Στις κάπλες η Ισπανία την Κυριακή μετά το σοκ του Brexit

Στις κάλπες προσέρχονται οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στις κάπλες η Ισπανία την Κυριακή μετά το σοκ του Brexit

Στις κάλπες προσέρχονται οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο πολιτικός και οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει η απόφαση υπέρ του Brexit έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος της Βρετανίας στην ισπανική οικονομία.

Εκτός από το Brexit, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώθηκε στις αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλονίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή—χωρίς εισαγγελική παραγγελία—της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.

Την Παρασκευή, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Δύο είναι οι μεγάλες μάχες της εκλογικής αναμέτρησης. Η πρώτη αφορά το αν θα υπάρξει η δυνατότητα αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το Λαϊκό Κόμμα. Η δεύτερη μεγάλη μάχη που θα δοθεί αφορά τη δεύτερη θέση, με τη συμμαχία της Αριστεράς Unidos Podemos να την διεκδικεί με αξιώσεις απέναντι στους Σοσιαλιστές. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη γειτονική Ανδόρα από την εταιρία GESOP, καταγράφει πάντως υποχώρηση (σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου) του Λαϊκού Κόμματος στο 28,2% κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λάβει την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Unidos Podemos συγκεντρώνουν 23,6% και καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 21,7%, και οι «Πολίτες» στο 15,2%.

Στις κάπλες η Ισπανία την Κυριακή μετά το σοκ του Brexit
Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος

To χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη δική του εκδήλωση, κάτω από τη σκιά της μεγαλύτερης σημαίας στην Ισπανία (294 μέτρα και βάρους 35 κιλών) και μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από μπλε και κιτρινοκόκκινες σημαίες—του κόμματός του και της χώρας—προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

O ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
O ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι

Δύσκολη η δεύτερη θέση για τους Σοσιαλιστές

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία—παραδοσιακό φέουδο του Psoe—όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους.

Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλονία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ’ άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ’ αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών.

Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για ‘ακινησία’ και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έδου Μαδίνα—προβεβλημένο στέλεχός του και διεκδικητής της προεδρίας του PSOE στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σάντσεθ.

Unidos Podemos: Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Μπροστά σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους και σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερο παλμό, ο επικεφαλής των Unidos Podemos, έχοντας στο πλάι του όλα τα σημαίνοντα στελέχη του κινήματος και τον, επίσης νέο και χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν, εκστόμισε έναν λόγο που στόχο είχε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες.

Ο λόγος του τα είχε όλα, από τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, τους αγώνες των κινημάτων, τον υγιή Σοσιαλισμό (που θα πρέπει να επιλέξουν οι αγνοί πρώην ψηφοφόροι του PSOE), το κίνημα των Αγανακτισμένων («η 15η Μαΐου θα έπρεπε να κηρυχθεί εθνική εορτή», πρότεινε ο Ιγκλέσιας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό). Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε.

Αλβέρτο Γκαρθόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας
Αλβέρτο Γκαρθόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας

Για τεχνητή πόλωση μιλούν οι Ciudadanos

Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει στην συγκέντρωσή του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ’ ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ’ ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας, ενώ προέβαλε διάτορα τη δική του ανδραγαθία, την πρόσφατη μετάβασή του στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την εκεί αντιπολίτευση που στενάζει κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζουν ασμένως οι Podemos, όπως κατήγγειλε.

Ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλ. Ριβέρα
Ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλ. Ριβέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 02 Δεκ 2020 | 12:18

Ισπανία: 87% μειώθηκε ο τουρισμός τον Οκτώβριο- Καταστροφή για τη χώρα

Τους πρώτους 10 μήνες του έτους, περίπου 17,9 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία.

ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ 27 Νοε 2020 | 21:42

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, παραμένει σε καραντίνα - Αρνητικό το τεστ

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε διαγνώστηκε αρνητικός αλλά παραμένει σε καραντίνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ 23 Νοε 2020 | 22:38

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα

Θετικό στον κορονοϊό πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκε χθες ο βασιλιάς Φελίπε - Αναβάλλονται οι υποχρεώσεις του για 10 μέρες.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 19 Νοε 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Η Καταλωνία χαλαρώνει τα μέτρα και ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα - Πώς θα ανοίξουν εστιατόρια και μπαρ

Χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. Οι συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων θα επιτραπούν από τις 21 Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕ 6-0 18 Νοε 2020 | 14:23

Nations League: Ζήτημα Λεβ στη Γερμανία μετά την ιστορική συντριβή από την Ισπανία

"Πόνεσε" τους Γερμανούς η συντριβή από την Ισπανία με 6-0 για το Nations League

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 17 Νοε 2020 | 19:42

Κορονοϊός: 78% αυξημένος ο κίνδυνος για όσους βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους - Τι δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολίτες που βγαίνουν με τον σκύλο τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο να μολυνθούν από κορονοϊό

DEUTSCHE WELLE 16 Νοε 2020 | 08:41

Κορονοϊός - Το "θαύμα της Μαδρίτης": Ποια είναι η τακτική κατά της πανδημίας που αποδίδει

Η τακτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να αποδίδει, παρά τις αρχικές επικρίσεις.

ΠΕΡΑΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 04 Δεκ 2020 | 22:48

ΗΠΑ: Απίστευτο - Βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου νίκησε τον κορονοϊό στα... 104 χρόνια του

Ο βετεράνος πολέμου Μέιτζορ Γούτεν γιόρτασε στο σπίτι του τα 104α γενέθλιά του, αφού κατάφερε και νίκησε τον κορονοϊό

Ο ΓΙΟΥΡΙ ΡΑΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 22:32

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο πρωθυπουργός της Εσθονίας - Χάνει τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Γιούρι Ράτας ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού - Ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:17

Marigold: Ένα δακτυλίδι με 12.638 διαμάντια στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες [Εικόνες]

Το Marigold κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ενός δακτυλιδιού με 7.801 διαμάντια.

04 Δεκ 2020 | 21:00

Φρίκη στη Ρωσία: Γυναίκα πέταξε από τον 13ο όροφο το βρέφος της φίλης της

Σοκ προκάλεσε στη Ρωσία η γυναίκα που πέταξε από το παράθυρο διαμερίσματος στον 13ο όροφο το μόλις δύο μηνών βρέφος της φίλης της

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Δεκ 2020 | 20:59

Λαβρόφ: Δεν μας ενοχλεί ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - Ρωσία και Τουρκία δεν κάμπτονται ενώπιον κανενός

Την Ρωσία δεν την ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