Στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ζητά τώρα η Ε.Ε.

Επιστολή με την οποία ζητά στενότερες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στον Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με το Reuters

stenes-emporikes-sxeseis-me-ti-rwsia-zita-twra-i-ee
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστολή με την οποία ζητά στενότερες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reutersη επιστολή εστάλη αμέσως μετά την σύνοδο των G20 στην Αττάλεια και σε αυτήν ο κ. Γιουνκερ ζητά να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία ηγείται η Ρωσία

Ο πρόεδρος της κομισιόν αναφέρει στην επιστολή πως «λυπάται που οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο» σε μια σαφή αναφορά στον πόλεμο κυρώσεων προς τη Ρωσία με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Σύμφωνα με Reuters ο κ. Γιούνκερ δηλώνει στο Ρώσο πρόεδρος ότι έχει ζητήσει από αξιωματούχους των Βρυξελλών να μελετήσουν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Η κίνηση του προέδρου της Κομισιόν έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Λιθουανία. Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή σχολιάζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν αντανακλά την κοινή πολιτική κυρώσεων των χωρών της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας. Απαντώντας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται δεσμεύσεις απέναντι στη Ρωσία. 

«Οι τζιχαντιστές, ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος»

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό κράτος αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ευρώπη, τόνισε κατα τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εκ παραλλήλου κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή του.

Ερωτηθείς για το μέλλον που θα πρέπει να επιφυλαχθεί στον Άσαντ, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα ήταν εξίσου λάθος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση με τον Ασάντ, καθώς και ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς αυτόν. Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και κατά πόσο ο Πρόεδρος Πούτιν έχει γίνει εκ νέου σύμμαχος της ΕΕ, ανέφερε: «Ο Πούτιν είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας - και δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την ενισχυμένη συμμετοχή της Ρωσίας».

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να τιμωρεί η ΕΕ τη Ρωσία σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και να συμμαχεί μαζί της στο ζήτημα της Συρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ απάντησε στην κρίση της Ουκρανίας με την επιβολή κυρώσεων, επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση. «Αυτό δεν πρέπει όμως να μας εμποδίζει να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα με τη Ρωσία».

Οι αδύναμοι κρίκοι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

Ερωτηθείς αν το Βέλγιο ήταν ο αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για διασυνδέσεις των τρομοκρατών με τις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι το Βέλγιο ήταν «ένας από αυτούς».

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις εάν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, τόνισε: «Δεν πρέπει να δίνουμε απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα. Υπήρξαν πολεμικές ενέργειες στο ευρωπαϊκό έδαφος». Ερωτηθείς τι εννοεί αναφερόμενος σε «άβυσσο» όταν μίλησε για τις συνέπειες αποτυχίας της Ευρώπης έναντι του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους, ανέφερε ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν «το τέλος».

Να προστατευτούν οι ατομικές ελευθερίες

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε να υποστηρίζει πλήρως τον Πρόεδρο της Γαλλίας, με μόνη εξαίρεση σχετικά με το θέμα των πολιτικών ελευθεριών. Αναφερόμενος στην πρόταση Ολαντ για αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε: «Μετά την 9/11, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε παράλογες άμεσες ενέργειες. Αλλά εμείς θα αντιτάξουμε δύναμη και λογική στην τρομοκρατία. Οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής μας και οι τρομοκράτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αλλάξουν αυτό».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν απευθύνεται άμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο ανέφερε ότι «δε θα είναι υπερβολικός, δεν απειλεί τις ατομικές ελευθερίες, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook