Στρατολόγηση παιδιών στο όνομα της τζιχάντ

Σοκάρουν τα στοιχεία έκθεσης του ΟΗΕ. Ιράκ, Συρία, Νιγηρία ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες χώρες για παιδιά. Ο ηγέτης του ISIS καλεί τους μουσουλμάνους σε τζιχάντ.

stratologisi-paidiwn-sto-onoma-tis-tzixant
SHARE THIS
0
SHARES

Η επέλαση στο Ιράκ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) «έχει δημιουργήσει μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη και επισφαλή για τα παιδιά» υπογραμμίζει η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.

O OHE έχει λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες» για τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών και υπενθυμίζει ότι το ISIS περιλαμβάνεται από το 2011 στη «μαύρη λίστα» του κυρίως λόγω των επιθέσεων σε σχολεία

Η Ζερούγκι ανέφερε πως έχει λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες» για τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών και για άλλες ακρότητες στη σύγκρουση αυτή και υπενθύμισε ότι το ISIS περιλαμβάνεται από το 2011 στη «μαύρη λίστα» που έχει συντάξει ο ΟΗΕ κυρίως λόγω των επιθέσεων που εξαπολύει σε σχολεία.

Πρόσθεσε ότι το Ιράκ βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής», σημειώνοντας ότι το 2013 ο αριθμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλός, με 248 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη μαύρη λίστα η Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια από τη Νιγηρία, θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών το περασμένο έτος.

Η Συρία συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά καθώς τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε η Ζερούγκι.

Στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία, αναφέρεται στην έκθεση.

Μπαγκντάντι: Κάλεσε τους μουσουλμάνους σε τζιχάντ

Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, κάλεσε τους μουσουλμάνους να συρρεύσουν στο βόρειο Ιράκ, όπου η οργάνωσή του έχει καταλάβει αρκετές περιοχές και πόλεις, για να συνδράμουν στην οικοδόμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ηγέτης του ISIS κάλεσε τους μουσουλμάνους να εκδικηθούν για όλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, οργανώνοντας τον αγώνα τους (τζιχάντ) σε όλο τον κόσμο

Επίσης, κάλεσε τους μουσουλμάνους να εκδικηθούν για όλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, οργανώνοντας τον αγώνα τους (τζιχάντ) σε όλο τον κόσμο.

Το κάλεσμα του επικεφαλής της οργάνωσης έγινε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος διάρκειας δεκαεννέα λεπτών το οποίο μεταδόθηκε την Τρίτη.

«Μουσουλμάνοι σπεύστε στο δικό σας κράτος. Ναι, είναι το κράτος σας» ακούγεται να λέει ο ηγέτης των τζιχαντιστών.

Ο Μπαγκντάντι απευθύνει ειδική έκκληση σε λόγιους και πνευματικούς ανθρώπους, γιατρούς, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα στρατιωτικής οργάνωσης και διοίκησης. «Ανταποκριθείτε στις επείγουσες ανάγκες των μουσουλμάνων» αναφέρει.

Πρόκειται για το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα του αρχηγού των τζιχαντιστών, το οποίο δημοσιοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση της εξτρεμιστικής οργάνωσης να ανακηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές που ελέγχει στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook