Στα ...χέρια της ακροδεξιάς η τύχη της Ευρώπης;

Ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και ομάδες έχουν καταφέρει να καθορίζουν όλο και περισσότερο την Ευρωπαϊκή ατζέντα - Τώρα απειλούν να τινάξουν την «ευρωμπάνκα» στον αέρα

sta-xeria-tis-akrodeksias-i-tuxi-tis-eurwpis
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Προσπαθήσαμε τα πάντα, τίποτα δεν αλλάζει. Τώρα πρέπει να δώσουμε λύσεις με το μόνο μέσο που έχουμε, το Eθνικό Μέτωπο». Ανάμεσα σε μπικουτί και σεσουάρ, η Κριστίν, υπεύθυνη ενός κομψού κομμωτηρίου σε μια γειτονιά στη βόρεια Μασσαλία, απευθυνόταν με αυτά τα λόγια στις πελάτισσές της. Ηλικιωμένες 45αρες, φοιτήτριες, αλλά και Ασιάτισσες, μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Η Κριστίν δεν είναι ενεργό μέλος του Εθνικού Μετώπου, της γαλλικής ακροδεξιάς. Ανήκει όμως σε αυτούς που έπληξε η ύφεση και ακούει ως λογικά τα επιχειρήματα των Γάλλων ακροδεξιών. Αθελα της η Κριστίν έχει γίνει ο ιεραπόστολος του Εθνικού Μετώπου (FN).

Για πρώτη φορά η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει τον ηγέτη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε αυτήν και σε χιλιάδες άλλους οπαδούς βασίζεται η Μαρίν Λεπέν για να διεκδικήσει την επιτυχία του κόμματός της στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία της Ευρώπης έχει ξεκινήσει. Ομως εκατομμύρια «Κριστίν» απειλούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και να τινάξουν την μπάνκα της πολιτικής ενοποίησης και άλλων φιλόδοξων σχεδίων… στον αέρα.

Οι νέοι κανόνες

Για πρώτη φορά, η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει ποιος θα ηγείται της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού δηλαδή οργάνου της Ε.Ε. που προτείνει τη νομοθεσία και εποπτεύει την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα πρέπει να προτείνουν έναν υποψήφιο για το αξίωμα του μελλοντικού Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, δηλαδή τουλάχιστον οι μισοί από τα 751 μέλη του (376). Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα υποβάλουν -κάποια το έχουν πράξει ήδη- τους υποψηφίους τους γι αυτή την ηγετική θέση της Ε.Ε. πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να έχουν λόγο για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.

Η πολιτική πλειοψηφία που θα αναδειχθεί από τις εκλογές θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επόμενα 5 χρόνια

Η νέα πολιτική πλειοψηφία που θα αναδειχθεί από τις εκλογές θα διαμορφώσει, επίσης, την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επόμενα πέντε χρόνια σε διάφορους τομείς όπως η ενιαία αγορά ή οι πολιτικές ελευθερίες.

Το νέο προφίλ της ακροδεξιάς

Σε αυτή τη διαδικασία όλοι κάνουν προβλέψεις κι όλοι απευθύνουν προειδοποιήσεις. Και από τις δύο πλευρές. Αντίπαλοι δεν είναι οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Τα παραδοσιακά κόμματα βρίσκονται στη μια πλευρά της όχθης, και στην απέναντι πλευρά είναι σύσσωμες οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών κομμάτων. Πολλά από αυτά έχουν αλλάξει προφίλ και στόχευση.

Από τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ έως τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και τον Ολλανδό Γκέερντ Βίλντερς οι ηγέτες της ακροδεξιάς της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί και πρέπει να αλλάξει για το καλό των λαών της Ευρώπης.

Νάιτζελ Φάρατζ

Το βρετανικό Ukip όπως και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν είναι μια ομάδα νεοναζί, πρώην μπράβων με μαύρα T-shirt και αγκυλωτούς σταυρούς που σακατεύουν μετανάστες. Είναι κομμώτριες αλλά και κυρίες με Luis Vuitton που συναντώνται σε gala και μοιράζονται τις ίδιες ιδέες περί πατρίδας και καθαρότητας του έθνους!

Στη Γαλλία το FN, όπως κι άλλες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ξεκίνησε ως μια ακραία οργάνωση που στην πορεία, βλέποντας την άνοδό του, απέκτησε θεσμικό πρόσωπο.

Η επιρροή της ακροδεξιάς εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη με πολλαπλές μορφές. Aκροδεξιά πολιτικά κόμματα έχουν πρόσφατα συμμετάσχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Κάποια από αυτά υιοθέτησαν στο παρελθόν έναν ακροδεξιό εξτρεμισμό που στην πορεία έγινε εκρηκτικός, υιοθετώντας δράσεις όπως οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και μελών εθνοτικών μειονοτήτων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και ομάδες έχουν καταφέρει να καθορίζουν όλο και περισσότερο την Ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Μαρίν Λεπέν

Στη Γαλλία σήμερα περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) δηλώνουν ότι συντάσσονται «με τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου», στην Ολλανδία το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και μάλιστα το 37% (!) των Ολλανδών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους όχι απλώς από το ευρώ, αλλά από την ίδια την Ε.Ε. Στη Βρετανία, το Ukip αναμένεται να ψηφίσει ένας στους πέντε Βρετανούς στις ευρωεκλογές. Ακόμα και η νεόκοπη πολωνική ακροδεξιά, ένα αντιευρωπαϊκό κι ομοφοβικό κόμμα, ρίχνεται για πρώτη φορά στη μάχη των ευρωεκλογών με αξιώσεις…

Από τη σφαγή του Μπρέιβικ στη Νορβηγία έως το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν ΛεΠεν στη Γαλλία υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η ιδεολογική βάση μπορεί να παραμένει η ίδια, αλλά ο μανδύας είναι πολύ διαφορετικός και στην περίπτωση των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων καλύπτεται από τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι οικονομικά ισχυροί φίλοι

Η άνοδος της ακροδεξιάς ήταν το «επίτευγμα» των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και της επιμονής τους να αντιμετωπίζουν τα άκρα ως ένα ασήμαντο γεγονός αγνοώντας επί σειρά ετών και μάλιστα επιδεικτικά την απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο στα λαϊκά αλλά και στα μεσοαστικά κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα η ακροδεξιά στην Ευρώπη, από την Ελβετία έως τη Γαλλία και την Ολλανδία δεν είναι μόνο μια υπολογίσιμη δύναμη, αλλά θεσμικά κόμματα με ζάμπλουτους φίλους που τα συνδράμουν και τα στηρίζουν οικονομικά. Ολοι αυτοί θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες και όλοι αυτοί θα απειλήσουν όσο ποτέ άλλοτε τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook