Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Άνευ προηγουμένου η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα μέτωπα που ανοίγει συνεχώς ο Ερντογάν οδηγούν την τουρκική λίρα στο ναδίρ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ σήμερα, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο. Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας μέσω του Ερντογάν με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.

"Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση", δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της. "Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς ορατό τέλος ο κατήφορος της τουρκικής λίρας - Η μεγάλη φυγή των επενδυτών

Το μεγαλύτερο sell-off που έχει βιώσει το τουρκικό νόμισμα από το 1999, έχοντας ήδη χάσει το 27% της αξίας του από τις αρχές του έτους, έχει και συνέχεια σύμφωνα με τους αναλυτές, με την Capital Economics και την Oxford Economics σε νέες τους εκθέσεις να τονίζουν ότι τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν.

Οι δειλές "απαντήσεις" πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και το ενδεχόμενο κυρώσεων λόγω της προκλητικής στάσης του Ερντογάν, έχουν στρώσει έναν κατήφορο χωρίς ορατό τέλος για το νόμισμα της χώρας και έχουν αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα για τη… φυγή των επενδυτών.

Τουρκική λίρα

Όπως σημειώνει η Capital Economics, το τελευταίο ισχυρό sell-off της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ είναι απίθανο να σηματοδοτήσει το τέλος της πτωτικής της τάσης.

Η υποτίμηση της λίρας πάνω από το επίπεδο του 8,0 έναντι του δολαρίου, απλά προσθέτει ένταση σε μια ήδη κακή χρονιά για το νόμισμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και το τέλος των πιέσεων. Εάν η τουρκική λίρα "κλείσει" το έτος γύρω από αυτό το επίπεδο, θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες πτώσεις έναντι του δολαρίου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν και τα υπόλοιπα νομίσματα της περιοχής των αναδυόμενων αγορών έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις φέτος, η τουρκική λίρα και σε λιγότερο βαθμό το ρούβλι Ρωσίας, έχουν δώσει τέλος στην τάση ανατίμησης που είχαν έναντι του δολαρίου πριν λίγους μόνο μήνες.

Κατά την άποψη της Capital Economics, οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ έπαιξαν κάποιο ρόλο σε αυτό. Ενώ το μεξικάνικο πέσο ήταν στο επίκεντρο πριν από τις εκλογές του 2016, έκτοτε οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού έχουν μειωθεί σημαντικά. Φέτος, το επίκεντρο στράφηκε στην Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες θεωρούνται πιθανοί στόχοι για κυρώσεις ή για κάποια μορφή διεθνούς πίεσης υπό μια κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι αυξανόμενες πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών έπαιξαν πιθανώς σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοση αυτών των νομισμάτων.

Τελικά όμως, οι παράγοντες που "βαραίνουν" τη λίρα είναι πιθανό να παραμείνουν ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις κάλπες του Νοεμβρίου. Ο κίνδυνος κυρώσεων και οικονομικής πίεσης προέρχεται τόσο από την Ε.Ε όσο και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας είναι εύθραυστο και εξαρτάται από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. Σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο στις μεταβολές της όρεξης για επενδυτικό ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας φαίνεται περιορισμένη. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, είναι σαφώς απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια. Έτσι, η Capital Economics συνεχίζει να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διατηρώντας την πρόβλεψή της για το 9,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως το τέλος του 2021.

Από την πλευρά της η Oxford Economics, σχολιάζοντας την πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σημειώνει πως για μία ακόμη φορά απέτυχε να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες. Η απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια στο 10,25% (έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 175 μονάδες βάσης), κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού και τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων, αφήνουν ελάχιστα κίνητρα για τους εγχώριους αποταμιευτές να διατηρούν το τοπικό νόμισμα. Η κίνηση διεύρυνσης του διαδρόμου επιτοκίων σηματοδοτεί ότι η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι προσωρινή, κάτι που δεν θα βοηθήσει στη στήριξη της λίρας.

Ο ευρύτερος διάδρομος αφήνει άφθονο χώρο για να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, αλλά παράλληλα δείχνει τον παροδικό χαρακτήρα της πρόσφατης αλλαγής πολιτικής. Η συνοδευτική δήλωση της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει ότι "επιτεύχθηκε σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών… για τον περιορισμό των προσδοκιών για τον πληθωρισμό", ακολουθώντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ότι η τράπεζα θα καταφύγει σε "μέτρα ρευστότητας έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού εμφανίσουν σημαντική βελτίωση".

Ωστόσο, όπως τονίζει η Oxford Economics, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνέχισαν να επιδεινώνονται, με την τελευταία έρευνα να δείχνει τον πληθωρισμό στο 10,5% σε έναν χρόνο από σήμερα, που είναι υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελευταία αυτή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δεν θα κάνει πολλά για την ανακούφιση των ανησυχιών για τις προοπτικές πληθωρισμού. Οι εγχώριοι αποταμιευτές θα είναι απρόθυμοι να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη λίρα, εκτός εάν αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων. Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση. Ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής, τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν, καταλήγει η Oxford Economics.

Με πληροφορίες από capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Νοε 2020 | 14:27

Ελληνική αντι-Navtex για την παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε "παράνομη δραστηριότητα", σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 12:43

Δημοσίευμα κόλαφος του Spiegel για Ερντογάν: "Στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε..."

Στην Τουρκία, με τον κατήφορο της λίρας, εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης δε μπορούν να πάνε ούτε στον χασάπη, λέει το γερμανικό Spiegel.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Νοε 2020 | 15:30

Ανάλυση Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν είναι η "απόλυτη καταστροφή" του Ερντογάν; - Aνάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 16 Νοε 2020 | 09:22

Τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια - Συρίγος: Ολα δείχνουν ότι ο Ερντογάν πάει για εκλογές

Για τις νέες απίστευτες προκλήσεις του Ερντογάν στα Βαρώσια μίλησε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ 15 Νοε 2020 | 15:48

Ερντογάν: "Οι Τουρκοκύπριοι το μόνο θύμα στο Κυπριακό" - Η βροχή του "χάλασε" το προκλητικό πικνίκ στα Βαρώσια [Εικόνες]

"Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο" δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του.

15 Νοε 2020 | 13:26

Στα Βαρώσια ο Ερντογάν: Στήνει προκλητικό πικνικ με ροτόντες και ξύλινα τραπεζάκια [Εικόνες-Βίντεο]

Στα κατεχόμενα έφτασε το ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 14 Νοε 2020 | 19:31

Σκληρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παρουσία Ερντογάν στα Βαρώσια, ανήμερα της "επετείου" της παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ... ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Νοε 2020 | 09:33

Σουλτάνος και του διαστήματος ο Ερντογάν: "Πήγαμε 4 φορές στο διάστημα"

Κατακτητής και του διαστήματος ο Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε εκτόξευση δορυφόρου, εγχώριας κατασκευής και έφτασε τέσσερις φορές στο διάστημα.

ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 10 Νοε 2020 | 11:05

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μετά τη νίκη Μπάιντεν, ο Ερντογάν χάνει "τον φίλο του στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου"

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του ακόμη δεν έχουν σχολιάσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 10 Νοε 2020 | 08:39

Απίστευτο σκηνικό στο "παλάτι": Ο γαμπρός του Ερντογάν έπαιξε... ξύλο με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη

Ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, φέρεται να "πιάστηκε στα χέρια" με το νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ 09 Νοε 2020 | 21:41

Τουρκία: Δεκτή έκανε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