
Ένας κήπος του συγκροτήματος του Νταχάου, του γερμανικού στρατοπέδου εξόντωσης που έχει συνδεθεί με τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας χρησιμοποιείται από αστέγους και πρόσφυγες για την στέγασή τους.
Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Νταχάου και ένας από τους ανθρώπους που διαμένουν στο στρατόπεδο εξόντωσης, στον χορταριασμένο κήπο που κάποτε καλλιεργούνταν βότανα έχουν βρει καταφύγιο περίπου 50 άστεγοι οι οποίοι λόγω του σοβαρού προβλήματος στέγασης στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει καταστεί δυνατό να βρουν ένα κατάλυμα στην αγορά.
Το στεγαστικό πρόβλημα τους οδήγησε εκεί
«Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Φλόριαν Χάρτμαν. Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία προσφύγων μεταξύ των ενοίκων του Νταχάου, ο Χάρτμαν ειπε ότι εκεί μένουν «Γερμανοί ή αλλοδαποί.» Ενας μετανάστης που εδώ και πολλά χρόνια ζει στη Γερμανία, δήλωσε: «Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρώην πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι».
Λόγω του στεγαστικού προβλήματος στη Γερμανία, στις αρχές της χρονιάς είχε προταθεί να μετατραπούν σε κοιτώνες και ορισμένα κτίρια του στρατοπέδου του Μπούχενβαλτ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα επικρίσεων.

Το Νταχάου εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος. Σε αυτό βασίστηκε η ίδρυση άλλων στρατοπέδων θανάτου βασίστηκε η οργάνωση και άλλων στρατοπέδων θανάτου των Ναζί. Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες οδηγήθηκαν στο Νταχάου και οι 43.000 από αυτούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr