"Στον πάγο" βάζει το Κάιρο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

Στον πάγο βάζει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
"Στον πάγο" βάζει το Κάιρο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

Στον πάγο βάζει το Κάιρο, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και συγχρόνως δεν δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώ εθνικιστικοί κύκλοι θέτουν θέμα αιγυπτιακών περιουσιών στη…Θάσο!

Πάρα το γεγονός ότι την Δευτέρα συνεδρίασαν στην Αθήνα οι Τεχνικές Επιτροπές και θα συνεδριάσουν και πάλι την Κυριακή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεν πρέπει να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη για το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά την χώρα μας , στην διάρκεια της σύγκλησης της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα γίνει την επόμενη Τρίτη στο Κάιρο.

Βεβαίως θέματα όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, το κυπριακό και η ενεργειακή συνεργασία - με έμφαση κυρίως στην μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο - θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Για μια, όμως, ακόμη φορά δεν θα υπάρξει «άσπρος καπνός» στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα αποτελεσματικότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει προσφέρει μοναδική στήριξη στο καθεστώς Σίσι στο πλαίσιο της Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. Στην Ε.Ε. μάλιστα που υπάρχει εντονότατη ανησυχία για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στην Αίγυπτο, η Ελλάδα υπήρξε παντού συνήγορος του καθεστώτος Σίσι. Επίσης μέσω των Τριμερών έχει συμβάλει η Αθήνα σημαντικά στην άρση της απομόνωσης της Αιγύπτου από τις γειτονικές χώρες και έτσι ουσιαστικά μέσω των Τριμερών αποκτά και νέο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με το Ισραήλ…

Όμως για το πολύ σοβαρό θέμα που αποτελεί την μοναδική ουσιαστικά εκκρεμότητα στις διμερείς σχέσεις - αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών - το Κάιρο και ο πρόεδρος Αλ Σίσι πάρα τις θετικές δηλώσεις του δεν ανάβει το πράσινο φως για την επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης, αφήνοντας έτσι και πόρους να μένουν ανεκμετάλλευτοι αλλά και μια εκκρεμότητα στην περιοχή την οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συνεπώς η συνεργασία με την Αίγυπτο σε αυτό το κεφάλαιο αγγίζει πλέον τα όρια της, καθώς είτε θα προχωρήσει μπροστά και στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα είτε θα πρέπει να επανεξετασθεί στο σύνολο της.

Πάντως και ο ίδιος ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτικών Σάχμε Σούκρι σε συνέντευξη του σε Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ΑΟΖ, τόνισε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση αλλά ακόμη είμαστε στην φάση των διαπραγματεύσεων γιατί είναι «περιπλεγμένο θέμα λόγω της φύσης του, της διασυνδεσιμότητάς του και των σχέσεων μεταξύ και άλλων χωρών της περιοχής», μια αναφορά που παραπέμπει στα «τελεσίγραφα» που έχει εκτοξεύσει η Τουρκία.

Στην αιγυπτιακή εφημερίδα AhramOnline δημοσιεύτηκε εκτενές ρεπορτάζ για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ενόψει και της Τριμερούς όπου σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτίου αξιωματούχου το θέμα της συμφωνιας για την οριθετηση Θαλασσίων Ζωνών «δεν είναι θέμα μερικών εβδομάδων» αλλά δεν είναι και κάτι που απασχολεί την Αίγυπτο, η οποία έχει άλλες προτεραιότητες . Ο πρώην πρέσβης της Αίγυπτου Maguida Chahine μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε ότι ήδη από το 1997 η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της οριοθέτησης αλλά η Αίγυπτος γνωρίζοντας ότι υπάρχει τουλάχιστον σε δυο σημεία πλήρης αντίθεση της Ελλάδας με την Τουρκία, περιμένει «να επιλυθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» για να προχωρήσει τις συνομιλίες.

Όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στην ατζέντα των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων έχει μπει και το θέμα της διαχείρισης των αιγυπτιακών βακουφίων σε Καβάλα και Θάσο. Και επικαλείται μάλιστα δηλώσεις γνωστού αιγυπτίου ιστορικού αλλά και δικηγόρου που ηγείται μιας κίνησης η οποία στρέφεται εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνηση για κάθε κίνηση που θεωρεί ότι συνιστά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας η περιουσίας.

Ο δικηγόρος Ali Ayyoub δηλώνει ότι όχι μόνο θα προσφύγει στην Αιγυπτιακή Δικαιοσύνη εναντίον μιας συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αλλά αποκαλύπτει ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα γίνει η εκδίκαση της προσφυγής του για την διαχείριση των αιγυπτιακών βακουφίων σε Καβάλα και Θάσο, διευκρινίζοντας πάντως ότι …δεν διεκδικεί την αιγυπτιακή κυριότητα της Θάσου! Όμως προκαλεί εντύπωση ότι μόλις στις 26 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιπροσωπεία του Αιγυπτιακού Υπουργείου Θρησκευτικών Κληροδοτημάτων ήρθε στην Ελλάδα για να επιθεωρήσει την περιουσία του.

Οι αιγυπτιακές περιουσίες στην Θάσο και στην Καβάλα είχαν περιέλθει στον Μοχάμεντ Αλι από τον Σουλτάνο και σε ότι αφορά την Θάσο, η περιουσία έχει από το 1990 νοικιασθεί σε έλληνες επιχειρηματίες που τη μετέτρεψαν σε ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο και καταβάλλουν κανονικά όλα αυτά τα χρόνια τα μισθώματα (με εξαίρεση όπως καταγγέλλει ο αιγύπτιος δικηγόρος τον περασμένο Ιούλιο), ενώ στην Καβάλα το περίφημο Ιμαρετ που είχε αναγείρει τον 19ο αιώνα ο Μοχάμεντ Αλι ανασκευάστηκε πλήρως και αποτελεί πραγματικό στολίδι για την πόλη,

Ο αιγύπτιος δικηγόρος με αφορμή την καθυστέρηση (όπως υποστηρίζει) στην καταβολή του ενοικίου αποφάνθηκε ότι αυτή ήταν μια μορφή πίεσης προς το Κάιρο για να συναινέσει στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπει ένα πραγματικά ανύπαρκτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων. Με την ευαισθησία που υπάρχει όμως στην Αίγυπτο σε θέματα κυριαρχίας, μετά και την παραχώρηση από τον πρόεδρο Σίσι ενός νησιού στην Σαουδική Αραβία, η έγερση τέτοιων ζητημάτων στο δημόσιο διάλογο δυσκολεύουν απολύτως την συνεννόηση και την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 21 Οκτ 2020 | 21:00

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου: Καταδίκη παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, Κυπριακό και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στα βασικά σημεία

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ 21 Οκτ 2020 | 15:14

Ανάλυση Bloomberg: "Αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ερντογάν"

Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για το τι θα σημάνει τυχόν ήττα του Τράμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Συμφώνησαν ότι η Τουρκία προκαλεί

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΚΥΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ 20 Οκτ 2020 | 18:54

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Τι είναι και πώς θα αποφασίσει για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας

Οι εκδιδόμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης λαμβάνονται μυστικά και κατά πλειοψηφία ενώ είναι υποχρεωτικές.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 20 Οκτ 2020 | 15:21

Ελλάδα και Αλβανία πάνε στη Χάγη για την ΑΟΖ- Θεαματική εξέλιξη "απάντηση" στην Αγκυρα

Οι πληροφορίες λένε ότι Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΘΥΜΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ 13 Οκτ 2020 | 15:05

Εκτός εαυτού ο Τσαβούσογλου- Τσακώθηκε live με την Σουηδή ΥΠΕΞ για την Κύπρο και τη Συρία

Εκτός εαυτού ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τσακώθηκε live με την Σουηδή ομόλογό του

ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ 09 Οκτ 2020 | 20:44

Τουρκική πρόκληση με το "Barbaros": Παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ - Νέα Navtex έως τις 9 Νοεμβρίου

Nέα προκλητική Νavtex αγνοώντας επιδεικτικά την Ευρώπη και τα Συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, εξέδωσε για το Barbaros η Τουρκία.

ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ARAB NEWS 05 Οκτ 2020 | 14:46

Ο Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου για την Τουρκία και τον Ερντογάν: "Δεν θα τελειώσει καλά"

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας να παρεμβαίνει στην Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο "δεν θα τελειώσει καλά"

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 04 Οκτ 2020 | 17:20

Αποχωρεί το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία

Το Γιαβούζ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 02 Οκτ 2020 | 16:11

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Να δούμε πρώτα τη "θερμοκρασία" και βλέπουμε

Ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο μιας απευθείας επαφής με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά όχι άμεσα

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 01 Οκτ 2020 | 17:57

Δυσάρεστη έκπληξη: Η Μέρκελ λέει όχι σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- Θέλουμε εποικοδομητική σχέση

Οχι της Ανγκελα Μέρκελ στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας