Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit: 2.000 σελίδες το κείμενο - Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το κείμενο της συμφωνίας για το Brexit δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, ωστόσο οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Πως κατάφεραν 700 Βρετανοί να μείνουν στην Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε σήμερα την ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών για το Brexit, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με τη νέα χρονιά.

Η συμφωνία "μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία", πρόσθεσε.

Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit: 2.000 σελίδες το κείμενο - Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο λέγεται ότι είναι περίπου 2.000 σελίδες, δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Ωστόσο, οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές της ιστορικης συμφωνίας στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως στην ενέργεια, την ασφάλεια και στους τομείς των πληροφοριών και των μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η συμφωνία προστατεύει την αστυνομική συνεργασία και την κοινή χρήση πληροφοριών. Και οι δύο πολιτικοί, ωστόσο, παρέμειναν ασαφείς σε λεπτομέρειες. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι "είναι απόλυτα σίγουρος ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προστατεύει την αστυνομική συνεργασία, προστατεύει την ικανότητά να πιάσουμε εγκληματίες και να μοιραζόμαστε πληροφορίες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με έναν τρόπο που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια".

Στο βασικό σημείο της αλιείας, ο Τζόνσον δήλωσε ότι το μερίδιο των ψαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί σε 5,5 χρόνια σε δύο τρίτα από περίπου το ήμισυ όλων των ψαριών που αλιεύονται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηρίξει τις αλιευτικές κοινότητες με επενδυτική ώθηση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών βιομηχανιών. "Θα μπορέσουμε να πιάσουμε και να φάμε τεράστιες ποσότητες ψαριών", όπως είπε.

1

Ο Γάλλος πολιτικός και επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit Michel Barnier δήλωσε ότι η ΕΕ "θα είναι δίπλα στους ευρωπαίους αλιείς για να τους στηρίξει" και υποσχέθηκε ότι η συμφωνία παρέχει "βάση για αμοιβαία πρόσβαση σε νερό και πόρους, με μια νέα κατανομή ποσοστώσεων και αλιευτικών δυνατοτήτων " Η αλιεία υπήρξε βασικό σημείο αντιπαράθεσης σε όλες τις συνομιλίες για το Brexit.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο Barnier είπε ότι "θα υπάρξουν κάποιες πραγματικές αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου για πολλούς πολίτες και πολλές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η συνέπεια του Brexit."

Θα υπάρξει ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Ένα νέο σύνολο κανόνων με την ονομασία "ίσοι όροι ανταγωνισμού" θα είναι το σήμα για την ΕΕ για όλες τις συμφωνίες σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο", δήλωσε ο Barnier στη συνέντευξη Τύπου.

1

Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αναδείχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Erasmus που επιτρέπει στους φοιτητές των πανεπιστημίων της ΕΕ να βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και να εξασκούν γλωσσικές δεξιότητες.

Ο Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αντικαταστήσει το Erasmus με ένα πρόγραμμα Turing, που πήρε το όνομά του από τον μαθηματικό Alan Turing, όπου οι μαθητές θα μπορούν να περνούν χρόνο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 27 Ιαν 2021 | 13:41

Κορονοϊός: H Sanofi θα βοηθήσει την Pfizer στην παραγωγή του εμβολίου της - Απέτυχε να φτιάξει δικό της

Η Sanofi θα παραγάγει εμβόλια των Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό ώστε να παρασχεθούν περισσότερες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ 27 Ιαν 2021 | 08:06

Ο επικεφαλής της AstraZeneca απαντά για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια: Με την Βρετανία υπογράψαμε 3 μήνες νωρίτερα από την ΕΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Ιαν 2021 | 15:31

Μετά από αφόρητη πίεση, η AstraZeneca υπόσχεται να επισπεύσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ 25 Ιαν 2021 | 07:34

Η ώρα των διερευνητικών: Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα – Κρίσιμη η πρώτη επαφή για τις προθέσεις της Τουρκίας

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 24 Ιαν 2021 | 12:47

Ανάλυση Reuters: Η Τουρκία φοβάται ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η επαναπροσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί μακρινή προοπτική αναφέρει το Reuters

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:28

Δένδιας: Δεν συζητούμε θέματα εθνικής κυριαρχίας - Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλή τη πίστει

"Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών", τονίζει ο Νίκος Δένδιας

22 Ιαν 2021 | 16:38

Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 22 Ιαν 2021 | 07:10

ΕΕ: Να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών - Να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια

Να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα συνιστούν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 21 Ιαν 2021 | 16:14

Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Η ΕΕ επιθυμεί να δει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο - Προβληματικό το 2020

Οι προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπορέλ.

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:21

Επιφυλακτική η ΕΕ με την Τουρκία: Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί - Με την Τουρκία, όχι

Έτοιμοι για εξομάλυνση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 20 Ιαν 2021 | 10:56

Η Κομισιόν ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών, υγειονονομικά πιστοποιητικά και περισσότερα τεστ

Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη, πιστοποιητικά εμβολιασμού και περισσότερες γενετικές αναλύσεις στα τεστ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.