Στην Ουγγαρία στρέφονται από αύριο τα βλέμματα όλης της Ευρώπης για το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα που προκήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας Βικτόρ Ορμπάν. Το δημοψήφισμα αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;». Αυτό είναι το ερώτημα -κάθε άλλο παρά ουδέτερο- στο οποίο οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να ψηφίσουν την Κυριακή.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον της μετεγκατάστασης, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Οι δημοσκοπήσεις και οι συμβολισμοί
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν με μεγάλη πλειοψηφία τη θέση του κ. Όρμπαν, και το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50% ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες έχουν συμβολική σημασία καθώς δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία αυτόματη αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιχειρήσει να επιβάλλουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκαταστάσεων στα κράτη-μέλη που τις αρνούνται.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν από τους περίπου 1.300 πρόσφυγες που τις αναλογούν.
Πολιτικά, εκείνο που επιδιώκει ο Ορμπάν στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψή του στο δημοψήφισμα είναι να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα στην πολιτική των Βρυξελλών και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αντίβαρο στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ .
Εκκλήσεις Ορμπάν για συμμετοχή
Ο πρωθυπουργός Όρμπαν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν στις κάλπες την παραμονή του δημοψηφίσματος.
Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών», έγραψε ο Όρμπαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
«Η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια».
«Με το δημοψήφισμα μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε Ευρωπαίο: να τους πούμε ότι αυτό επαφίεται σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, να συνετίσουμε την ΕΕ, με μια κοινή προσπάθεια ή να την αφήσουμε να κατακερματιστεί» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο κίνδυνος και το στοίχημα
Αν και θεωρείται πως το «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί ταπεινωτικό για τον Βίκτορ Όρμπαν, εάν η συμμετοχή αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών του, κάτω του υποχρεωτικού ορίου του 50%.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Publicus Institute, μονάχα το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει έναντι 54% τον προηγούμενο μήνα.
Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του δημοψηφίσματος.
«Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια επίκληση στον φόβο και το μίσος» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση χθες.