Στην κυπριακή AOZ το τουρκικό Barbaros

Νέα πρόκληση της Αγκυρας. Στην κυπριακή ΑOZ εισήλθε στις 6.30 το πρωί το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη.

stin-kupriaki-aoz-to-tourkiko-barbaros
SHARE THIS
0
SHARES

Στην κυπριακή ΑOZ εισήλθε στις 6.30 το πρωί το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη. Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός 'Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης. Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. 

Λευκωσία: Προκλητική και παράνομη η τουρκική ενέργεια

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, είναι κατάφορα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το δίκαιο της θάλαασας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ανεξάρτητα από τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο κ. Φωκαίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει απρόσκοπτα στον ενεργειακό της σχεδιασμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, είπε, να κλιμακώσει πλέον τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονηθεί . Η υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών ήταν ένα από τα σενάρια που μελετούσαμε, ήταν κάτι το αναμενόμενο, και δεν μας αιφνιδιάζει, είπε, ότι η Τουρκία εκανε πράξη την απειλή της.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία, συναίνεση, σύνεση και ορθοφροσύνη και να μην παρασυρθούμε σε λάθη, είτε μέσα από ενστικτώδεις αντιδράσεις. Η Τουρκία, δήλωσε, έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας της περιοχής και θέλει να παρουσιάζεται ως περιφεριακός χωροφύλακας. Η προκλητική της στάση, ωστόσο, επεσήμανε ο υπουργος Αμυνας δε στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά εναντίον και των γειτονικών χωρών, καθώς και του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

 

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρπαρός Χαριεντίν Πασά» με τα δύο συνοδευτικά σκάφη, ένα τουρκικό και ένα νορβηγικό, (τα M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter» έβαλε πορεία πορεία προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες στις 9:30 το βράδυ και σήμερα εισήλθε εντός των ορίων του τεμαχίου «3» των ΕΝΙ-KOGAS.  Τα δύο συνοδευτικά σκάφη περιλαμβάνονταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε η Άγκυρα. Το  Barbaros βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντρεούν και Μερσίνας πραγματοποιώντας  σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι χθες, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα. 

Ασκήσεις άρχισε η Ρωσία

Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7 το πρωί η Ρωσία. Για τη διενέργεια της άσκησης η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /sigmalive/ Φιλελεύθερος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook