«Στοπ» του Ορμπάν σε Σαλβίνι για συνεργασία στην Ευρωβουλή

Προσπάθεια του Fidesz να κατευνάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Στοπ» του Ορμπάν σε Σαλβίνι για συνεργασία στην Ευρωβουλή

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε απροσδόκητα σήμερα την επ΄αόριστον αναβολή της λειτουργίας ενός νέου συστήματος διοικητικών δικαστηρίων, υπαναχωρώντας από μια μεταρρύθμιση η οποία είχε προκαλέσει ανησυχίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας, τις οποίες πρότεινε το εθνικιστικό κόμμα Fidesz, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σε μια άλλη προσπάθεια να κατευνάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του, το Fidesz απέκλεισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με την ευρωσκεπτικιστική ομάδα του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι μετά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία ενέκρινε πέρυσι έναν νέο νόμο για τη δημιουργία δικαστηρίων που θα εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, μια κίνηση που οι επικριτές του νόμου θεωρούν ότι μπορεί να επιτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Ουγγαρία άλλαξε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης στις οποίες είχε ασκήσει κριτική η Επιτροπή της Βενετίας, μια ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών στο συνταγματικό δίκαιο.

«Η κυβέρνηση θα κινήσει [τη διαδικασία για] την αναβολή επ΄αόριστον της λειτουργίας του συστήματος διοικητικών δικαστηρίων», δήλωσε ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του Ορμπάν, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε πως ο νόμος ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου», είπε. «Ωστόσο το σύστημα διοικητικών δικαστηρίων αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες αμφισβήτησαν αδικαιολόγητα τη δικαστική ανεξαρτησία».

Τα διοικητικά δικαστήρια προβλεπόταν να αναλάβουν υποθέσεις για κυβερνητικά θέματα, όπως η φορολογία και οι εκλογές τα οποία τώρα χειρίζεται το κύριο νομικό σύστημα.

Ο Γκιούλιας αναφέρθηκε σε μια προσφυγή της Κομισιόν εναντίον πολωνικών μεταρρυθμίσεων που επηρέαζαν δικαστές, λέγοντας πως οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρές ώστε η Ουγγαρία να διακινδυνεύσει μια παγίωση της διένεξης.

Είπε πως η Ουγγαρία θα εγκαταλείψει συνολικά το νέο σύστημα, αν δεν καταφέρει να μετριάσει τις ανησυχίες για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Το Fidesz του Ορμπάν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ένα βάθεμα του πολιτικού κατακερματισμού της 28μελούς Ένωσης και περιέπλεξαν τις προσπάθειες συμφωνίας για τους νέους ηγέτες της Ευρώπης.

Η συμμετοχή του Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε ανασταλεί τον Μάρτιο λόγω των κακών επιδόσεων του Ορμπάν όσον αφορά το κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο Γκιούλιας είπε πως το γεγονός ότι το Fidesz ανήκει στο ΕΛΚ δεν έχει σχέση με την αναστολή της μεταρρύθμισης, την οποία χαρακτήρισε «μέτρο της τελευταίας στιγμής» που ελήφθη ακριβώς πριν από τον διορισμό των δικαστών των νέων δικαστηρίων.

«Θα βελτιώσει τη θέση της Ουγγαρίας μέσα στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκιούλιας απαντώντας σε ερωτήσεις αν αυτή η κίνηση είχε στόχο να στηρίξει τη θέση του Ορμπάν μέσα στο ΕΛΚ.

Η κίνηση του Ορμπάν να φλερτάρει με τους ακροδεξιούς ηγέτες, περιλαμβανομένου του Ιταλού Σαλβίνι, ενόψει των ευρωεκλογών είχε ενοχλήσει τους συμμάχους στην ομάδα του συντηρητικού ΕΛΚ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ορμπάν είπε πως θα αναζητούσε τρόπους συνεργασίας με τον Σαλβίνι, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξής του στον ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

«Σεβόμαστε τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και την ιταλική κυβέρνηση και το αποτέλεσμα, που κατέστησε τη Λέγκα το πιο ισχυρό κόμμα της Ιταλίας μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Γκιούλιας σε συνέντευξη Τύπου.

