Στρασβούργο: Brexit, ευρωεκλογές, Ρωσία, Κίνα και προστασία συνόρων

Στο πολιτικό πεδίο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο «να αναστείλει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στρασβούργο: Brexit, ευρωεκλογές,  Ρωσία,  Κίνα και προστασία συνόρων

Με το Brexit να είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και τις προετοιμασίες να κορυφώνονται ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής την 21η Μαρτίου και των ευρωεκλογών στις 23-26 Μαίου, η ολομέλεια του Στρασβούργου πήρε αυτή την εβδομάδα σειρά αποφάσεων για να διασφαλίσει δίκαιη και αμερόληπτη διεξαγωγή των ευρωεκλογών - από «υποκλοπές προσωπικών δεδομένων και εχθρική προπαγάνδα» - ψήφισε υπέρ «του περιορισμού της πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία», υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συναλλαγών από την ψηφιακή τεχνολογία της Κίνας και «ειδικά από τα δίκτυα G5», υιοθέτησε μέτρα για την «ομαλή συνέχιση των ανταλλαγών με το ΗΒ» στην περίπτωση εξόδου του από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και συμφώνησε για «τη βελτίωση της βάσης δεδομένων», με σκοπό την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από πολίτες τρίτων χωρών, περιλαμβάνοντας και τις «χρυσές βίζες».

Στο πολιτικό πεδίο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο «να αναστείλει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το κράτος δικαίου

Ευρωεκλογές-προσωπικά δεδομένα

Το ΕΚ ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα είναι δίκαιες

«Επικρατεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, ειδικά μετά το σκάνδαλο της υποκλοπής δεδομένων του Facebook και της Cambridge Analytica. Ο κανονισμός αυτός συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων απέναντι στην ΕΕ και στη δημοκρατική συμμετοχή στο σύνολό της», δήλωσε ο συνεισηγητής Ράΐνερ Βίλαντ(ΕΛΚ, Γερμανία).

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εάν η εθνική εποπτική αρχή καταλήξει στη διαπίστωση παραβάσεως, ενημερώνει στην Αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια η αρχή αυτή καθορίζει την επιβλητέα κύρωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει τις νέες διατάξεις, πιθανότατα τον Απρίλιο. Οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και θα τεθούν σε άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη την ημέρα της δημοσίευσης του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Brexit

Καθώς οι διαδικασίες για την αποχώρηση του ΗΒ έχουν περιπλακεί, το ΕΚ υιοθέτησε νομοθετικά μέτρα για τα ταξίδια, τις μεταφορές, το Erasmus, την κοινωνική ασφάλιση και την αλιεία, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν νομικές δικλείδες για τους σπουδαστές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στο ΗΒ και αυτούς που προέρχονται από αυτό, Προβλέπεται επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των διασυνοριακών και διακοινοτικών προγραμμάτων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η διατήρηση βασικών υπηρεσιών αεροπορικών και οδικών μεταφορών ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Θα πρέπει ακόμη να επιτραπεί σε αλιευτικά της ΕΕ και του ΗΒ να συνεχίσουν προσωρινά να δραστηριοποιούνται σε ύδατα και των δύο πλευρών.

Τα μέτρα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ, ενώ κάποια από αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΗΒ θα υιοθετήσει παρόμοια μέτρα (αμοιβαιότητα).

Ρωσία- Κυβερνοασφάλεια-ευρωεκλογές

Το ΕΚ καταδίκασε ηχηρά τις αυξανόμενα εχθρικές ενέργειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρεια Κορέας. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την ΕΕ να ενισχύσει την ομάδα East StratCom Task Force, η οποία συστάθηκε το 2015, καθιστώντας την μια πλήρως ανεπτυγμένη δομή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, για να αντιμετωπιστεί η εχθρική προπαγάνδα από τη Ρωσία. Ζητούν επίσης νομοθεσία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις υπηρεσίες μηνυμάτων και τους παρόχους μηχανών αναζήτησης, δηλώνοντας ότι οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα τις συστημικά ελεγχόμενες ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες του θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Για τη διαφύλαξη δίκαιης διεξαγωγής των ευρωεκλογών, τα κράτη μέλη καλούνται να τροποποιήσουν την εκλογική τους νομοθεσία ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν απειλές που απορρέουν από εκστρατείες αποπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ψηφιακά εγκλήματα και παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης που σχετίζονται με ψηφοφορίες και να στηρίξουν τις συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ασφάλεια στα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών

Η ολομέλεια συμφώνησε να βελτιωθεί η βάση δεδομένων για τις θεωρήσεις (VIS) για τον έλεγχο των υπηκόων τρίτων χωρών, που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο χώρο Σένγκεν, προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις ασφάλειας και μετανάστευσης.

