεσα στον κυβερνητικό δυτικό τομέα και τον ανταρτοκρατούμενο ανατολικό, τον οποίο ο στρατός και οι σύμμαχοί έχουν θέσει υπό πολιορκία αυτό το καλοκαίρι και όπου εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 14 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον περιοχών του Χαλεπίου που ελέγχονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες 48 ώρες.

Η Τζάις αλ Φάτεχ, μια συμμαχία ανταρτών που περιλαμβάνει ισχυρές ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές παρατάξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως προχωρά τώρα σε ένα δεύτερο στάδιο της επίθεσης έπειτα από την κατάληψη πολλών περιοχών με σκοπό να "τερματίσει την πολιορκία".

Κάλεσαν τους κατοίκους υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχών στο δυτικό Χαλέπι να μείνουν στα σπίτια τους ή σε υπόγεια καταφύγια καθώς θα επεκτείνουν την επίθεσή τους, λέγοντας ότι έρχονται να "απελευθερώσουν" τη γη τους. Κάλεσαν τους μαχητές να μην κάνουν κακό σε όποιον δεν φέρει όπλα.

Οι αντάρτες και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες ανέφεραν πως το μεγαλύτερο μέρος των μαχών σήμερα επικεντρώνεται στο οικιστικό πρόγραμμα 3000 Appartments στην περιοχή αλ-Χαμντανίγια. Η κατάληψή του θα έφερνε τους αντάρτες σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την καρδιά της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση περιοχής.

Οι αντάρτες δήλωσαν πως η επίθεση ξεκίνησε με προπαρασκευαστικούς βομβαρδισμούς νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας ενώ ρωσικά αεροσκάφη επανέλαβαν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς θέσεών τους στο δυτικό Χαλέπι – το τελευταίο αναφέρθηκε επίσης και από φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες.

Οι απολογισμοί για το αποτέλεσμα των μαχών είναι αντικρουόμενοι, ωστόσο, με τους αντάρτες να υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν ορισμένα κτίρια της περιοχής καθώς επιδιώκουν να εισδύσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που τελούν υπό κρατικό έλεγχο.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως βομβιστές αυτοκτονίας αναπτύχθηκαν στα περίχωρα της συνοικίας, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή όταν οι αντάρτες κατέλαβαν στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, μια περιοχή πολυτελών κατοικιών όπου κατοικούσαν άλλοτε ανώτατοι στρατιωτικοί, σε έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης.

Αφότου εξαπέλυσαν τη μεγάλης κλίμακας επίθεσή τους την Παρασκευή, οι αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και σφοδρούς βομβαρδισμούς του δυτικού άκρου της πόλης από βάσεις στην ύπαιθρο έξω από το Χαλέπι.

"Σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται και το καθεστώς αποσύρεται τώρα από την περιοχή. Είναι θέμα χρόνου και θα ανακοινώσουμε την απελευθέρωσή του", ανέφερε σε μήνυμά του στο Whatsapp ο Άμπου αλ Ανσάρι, μαχητής της Φάιλακ αλ Σαμ.

Η Φάτεχ αλ-Σαμ, μια ομάδα τζιχαντιστών προηγουμένως γνωστή ως Μέτωπο Νόσρα, έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μια επίθεση των ανταρτών τον Ιούλιο που κατάφερε να άρει την πολιορκία του ανατολικού Χαλεπίου από την κυβέρνηση για πολλές εβδομάδες προτού την επιβάλει και πάλι.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 31 Μαϊ 2020 | 21:02

Ανάβει το "φυτίλι" ο Τραμπ: Θα χαρακτηρίσει "τρομοκρατική οργάνωση" την ANTIFA

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές που συνεχίζουν για έκτη ημέρα τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ 31 Μαϊ 2020 | 20:41

Θαύμα: Γυναίκα 100 ετών που είχε κολλήσει κορονοϊό βγήκε από το νοσοκομείο

H νύφη της γυναίκας απέδωσε την ανάρρωση της πεθεράς της στην "πειθαρχία και την υπομονή της".

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 31 Μαϊ 2020 | 20:23

Σε ύφεση η πανδημία στην Ιταλία - 75 νεκροί και 355 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 232.664 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.340 άνθρωποι, ενώ 155.633 είχαν θεραπευτεί.

31 Μαϊ 2020 | 19:53

Ιστορικές στιγμές: Οι αστροναύτες του Space X προσδέθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Δείτε LIVE

Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών στον ISS, προτού επιστρέψουν στη Γη.

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΗΠΑ 31 Μαϊ 2020 | 19:51

Χάος και αναρχία στις ΗΠΑ με νεκρούς - Κόσμος λεηλατεί καταστήματα - Περιπολικά παρασύρουν διαδηλωτές -

Πρωτόγνωρες εικόνες καταδεικνύουν ότι η χώρα είναι καζάνι που βράζει - Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη

ΝΟΤΡ ΝΤΑΜ 31 Μαϊ 2020 | 19:15

Παναγία των Παρισίων: Άνοιξε για το κοινό ο προαύλιος χώρος - Πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Εξαιτίας της πυρκαγιάς της 15ης Απριλίου 2019, ο προαύλιος χώρος (parvis) και ο παρακείμενος ομώνυμος δρόμος ήταν κλειστοί για το κοινό.

ΤΡΩΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ 31 Μαϊ 2020 | 19:00

Έρευνα: Ποιοι πάχυναν και ποιοι αδυνάτισαν στην περίοδο της καραντίνας

Περισσότερο και πιο υγιεινά μαγειρεύουν πλέον.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 31 Μαϊ 2020 | 18:49
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΗΠΑ 31 Μαϊ 2020 | 18:38

Ένα βήμα πίσω κάνει ο Τραμπ - Δεν θα καλέσει, προς το παρόν, μονάδες της Εθνοφρουράς για τις ταραχές

"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζονται οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πόλεών τους", είπε.

ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 18:17

Τζορτζ Φλόιντ: Εκατοντάδες διαδηλωτές σε Λονδίνο και Βερολίνο [εικόνες]

Κάποιες από τις διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες.

ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 31 Μαϊ 2020 | 17:32

Τζορτζ Φλόιντ: Άλλος ένας νεκρός στη Μινεάπολις - Βρέθηκε πτώμα ενός άνδρα που έφερε μώλωπες

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για ένα όχημα το οποίο φλεγόταν. Λίγα μέτρα πιο κάτω, οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα.

ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ 31 Μαϊ 2020 | 17:02

Ερντογάν εκτός ελέγχου: Η Αγιά Σοφιά προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης

"Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο" ανέφερε.