«Ωστόσο δεν βλέπω πολλές πιθανότητες για μια συνεργασία σε κομματικό επίπεδο ή σε μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα», είπε ο Γκιούλιας, ο οποίος προσέθεσε ότι η ομάδα περιλαμβάνει ήδη μέλη με τα οποία η Ουγγαρία δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 13:37

Έμβρυο που διατηρήθηκε στον πάγο επί 27 χρόνια γεννήθηκε από 29χρονη μητέρα

Η Μόλι Έβερετ Γκίμπσον προέκυψε από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί το 1992 στις ΗΠΑ!

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 02 Δεκ 2020 | 13:02

Κορονοίός: Έλληνας ερευνητής σε ομάδα που έφτιαξε μοριακό τεστ σε μέγεθος νυχιού [βίντεο]

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ταχύτερα και φθηνότερα επιτόπια μοριακά τεστ.

ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 02 Δεκ 2020 | 12:52

Κορονοϊός: Αντιδράσεις στην Ευρώπη για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Βρετανία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων πήρε θέση για την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.

ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ 194 ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ 02 Δεκ 2020 | 12:38

Συναγερμός της Interpol για τα εμβόλια: Οι μαφίες θα κατακλύσουν την αγορά με πλαστά σκευάσματα

Η Interpol εξέδωσε παγκόσμιο συναγερμό προς τις 194 χώρες μέλη- Δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος ετοιμάζονται να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ 02 Δεκ 2020 | 12:07

Τραγικό: Ελληνας γιατρός και το 2 μηνών κοριτσάκι του, ανάμεσα στα θύματα στο Τρίερ της Γερμανίας

Τραγωδία με δυο μέλη ελληνικής οικογένειας νεκρά και δυο ακόμα στο νοσοκομείο μετά από τρελή πορεία ΙΧ στο Τρίερ της Γερμανίας.

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ 02 Δεκ 2020 | 11:54

Σάλος με το ροζ δωμάτιο στις Βρυξέλλες και τον ακροδεξιό ομοφοβικό ευρωβουλευτή του Ορμπάν σε γκέι όργιο

Ο Ζάγιερ έχει πρωτοστατήσει στη σύνταξη του ομοφοβικού νόμου που πέρασε στην Ουγγαρία - Υπέβαλε την παραίτησή του.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 02 Δεκ 2020 | 11:41

Κορονοϊός - Μπόρις Τζόνσον: "Φανταστική" η έγκριση του εμβολίου κατά του ιού

Η χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό στη Βρετανία θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 02 Δεκ 2020 | 10:25

Μπουρλά: "Ιστορική στιγμή" η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία

Για "ιστορική στιγμή" έκανε λόγο ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μετά την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο της εταιρείας στη Βρετανία.

"ΟΧΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΦΑΣΑΡΙΑ" 02 Δεκ 2020 | 10:09

Επική ατάκα Μέρκελ: Δεν βάζω εγώ πλυντήριο, με αυτά ασχολείται ο σύζυγός μου [βίντεο]

Η δημοσιογράφος τη ρώτησε αν χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνολογίες και η καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε χαμογελώντας μια σπαρταριστή απάντηση.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 09:19

Κορονοϊός: Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε άδεια στο εμβόλιο της Pfizer - Ξεκινούν εμβολιασμοί από Δευτέρα

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 08:56

Τουρκικός Τύπος: Συναγερμός για απόπειρα δολοφονίας του Ιμάμογλου από το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδιάσει τη δολοφονία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΥΠΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ 02 Δεκ 2020 | 08:20

Βρετανία: Έτοιμη να αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων 10 εκατομμύρια αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στο 2020.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ 02 Δεκ 2020 | 07:47

ΗΠΑ: Πάνω από 2.500 θάνατοι σε μια ημέρα λόγω κορονοϊού — Ο πιο βαρύς απολογισμός από τον Απρίλιο

Η προηγούμενη φορά που είχε ξεπεραστεί το επίπεδο των 2.562 θανάτων στις ΗΠΑ ήταν στα τέλη Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας.