Στ. Ντιπάρτμεντ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για την ΑΟΖ

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της ΑΟΖ της» δηλώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

st-ntipartment-anagnwrizoume-to-dikaiwma-tis-kuprou-gia-tin-aoz
SHARE THIS
0
SHARES

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Τζεν Ψάκι ρωτήθηκε για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ως ακόμη μια εισβολή» και αν έχει «οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο που συμμετέχουν σ' αυτές τις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου;»

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» σημείωσε η κ. Ψάκι.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σύνοδο Αρχηγών συγκάλεσε ο Αναστασιάδης

Η Τουρκία δέσμευσε με οδηγία περιοχές στα τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα Σύνοδο Αρχηγών, για συζήτηση μέτρων αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται σειρά διπλωματικών, νομικών και πολιτικών μέτρων και δράσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook