Follow us

Συγκλονίζει τη Γαλλία η αυτοκτονία 13χρονου: Υπέστη ανελέητο μπούλινγκ από τέσσερις συμμαθητές του

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, έφηβοι θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου με κατηγορίες για "σχολικό εκφοβισμό που οδηγεί σε αυτοκτονία".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΟΥΚΑ

Η αυτοκτονία του 13χρονου μαθητή Γυμνασίου από τη βορειοανατολική Γαλλία, συγκλονίζει τη γαλλική κοινωνία που βλέπει να ξετυλίγεται μια υπόθεση ανελέητου μπούλινγκ που υπέστη το παιδί στο σχολικό του περιβάλλον.

Ο μικρός μαθητής, από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, υπέφερε τα πάνδεινα. Πριν τρεις εβδομάδες, στις αρχές Ιανουαρίου, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Τέσσερις συλλήψεις: Δύο αγόρια και δύο κορίτσια

Τέσσερις συμμαθητές του, επίσης 13 ετών, έχουν συλληφθεί. Η κατηγορία που τους βαραίνει είναι "σχολικός εκφοβισμός που οδηγεί στην αυτοκτονία", βάσει νέου νόμου για τον εκφοβισμό (μπούλινγκ) που ψηφίστηκε στη Γαλλία τον περασμένο Μάρτιο.

Ο εκφοβισμός που δεχόταν ο Λουκά είχε ομοφοβικά χαρακτηριστικά. Οι τέσσερις δεκατριάχρονοι μαθητές, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, πριν μία εβδομάδα έδωσαν επί δέκα ώρες κατάθεση ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα που χειρίζονται αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, "οι κατηγορούμενοι, απλώς παραδέχθηκαν ότι κορόιδευαν επανειλημμένα τον συμμαθητή τους".

Συγκλονίζει τη Γαλλία η αυτοκτονία 13χρονου: Υπέστη ανελέητο μπούλινγκ από τέσσερις συμμαθητές του

Τα παιδιά αναμένεται να οδηγηθούν σε δίκη καθώς η εισαγγελική έρευνα διαπίστωσε ότι "η παρενόχληση μπορεί να συνέβαλε στο πέρασμα στην αυτοκτονική πράξη του νεαρού Λούκας", όπως αναφέρθηκε σε δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από την αρμόδια εισαγγελία.

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα Ιανουαρίου. Οι τέσσερις ανήλικοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισής έως και δέκα χρόνια.

Ο νόμος βάσει του οποίου θα δικαστούν δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στα γαλλικά δικαστήρια, καθώς έχει περάσει λιγότερο από ένα έτος από την ψήφισή του. Με το νόμο αυτό, για πρώτη φορά στη Γαλλία ο σχολικός εκφοβισμός μετατράπηκε σε ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι απλώς φιλονικίες, κοροϊδία μεταξύ παιδιών"

"Ήταν απαραίτητο να νομοθετήσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να ορίσουμε τι απαγορεύεται στην κοινωνία μας. Ακόμα και σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι απλώς φιλονικίες μεταξύ παιδιών, κοροϊδία μεταξύ παιδιών. Αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό", είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ο Ερουάν Μπαλανάν, βουλευτής του κόμματος MoDem, και εισηγητής του νομοσχεδίου για τη σχολική παρενόχληση.

Εκτός από τις ποινές φυλάκισης, ο νέος νόμος προβλέπει και πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ. Μάλιστα για τους ανηλίκους ο νόμος προβλέπει δύο ακροάσεις ενώπιον του δικαστή ανηλίκων ενώ για την εκτέλεση των ποινών προτείνονται σωφρωνιστικά μέτρα για να παραμείνει ο ανήλικος παραβάτης σε εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η ποινή φυλάκισης είναι η έσχατη λύση για τους δικαστές ενώ συστήνεται το μέτρο της παροχής κοινωνικής εργασίας.

ΓΑΛΛΙΑ ΛΟΥΚΑ

Στη Γαλλία, που έχει έναν μαθητικό πληθυσμό 12 εκατομμυρίων μαθητών, σχεδόν 700.000 υποφέρουν από σχολικό εκφοβισμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, υπολογίζεται ότι είναι από ένας έως τρεις μαθητές ανά τάξη, κατά μέσο όρο.

Κινητοποίηση στη μνήμη του Λουκά

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί στη μικρή πόλη Επινάλ της ΒΑ Γαλλίας όπου ζούσε ο Λουκά, μια πορεία στη μνήμη του. Στο κάλεσμα, οι διοργανωτές σημειώνουν ότι θα είναι μια εκδήλωση "κατά του μίσους, χωρίς να ξεπεραστούν τα όρια, χωρίς διάθεση εκδικητικότητας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 24 Μαρ 2023 | 19:05

Επάγγελμα.. "influencer": Νομικό πλαίσιο ορισμού του επαγγέλματος ετοιμάζει η Γαλλία

Προς την εισαγωγή ενός νομικού ορισμού του επαγγέλματος του "influencer" κινείται η Γαλλία

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ 24 Μαρ 2023 | 14:53

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε στη Γαλλία η 26χρονη με το παιδί της - Επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με την Aσφάλεια

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό τους, η γυναίκα επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με την ασφάλεια

ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΟ 24 Μαρ 2023 | 12:08

Η Γαλλία στις φλόγες λόγω ασφαλιστικού: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Κάρολου και Καμίλας

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 26-29/03 επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που έχει προκαλέσει το νέο ασφαλιστικό και των βίαιων επεισοδίων

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 23 Μαρ 2023 | 21:14

Συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα: "Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας"

Το δικό τους παρών με πικέτες, συνθήματα και τραγούδια στη γλώσσα τους έδωσαν Γάλλοι φοιτητές που βρίσκονται στη χώρα μας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 Μαρ 2023 | 20:47

Γαλλία: "Μυστήριο" με το ρολόι του Μακρόν -Γιατί το έβγαλε on air; "Κάνει 80.000 και ντράπηκε" λένε οι αντιπολιτευόμενοι

Χαμός στη Γαλλία με αφορμή την κίνηση του Μακρόν, να αφαιρέσει στα μέσα συνέντευξης, το ρολόι του. Τι απαντά το "Ελισέ".

ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 23 Μαρ 2023 | 20:45

Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια στην ένατη ημέρα κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό - Εικόνες

Τα συνδικάτα μιλούν για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις - Σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία για το νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

ΠΑΡΙΣΙ 23 Μαρ 2023 | 19:01

Γαλλία: Βίντεο που σοκάρει - Τα ΜΑΤ σέρνουν αναίσθητο συνάδελφό τους για να μην πέσει στα χέρια των διαδηλωτών

Ο αστυνομικός των ΜΑΤ πάνω στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές δέχτηκε κάποιο βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ 23 Μαρ 2023 | 12:25

Γαλλία: 9η μέρα διαδηλώσεων κατά του ασφαλιστικού Μακρόν - Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες [εικόνες - βίντεο]

Ένατη ημέρα εθνικών κινητοποιήσεων στην Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

KKE 23 Μαρ 2023 | 08:21

Στο Παρίσι ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρεθει σήμερα το Παρίσι, όπου αναμένεται να συμμετάσχει και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια στα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ 22 Μαρ 2023 | 23:29

Τραγωδία στην Εύβοια: Ηλικιωμένος βρέθηκε κρεμασμένος από το δοκάρι της κεντρικής πόρτας

Τον άτυχο άνδρα εντόπισε η γυναίκα που τον φρόντιζε. Τον άφησε το βράδυ και το επόμενο πρωί που πήγε τον είδε κρεμασμένο.

ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ 22 Μαρ 2023 | 16:41

"Ηρθε η άνοιξη": Η φαρμακερή ανάρτηση της Κάρλα Μπρούνι που φωτογραφίζεται πάνω σε ένα βουνό από σκουπίδια στο Παρίσι

Την αφόρητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δρόμους του Παρισιού στηλίτευσε η Κάρλα Μπρούνι αφιερώνοντας την ανάρτησή της στη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΝΑΛΙΑ 22 Μαρ 2023 | 15:18

Αμετακίνητος ο Μακρόν: Επωμίζομαι το να μην είμαι δημοφιλής - Η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις είναι αναγκαία

Δύο μέρες μετά την επεισοδιακή έγκριση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε απαντήσεις για όλα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΥΩΝ 22 Μαρ 2023 | 11:49