Στην «λάτρα» επέστρεψαν αναγκαστικά 1 εκατ. γυναίκες

Στην Τουρκία μόνο μία στις 10 γυναίκες θα προτιμούσε να μένει στο σπίτι για να φροντίζει το νοικοκυριό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην «λάτρα» επέστρεψαν αναγκαστικά 1 εκατ. γυναίκες

Μία τρομακτική άνοδος του αριθμού των γυναικών που αναγκάσθηκαν πρόσφατα να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καταγράφηκε πρόσφατα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από το 2010 έως το 2015 υπολογίζεται οτι ένα εκατ. γυναίκες στη χώρα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους, ενώ άλλες 112 χιλιάδες για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους.

Προφανώς η επιλογή αυτή δεν ήταν επιθυμητή για αυτές τις γυναίκες, καθώς εάν τους είχαν προσφερθεί οι απαραίτητες διευκολύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, θα συνέχιζαν την εργασία τους.

Μια πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καταδεικνύει τα ίδια στοιχεία. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ILO και την αμερικανική παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Gallup για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις και τις στάσεις των δύο φύλων στην Τουρκία σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην Τουρκία μόνο μία στις 10 γυναίκες θα προτιμούσε να μένει στο σπίτι για να φροντίζει το νοικοκυριό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός είναι δύο στις 10 γυναίκες.

Η έκθεση της ILO που τιτλοφορείται:« Προς ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και την εργασία: Φωνές γυναικών και ανδρών», δείχνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών στην Τουρκία επιθυμεί να απασχολείται σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαδίζει με τη γενική τάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 70% των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα θέλει να εργαστεί σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, το ποσοστό αυτό στην Τουρκία φθάνει το 87%.

Έτσι, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που αναγκάζονται να βρεθούν εκτός του εργατικού δυναμικού, χωρίς να το επιθυμούν, αποτελεί μία επικίνδυνη τάση για μια χώρα όπου σχεδόν 28 εκ. άνθρωποι σε ηλικία εργασίας βρίσκονται ήδη εκτός εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 20 εκατ.από αυτά τα 28 εκατ. είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Τουρκία το ποσοστό απασχόλησης του εργατικού δυναμικού των νοικοκυριών, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι 46%. Το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 65% για τους άνδρες, και 27,5% για τις γυναίκες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται μεταξύ των νέων γυναικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 32% των γυναικών, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, δεν πάνε ούτε στο σχολείο. Έτσι, σχεδόν μία στις τρεις νεαρές γυναίκες στην Τουρκία κάθεται στο σπίτι - και το ποσοστό αυτό αυξάνεται.

«Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση στο θέμα που αφορά τα νηπιαγωγεία, αλλά εάν βρεθεί γρήγορα ασφαλές σύστημα φροντίδας, θα μπορούσαμε κατ' αρχήν να προσλάβουμε 500.000 γυναίκες, εκτός από τις επιπλέον 1.1 εκατ. γυναίκες που θα επιστρέψουν και οι οποίες έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) Ταρκάν Καντούογλου.

Ο Τ.Καντούογλου εκτίμησε επίσης, οτι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα στην αγορά εργασίας το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ζωή, παράλληλα με την άσκηση των μητρικών τους καθηκόντων.

Η Τουρκία υστερεί απέναντι στις ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά την κατανομή των πόρων κοινωνικής ασφάλισης στη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με την έκθεση της TÜRKONFED, ενώ το μέσο ποσοστό αυτών των κονδυλίων στην ΕΕ «των 28» είναι 8,5%, στην Τουρκία είναι μόλις 3,1%.

«Τελικά, θεωρώ απίθανο να γίνει η Τουρκία μια χώρα με υψηλό εισόδημα χωρίς να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες» λέει χαρακτηριστικά ο Τ.Καντούογλου.

Πηγή:Hurriyet

φωτό Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ 08 Μαϊ 2021 | 13:00

O Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση – "Δεν θα φτάσουμε πουθενά έτσι"

Ο Ακάρ άφησε αιχμές για τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τις προκλητικές.

AΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 07 Μαϊ 2021 | 19:50

Εριέττα Κούρκουλου: Οι γυναίκες που παλεύουν να κάνουν παιδάκι… είμαστε παντού

Το μήνυμα της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση σε όσες γυναίκες προσπαθούν να γίνουν μητέρες.

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ 07 Μαϊ 2021 | 12:59

Σάλος στη Τουρκία με γυμνά μοντέλα: Καυτές πόζες σε σκάφος εν μέσω Ραμαζανιού - Τι απάντησαν στον ανακριτή [εικόνες - βίντεο]

Οι καυτές πόζες γυμνών μοντέλων σε σκάφος στην Τουρκία και η ανάκριση από την αστυνομία.

ΣΤΟ ΙΦΤΑΡ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 11:38

Μας δουλεύει ο Ερντογάν: Ζητά να γυρίσουν... πίσω οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που τους έδιωξαν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαμπάχ, ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να επιστρέψουν στην Τουρκία.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ "EU-US FUTURE" 06 Μαϊ 2021 | 22:39

Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» 06 Μαϊ 2021 | 17:41

Απίθανος Τσαβούσογλου για το "Sofagate" - Δεν φταίμε εμείς, φταίει η "κόντρα" Φον Ντερ Λάιεν με Μισέλ

Το sofagate οφείλεται στην κόντρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Μαϊ 2021 | 13:03

Το χαβά του ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ όμηρος των ελληνικών απαιτήσεων

Σε συνέντευξη του στη FAZ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στις διενέξεις με την Ελλάδα, την προσφυγική συμφωνία, τις σχέσεις με την ΕΕ και το "Sofagate".

ΤΟ AKP 06 Μαϊ 2021 | 12:02

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν - Χάνει σχεδόν 16 μονάδες από το 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων METROPOLL το τουρκικό κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) παρουσιάζει εντυπωσιακή πτώση.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TAGESSCHAU 06 Μαϊ 2021 | 11:13

Γκρίζοι Λύκοι: Εξελίσσονται στη μεγαλύτερη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα της Γερμανίας

Οι Γκρίζοι Λύκοι διατηρούν την ιδεολογία του μίσους ενάντια στις μειονότητες, μεταδίδουν συστηματικά τις ρατσιστικές απόψεις τους σε όλη τη Γερμανία με περισσότερα από 18.000 μέλη.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ 06 Μαϊ 2021 | 09:19

Θράκη - Προκλήσεις χωρίς τέλος του Τούρκου υφΥΠΕΞ: Μιλά για "τουρκική" μειονότητα και ζητά τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έκανε "διάγγελμα" μιλώντας μόνο σε τουρκικά ΜΜΕ στη Θράκη - Μίλησε για "Τούρκους της Δυτικής Θράκης" και ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ LSE 05 Μαϊ 2021 | 22:05

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών – Η επιστημονική εξήγηση

Ο Ηλίας Μόσιαλος απευθύνεται στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί – Γιατί τους συστήνει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 05 Μαϊ 2021 | 13:44

Προκαλεί ο Τούρκος υφΥΠΕΞ από τη Θεσσαλονίκη: Απαράδεκτη η πίεση της Ελλάδας στην "τουρκική κοινότητα" [εικόνες - βίντεο]

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Κιράν είπε ότι η "τουρκική κοινότητα" δέχεται απαράδεκτες πιέσεις από την Ελλάδα- Μίλησε για περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Μαϊ 2021 | 13:21

Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της Frontex ανοιχτά της Χίου - Εντονες αντιδράσεις και επιστολή στην Κομισιόν

Τουρκικές ακταιωροί πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφη της Frontex στα ανοιχτά της Χίου.