Στις κάλπες οι Ουκρανοί-Καθαρή εντολή ζητά ο Ποροσένκο

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τις διαδηλώσεις στο Κίεβο που οδήγησαν στην ανατροπή Γιανουκόβιτς. Δεν ψηφίζουν οι κάτοικοι περιοχών που ελέγχουν αντάρτες.

SHARE THIS
0
SHARES

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ουκρανία μετά τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο τον περασμένο χειμώνα οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και στην ανάληψη της εξουσίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές προσπαθώντας να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να συγκροτήσει ένα κοινοβούλιο όπου επίσης θα υπερισχύουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τον Ποροσένκο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 450 εδρών. 

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, την ηγεσία της οποίας κατηγορεί το Κίεβο ότι υποστηρίζει του φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις συγκρούσεις που έχουν κοστίσει την ζωή σε τουλάχιστον 3.700 ανθρώπους και έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-polls) θα δημοσιευτούν σχεδόν αμέσως.

Τριάντα εννέα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ωστόσο λίγα αναμένεται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο.

Περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τα 36 εκατομμύρια δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, καθώς είτε κατοικούν στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία είτε κατοικούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Φωτογραφίες: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook