Στην άβυσσο τoυ Brexit: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα

Με όλα τα σενάρια ανοικτά, η Βρετανία έχει λιγότερο από 15 μέρες για να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην άβυσσο τoυ Brexit: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα

Για τρίτη φορά η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπέστη βαριά ήττα με το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει με ισχυρή πλειοψηφία – και παρά τη δέσμευσή της ότι θα αποχωρήσει από το τιμόνι της διαπραγμάτευσης – την Συμφωνία Αποχώρησης.

Με 344 ψήφους κατά και 286 υπέρ, η Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν ένα μέρος της συμφωνίας, χωρίς το κομμάτι που αφορά τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον τα περιθώρια στενεύουν για τη Βρετανία που “έχασε” τη προθεσμία της 22ας Μαΐου και πλέον έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απρίλη να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Με τα σενάρια να είναι όλα ανοικτά, από ένα άτακτο Brexit μέχρι πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι στις 10 Απριλίου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ότι “οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές” και πως “φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή, καθώς απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν στο τραπέζι”.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη αναμένει τις αποφάσεις του Λονδίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό» και πως η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit.

"Πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit", προειδοποίησε ο Χάικο Μάας σε σύντομη ανακοίνωσή του. "Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν πριν από την 12η Απριλίου πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια".

Νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. ανέφερε: “Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου εάν το κοινοβούλιο σήμερα δεν καταφέρει να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ"

Σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης εκπνέει στο τέλος της σημερινής ημέρας. Εάν χαθεί η προθεσμία, οι ηγέτες έχουν πει στη Βρετανία ότι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να προτείνει κάποια άλλη στρατηγική.

Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων

Μία σειρά ψηφοφοριών για τη Βρετανία που πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις αλλά και η έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται τις επόμενες 15 μέρες.

1η Απριλίου: Ένας ακόμη γύρος ψηφοφοριών αναμένεται στη Βρετανία σε διάφορα εναλλακτικά σχέδια για έξοδο από την Ευρώπη, με στόχο να εντοπίσουν αν υπάρχουν συγκλίσεις σε μία συγκεκριμένη πρόταση.

3 Απριλίου: Πιθανόν να συνεχιστούν οι ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο

10 Απριλίου: Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για να εξετάσουν μια πιθανή παράταση, αν ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο

12 Απριλίου: Ημέρα Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. αν δεν ζητήσει/ ή δεν γίνει δεκτό κάποιο αίτημα παράτασης

23-26 Μαΐου: Ευρωεκλογές

Ποια είναι τα πιθανά – και απίθανα – σενάρια

Με ή Χωρίς συμφωνία

Με τη Βρετανία να εμφανίζεται αδύναμη να παρουσιάσει ένα σχέδιο και να απορρίπτει μέχρι στιγμής ότι έχει προταθεί, είναι στο χέρι των Βρυξελλών η λύση. Αν συνεχίσει μάλιστα η Βρετανία να απορρίπτει τις εναλλακτικές για την έξοδό τους, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν αν αποφασίσουν αν θα παρατείνουν το άρθρο 50, μία πρόταση που είναι υπό συζήτηση ή αν θα η έξοδος τελικά γίνει χωρίς σχέδιο.

Η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι σίγουρο όμως ποιες θα είναι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τη Βρετανία. Στο εναλλακτικό σενάριο, και εφόσον δοθεί μακρά παράταση, η Βρετανία υπό προϋποθέσεις θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Δεύτερο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές

Πρόκειται για δύο σενάρια που όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται οι πιθανότητές τους. Βέβαια και τα δύο προϋποθέτουν να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μακρά παράταση του Brexit. Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε το λιγότερο εννέα μήνες προθεσμία στην Βρετανία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογές ή για ένα δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι το κόμμα των Εργατικών αμέσως μετά την τρίτη απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Ήπιο Brexit

Οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στο βρετανικό κοινοβούλιο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη ίσως κρύβουν το κλειδί ενός “ήρεμου διαζυγίου”. Εφόσον προταθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η τελωνειακή ένωση και γίνει δεκτό από την Ε.Ε., θα μπορούσε να βελτιώσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Πτώση της στερλίνας

Μετά την απόρριψη για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το απόγευμα της Παρασκευής η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία "έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες" αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΒΑΘΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ». 27 Ιαν 2021 | 17:54

Εμβόλια-Κυριακίδου: Οι εταιρείες να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Η "άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή", δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 27 Ιαν 2021 | 15:38
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ WOCKHARDT UK 27 Ιαν 2021 | 15:35

Alert: Εκκενώθηκε εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων της AstraZeneca στην Ουαλία λόγω ύποπτου δέματος

Η εταιρεία Wockhardt UK ανακοίνωσε ότι παρέλαβε σήμερα το πρωί ύποπτο δέμα στις εγκαταστάσεις της στο Ρέξαμ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 27 Ιαν 2021 | 15:00

Κίνα: Χαμός στο Twitter με τα πρωκτικά τεστ κορονοϊού - "Είναι σούπερ ταπεινωτικό"

Η Κίνα καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ κορονοϊού.Oι αντιδράσεις κυμαίνονται από τον φόβο μέχρι τον χλευασμό.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Ιαν 2021 | 14:49

Αυτά είναι τα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού: Περισσότερος βήχας, λιγότερη ανοσμία

Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή του κορονοϊού σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ 27 Ιαν 2021 | 14:01

"Μύλος" στις Βρυξέλλες με την AstraZeneca: "Ισχύει το ραντεβού με την ΕΕ", αναφέρει η εταιρεία

θα γίνει τελικά το ραντεβού με την ΕΕ αναφέρει εκπρόσωπος της AstraZeneca.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ REUTERS 27 Ιαν 2021 | 13:10

Ο Μπιλ Γκέιτς για τα εμβόλια και το τσιπάκι: Πραγματικά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αυτές τις ανοησίες;

Ο Μπιλ Γκέιτς παίρνει θέση για τις θεωρίες συνομωσίας πως "δημιούργησε με τον Φάουτσι την πανδημία για να ελέγχει τους ανθρώπους"

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:00

Ανοιχτή ρήξη AstraZaneca - ΕΕ για τα εμβόλια: Αποχώρησε η εταιρεία από τις συνομιλίες

Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Ιαν 2021 | 08:30

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα επανεξεταστούν οι κυρώσεις σε στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα "επανεξετάσει σε βάθος" τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ 27 Ιαν 2021 | 08:06

Ο επικεφαλής της AstraZeneca απαντά για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια: Με την Βρετανία υπογράψαμε 3 μήνες νωρίτερα από την ΕΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 27 Ιαν 2021 | 06:49

ΗΠΑ - δίκη Τραμπ: 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εναντιώθηκαν στη διαδικασία

Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισαν χθες Τρίτη με σκοπό να ακυρωθεί η ιστορική δεύτερη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΜΕΣΩ FACEBOOK 26 Ιαν 2021 | 23:00

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτησή του: Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας"

Δημοσκόπηση δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου οι Ιταλοί επιλέγουν Σαλβίνι αλλά θέλουν τον Κόντε στην πρωθυπουργία.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 26 Ιαν 2021 | 21:57

Τζο Μπάιντεν: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν μετά την εκλογή του - Τι συζήτησαν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν