Mea Culpa Στρος Καν για την Ελλάδα: Σας ξορκίζω

Εξορκίζω φίλους και πρώην συναδέλφους να αλλάξουν κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα διότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι αδιέξοδος, τονίζει ο Στρος-Καν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Mea Culpa Στρος Καν για την Ελλάδα: Σας ξορκίζω

«Να μάθουμε από τα λάθη μας» είναι ο τίτλος που έδωσε σε άρθρο του ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν συνιστώντας μια «ριζικά διαφορετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Το άρθρο δημοσιεύεται στα Γαλλικά και Αγγλικά.

«Εάν οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρκετό θάρρος και την ανεξαρτησία που χρειάζεται για να κάνουν τις απαραίτητες επιλογές. Αξίζει όμως τον κόπο να το επιχειρήσουν, γιατί οι εναλλακτικές λύσεις είναι ακόμα χειρότερες», γράφει ο Στρος-Καν

Με τη «δυσμενή τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές», λέει ο Στρος-Καν, «όπως και με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες ώστε να πάρουμε μια νέα κατεύθυνση».

Η κατεύθυνση που υποδεικνύει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς και οι συστάσεις που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για την Ελλάδα, για τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και για την νυν διευθύντρια του ΔΝΤ, συνοψίζονται ως εξής:

Τι πρέπει να γίνει σήμερα

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές».

«Είναι ανεύθυνο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, το να προαπαιτείται επιμόνως μια δημοσιονομική προσαρμογή με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Είναι επίσης ανάρμοστο, το να δίνεται χρηματική βοήθεια (στην Ελλάδα) απλώς και μόνο για να αποπληρώνονται οι δημόσιοι πιστωτές» υπογραμμίζει ο ΝΣΚ.

Το Eurogroup δεσμεύθηκε το 2012 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Έφθασε η στιγμή για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ, να εξασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται για τα δύο επόμενα έτη να αναβληθούν (για αργότερα) ή να χρηματοδοτηθούν από πηγές που παραμένουν διαθέσιμες στο πρόγραμμα. Δεν αγνοώ τις θεσμικές δυσκολίες που αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται, θα πρέπει να ξεπεραστούν» υπογράμμισε.

Αυτές οι κινήσεις θα ελευθερώσουν την Ελλάδα από όλες τις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους πιστωτές για τα δύο επόμενα έτη. Η χώρα θα αντιμετωπίσει έντονη δημοσιονομική δυσχέρεια, διότι μη έχοντας τη δυνατότητα να δανειστεί στις αγορές, ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ, θα υποχρεωθεί να εξισορροπήσει μόνη της τα δημοσιονομικά της. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει οι Έλληνες να κάνουν, μόνοι τους, δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές : Η κυβέρνηση να μαζεύει τους φόρους, να αγωνιστεί κατά της ολιγαρχίας, τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη βαριά γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού που υπονομεύει το δυναμικό της.

Εφόσον η Ελλάδα τα καταφέρει, θα μπορέσει, σύμφωνα πάντα με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, να επωφεληθεί για σταδιακή διαγραφή του χρέους της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PPTE (Pays pauvres très endettés, "φτωχές χώρες με μεγάλο χρέος") που ήδη εφαρμόζεται για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο ΔΝΤ.

«Αξίζει τον κόπο να επιχειρήσουν»

Μόνο περίπου δέκα δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα χρειασθεί να αποπληρωθούν, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει τον ELA και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζει.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν αποκλείει την περίπτωση μη επιτυχίας της πρότασής του. Θα αποτύχει» εξηγεί, «εάν οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρκετό θάρρος και την ανεξαρτησία που χρειάζεται για να κάνουν τις απαραίτητες επιλογές. Αξίζει όμως τον κόπο να το επιχειρήσουν, γιατί οι εναλλακτικές λύσεις είναι ακόμα χειρότερες».

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές», προσθέτει

Σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, «το να εξαναγκασθεί η Ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, θα δημιουργούσε ένα τραγικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση. Από την άλλη πλευρά το να συνεχισθεί το τωρινό πρόγραμμα που έχει αποτύχει, το να επεκταθεί η οικονομική σκληρότητα πέραν κάθε λογικής και το να παραταθεί η αγωνία και οι εντάσεις ανάμεσα σε πιστωτές και δανειζόμενους θα είναι καταστροφικό» υπογραμμίζει.

Προσθέτει, ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλές φορές λάθη στην ιστορία της και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβει ακόμα μια φορά.

«Εξορκίζω τους φίλους μου, τους πρώην συναδέλφους μου να μην επιμείνουν σ' έναν δρόμο που θεωρώ αδιέξοδο» υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Τα πρώτα λάθη για το ελληνικό χρέος

Σχετικά με την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Ντομινίκ Στρος-Καν υποστηρίζει :

«Από τη στιγμή που αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε σίγουρα να ήταν βαθύτερη, δεν θα μπορούσε όμως να είναι πιο γρήγορη. Αυτή η καθυστέρηση επέτρεψε σίγουρα σε ορισμένες τράπεζες και στους πιστωτές να την γλιτώσουν φθηνά, αυτή ήταν μια παράπλευρη απώλεια, επέτρεψε όμως στην Ευρώπη να εφαρμόσει τα προγράμματα σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και να μειώσει με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους μετάδοσης που θα μπορούσε να προκληθεί από μια πιο εσπευσμένη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους».

«Συνέπεια όλων αυτών είναι η τεράστια προσπάθεια που ζητήθηκε από τον ελληνικό λαό, η οποία όμως δεν πήγε χαμένη αφού έφερε σαν αποτέλεσμα έναν προϋπολογισμό πολύ κοντά σε πρωτογενή ισοσκελισμό.

Τα λάθη του ΔΝΤ που ο ίδιος ο Στρος Καν αναγνωρίζει είναι :

Η διάγνωση ότι επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης και ισοζυγίου πληρωμών, η οποία δεν ήταν σωστή και αυτό γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι τα βασικό αίτιο του προβλήματος ήταν ο ημιτελής χαρακτήρας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και επ' αυτού θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες για να δοθεί λύση.

Το άλλο λάθος ήταν ότι το ΔΝΤ υποτίμησε το βάθος των θεσμικών αδυναμιών της Ελλάδας που απαιτούσαν μεγαλύτερη υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παράλληλα με μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη και δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Επίσης το ΔΝΤ έπρεπε να είναι λιγότερο απαιτητικό ως προς τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ήταν ευρέως ελλειμματικοί.

Το ΔΝΤ θα έπρεπε να ήταν πιο πιεστικό στις συστάσεις του προς την ευρωζώνη ώστε να οδηγηθεί σε μια πιο συμμετρική προσαρμογή, ζητώντας δηλαδή προσπάθειες όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και από τις άλλες χώρες (...) πράγμα που θα είχε αποτρέψει τη νέα βουτιά το 2011 και βοηθήσει περισσότερο τις χώρες του Νότου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ 28 Ιαν 2022 | 12:48

Άφωνος ο Ερντογάν μπροστά στο χειροποίητο έργο τέχνης που του χάρισε ο καλλιτέχνης... πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα

Ακολουθώντας τους κανόνες της εθιμοτυπίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας ένα δώρο με συμβολική αξία, φτιαγμένο μάλιστα με τα ίδια του τα χέρια.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιαν 2022 | 12:15

Η Κύπρος παραλαμβάνει το αντιικό χάπι Paxlovid για 15.000 ασθενείς στα μέσα Φεβρουαρίου

Το χάπι θα συνταγογραφείται και οι ασθενείς θα το προμηθεύονται μόνο από νοσοκομεία.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 28 Ιαν 2022 | 11:59

Τροπική καταιγίδα Άνα: Δεκάδες νεκροί και τεράστιες καταστροφές από το σαρωτικό πέρασμά της στην Αφρική

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Άνα που έπληξε χώρες στα νότια της Αφρικής.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 28 Ιαν 2022 | 11:04

Κρίση στην Ουκρανία: Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Ζελένσκι - "Πιθανή η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο"

Την προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αποσαφηνίσεις θα ζητήσει από τον Πούτιν ο Μακρόν.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 28 Ιαν 2022 | 10:24

Ανατροπή από τη Σουηδία: Δεν συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών - "Δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος"

"Τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων" είναι η γνώμη της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας που δεν συστήνει τον εμβολιασμό για τα παιδιά.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 28 Ιαν 2022 | 10:17

Εμβόλια - Φον ντερ Λάιεν: Ένα εκατομμύριο λιγότερες νοσηλείες αν όλοι κάνουν την τρίτη δόση

Εάν όλοι οι εμβολιασμένοι στην ΕΕ έκαναν ενισχυτική δόση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε περίπου ένα εκατ. νοσηλείες, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ 28 Ιαν 2022 | 08:42

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κύπρο - Στην Πάφο το επίκεντρο

Ο σεισμός επισκέφθηκε την Πάφο στην Κύπρο με 4,9 Ρίχτερ.

28 Ιαν 2022 | 07:30

22 trends για το 2022

Με όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια, με τις προβλέψεις που ανατρέπονταν αμέσως μόλις τις εκφέραμε, θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε τις τάσεις του 2022. Ή μήπως όχι;

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ 27 Ιαν 2022 | 23:22

Στόρμι Ντάνιελς: Η πρώην ερωμένη του Τραμπ στρέφεται εναντίον και του δικηγόρου που την υπερασπίστηκε

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατηγορεί τον δικηγόρο της, Μάικλ Αβενάτι, ότι πλαστογράφησε την υπογραφή της για να υπεξαιρέσει περίπου 300.000 δολάρια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2022 | 23:09

Αλίσια Γουίτ: Πέθαναν από το κρύο οι γονείς της διάσημης ηθοποιού - "Δεν είχα ιδέα ότι δεν είχαν θέρμανση"

Η ηθοποιός της δημοφιλούς σειράς "Walking Dead, Αλίσια Γουίτ, αποκαλύπτει ότι οι γονείς της πέθαναν από υποθερμία, λόγω έλλειψης θέρμανσης στο σπίτι τους

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ 27 Ιαν 2022 | 20:14

Απόλυτη ταπείνωση για τη Μελάνια Τραμπ: H δημοπρασία για το περίφημο λευκό καπέλο δεν έπιασε τα χρήματα που ήθελε

"Χαστούκι" για τη Μελάνια Τραμπ - Γιατί δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε η πρώην Πρώτη Κυρία στη δημοπρασία

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 27 Ιαν 2022 | 18:36

Θυμόμαστε! Τελετές μνήμης στο Βερολίνο για το Ολοκαύτωμα

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς, τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα 6 εκατ. Εβραίων.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 27 Ιαν 2022 | 16:35

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Ουκρανία: "Μόνο αν φύγει το ΝΑΤΟ θα υποχωρήσει η ένταση", προειδοποιεί η Μόσχα

Δεν ικανοποίησε την Μόσχα η γραπτή απάντηση επί των αιτημάτων για την "ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη" ωστόσο το Κίεβο βλέπει διπλωματική διέξοδο.