Η ολομέλεια επιθυμεί η μεταρρύθμιση της βάσης δεδομένων να περιλαμβάνει:·

θεωρήσεις μακράς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης «χρυσής βίζα» και άδειες παραμονής

η ηλικία για την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων προσώπου των παιδιών θα μειωθεί από τα 12 στα 6 έτη,

και αποτελεσματικότερη πρόσβαση για τη Europol και τις αρχές επιβολής του νόμου στα δεδομένα του VIS

«Οι κάτοχοι ‘χρυσής βίζας’ θα ελέγχονται όπως ποτέ πριν στην Ευρώπη. Οι έλεγχοι ασφάλειας θα εναρμονιστούν σε όλη την ήπειρο, με αυξημένη συνεργασία μεταξύ προξενικών αρχών, συνοριοφυλάκων και αστυνομικών», δήλωσε ο εισηγητής Carlos Coelho(ΕΛΚ, Πορτογαλία)

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη επεξεργάζονται περίπου 12 εκατομμύρια αιτήσεις βραχυπρόθεσμης παραμονής στις χώρες της Σένγκεν κάθε χρόνο. Τον Αύγουστο του 2018, το σύστημα είχε 60 εκατομμύρια αιτήσεις θεωρήσεων και 40 εκατομμύρια καταχωρήσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Κίνα -κυβερνοασφάλεια-συναλλαγές

· Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το σύστημα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες που αποτελούν αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής στην ΕΕ της ΕΕ εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την κινεζική ψηφιακή παρουσία και ιδιαίτερα για τις κινεζικές απειλές κατά την εγκατάσταση δικτύων 5G.

Ειδικότερα, η ολομέλεια εξέφρασε βαθιά ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο η τεχνολογία 5G να έχει «παραθυράκια», τα οποία θα παρέχουν στους Κινέζους κατασκευαστές αλλά και στις κρατικές αρχές μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ιδιωτικά και προσωπικά στοιχεία, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ.

Η ολομέλεια επισημαίνει επίσης για τον κίνδυνο ασφάλειας για την ΕΕ που προκύπτει από τους παρόχους τεχνολογίας από τρίτες χώρες. Ο κίνδυνος ανακύπτει εξαιτίας της νομοθεσίας στις χώρες έδρας τους, η οποία υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις αρχές για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως συμβαίνει με την Κίνα.

Τα μέλη του ΕΚ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για τον περιορισμό των ψηφιακών απειλών κατά την προμήθεια εξοπλισμού 5G, για παράδειγμα με την παραγγελία υλικού από πολλούς διαφορετικούς παρόχους, διαδικασίες προμήθειας πολλών σταδίων, αλλά και με τη θέσπιση στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την ξένη ψηφιακή τεχνολογία.

Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθέσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια, τον ENISA, να επεξεργαστεί ένα σύστημα που να διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοασφάλεια, η οποία έχει ήδη ανεπίσημα συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, υπογραμμίζει την αξία της πιστοποίησης των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών δικτύων, του νερού, της ενέργειας και των τραπεζικών συστημάτων, πέραν των προϊόντων, των διαδικασιών και των υπηρεσιών. Μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει αξιολογήσει εάν κάποιο από αυτά τα νέα συστήματα εθελοντικής συμμετοχής θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό.

Το ψήφισμα για την ψηφιακή κινεζική παρουσία στην ΕΕ θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη.

Ρωσία - περιορισμός συνεργασίας

· · Το ΕΚ υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα στο οποίο οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το ψήφισμα αναφέρει τις ρωσικές επεμβάσεις στη Συρία, παρεμβάσεις σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και τις επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και τη συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της.

Παράλληλα το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς που αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Το ΕΚ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία του για τον αγωγό Nord Stream-2, η κατασκευή του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και να απειλήσει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για τη συνεχιζόμενη παροχή στήριξης από τη Ρωσία προς απολυταρχικά καθεστώτα όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνει στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και στη στήριξη που παρέχει σε οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να τερματίσουν όλα τα προγράμματα παροχής «χρυσής βίζα» ή διαβατηρίων, από τα οποία επωφελούνται Ρώσοι ολιγάρχες.

Αθέμιτες πρακτικές σούπερ μαρκετ

· Εγκρίθηκαν την Τρίτη οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως την καθυστέρηση πληρωμών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, τις καθυστερημένες μονομερείς ακυρώσεις ή αναδρομικές αλλαγές των παραγγελιών, την άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συμβόλαιο με τους προμηθευτές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των παραγωγών) και την κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι νέοι κανόνες θα προστατεύουν τους μικρής και μεσαίας κλίμακας προμηθευτές που έχουν ετήσιο τζίρο μικρότερο από 350 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι προμηθευτές θα διαχωριστούν σε πέντε υποκατηγορίες με βάση το τζίρο τους (μέχρι € 2 εκ., € 10 εκ, € 50 εκ, € 150 εκ. και € 350 εκ.), με τους πιο μικρούς να απολαμβάνουν της μεγαλύτερης προστασίας.

.«Επιτέλους, ο Δαυίδ νίκησε το Γολιάθ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και οι καταναλωτές δε θα υφίστανται ‘bullying’ από τους μεγάλους παίχτες», δήλωσε ο εισηγητής Πάολο ντε Κάστρο (Σοσιαλιστές Ιταλία).

Η νέα οδηγία για τις αθέμιτες πρακτικές πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο.

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 16 Ιαν 2022 | 16:49

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Δύο πνιγμοί σε παραλία του Περού από τα τεράστια κύματα

Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε χθες σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.

ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟ 2020 16 Ιαν 2022 | 16:17

Πρίγκιπας Χάρι: Στα δικαστήρια για να έχει αστυνομική προστασία στην Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι διεκδικεί νομικά το δικαίωμα να πληρώνει για την αστυνομική του προστασία όσο βρίσκεται στην πατρίδα του

ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ 16 Ιαν 2022 | 11:02

Τόνγκα: Αδύνατες οι τηλεπικοινωνίες μετά το τσουνάμι - Έφτασε μέχρι την Ελλάδα το κρουστικό κύμα του ηφαιστείου [Εικόνες]

Aυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στα νησιά Τόνγκα - Φόβοι για θύματα.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 16 Ιαν 2022 | 08:59

Έχασε τη δίκη και απελαύνεται ο Τζόκοβιτς - Eκτός Αυστραλιανού Open ο Νόλε

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της προσφυγής Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης που ακύρωσε τη βίζα του.

ΘΡΙΛΕΡ 16 Ιαν 2022 | 08:43

Η ώρα της μεγάλης κρίσης για τον Τζόκοβιτς - Σε λίγο η απόφαση του δικαστηρίου

Σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα, (9.30 πμ τοπική ώρα) η εκδίκαση της προσφυγής του Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης που ακύρωσε για δεύτερη φορά τη βίζα του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 15 Ιαν 2022 | 22:03

Η ώρα της κρίσης για τον Τζόκοβιτς - Όλα παίζονται στο Δικαστήριο

Η τελική απόφαση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς λαμβάνεται από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες στο Αυστραλιανό Οpen.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 15 Ιαν 2022 | 21:27

Σοκαριστικό βίντεο από το Βρυξέλλες: Ανδρας σπρώχνει στις γραμμές του μετρό μια ανυποψίαστη γυναίκα [βίντεο]

Ενας άνδρας συνελήφθη στο Βέλγιο και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν έσπρωξε στις γραμμές του μετρό μια γυναίκα με σκοπό να τη σκοτώσει.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 21:14

Ειρηνικός Ωκεανός: Τσουνάμι έφτασε στην Ιαπωνία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, συναγερμός στη Χιλή [βίντεο]

Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία. Σε επιφυλακή οι περισσότερες χώρες του Ειρηνικού μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα.

15 Ιαν 2022 | 20:29

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Πούτιν - Εκμεταλλεύεται την ορθοδοξία για τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Μόσχα πως προωθεί τα δικά της συμφέροντα, πότε υποστηρίζοντας και πότε υπονομεύοντας Ορθόδοξες Εκκλησίες

ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ ΝΕΜΠΑΤΙ 15 Ιαν 2022 | 18:57

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΙΖΟΥΟΚΑ 15 Ιαν 2022 | 18:47

Ιαπωνία: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον

Ένας ηλικιωμένος άνδρας πέθανε στις 11 Ιανουαρίου στην πόλη Σιζουόκα και επιβεβαιώθηκε μετά θάνατον ότι είχε μολυνθεί με την Όμικρον.

15 Ιαν 2022 | 18:43

Καζακστάν: Στους 225 οι νεκροί κατά τη διάρκεια των ταραχών

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα πτώματα 225 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία του Καζακστάν στη διάρκεια των ταραχών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 15 Ιαν 2022 | 17:31

Συναγερμός στην Σουηδία: Η αστυνομία κατεδίωξε ένα drone που εθεάθη να πετάει πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φόρσμαρκ

Η Σουηδική αστυνομία αντιλήφθηκε το drone, το οποίος πρώτος είχε εντοπίσει ένας φρουρός ασφαλείας, να κινείται γύρω από το εργοστάσιο προτού εξαφανιστεί προς το νησί Γκράζο.