Συνάντηση δυο διαφορετικών κόσμων στην Ουάσινγκτον

Λίγο πριν την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, είναι δεδομένο πως οι δυο ηγέτες απέχουν παρασάγγες ο ένας απ' τον άλλον

Συνάντηση δυο διαφορετικών κόσμων στην Ουάσινγκτον

“Η πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις μπελάδες, να τους βρίσκεις παντού, να τους κάνεις λανθασμένη διάγνωση και κατόπιν να εφαρμόζεις την λάθος θεραπεία”: αυτή η, εμβληματικά κυνική, ρήση του αμερικανού κωμικού Γκράουτσο Μαρξ περικλείει όλα τα συστατικά της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.

Κι αυτό γιατί ο Τραμπ είναι εδώ και μερικούς μήνες σαν να “ψάχνεται” για καυγά με την Γερμανίδα καγκελάριο. Σαν να αναζητά διαρκώς μια αφορμή προκειμένου να καταφερθεί εναντίον της και να σπιλώσει το προφίλ της ως πολιτικό κι ηγέτιδα.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, της “έσουρε” τα μύρια όσα: Εμφανίστηκε “απογοητευμένος” από τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ζήτημα, επειδή άφηνε τις μεταναστευτικές ροές να εισέρχονται στην Ε.Ε., ενώ λίγες ώρες μετά την απόφαση των ιθυνόντων του αμερικανικού περιοδικού Time να την ανακηρύξουν ως “Πρόσωπο του 2016”, ξεσπάθωσε ξανά και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έγραψε πως “το περιοδικό επέλεξε έναν άνθρωπο που καταστρέφει την Γερμανία”.

Από αβρότητες άλλο τίποτα ο νέος Πλανητάρχης...

Όμως η Μέρκελ δεν πρόκειται να μουτρώσει ξαφνικά, ούτε να παρεξηγηθεί από αυτή την παροιμιώδη έλλειψη τακτ εκ μέρους του αμερικανού προέδρου, καθώς είναι πραγματίστρια: Πάνω απ' όλα είναι πολιτικός.

Αυτό σημαίνει πως ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τελετουργικό από το οποίο σπανίως παρεκκλίνει. Και μια επικοινωνιακή προσέγγιση αυστηρού “ανατολικογερμανικού” ύφους, που της κληροδοτήθηκε από τον πολιτικό της μέντορα, Ερικ Χόνεκερ.

Αντιθέτως, ο Τραμπ προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων, δεν έχει ξαναβρεθεί σε πολιτικό θώκο και η “γλώσσα” τόσο του στόματος, όσο και του σώματος του κάθε άλλο πάρα ενθαρρύνει την επαφή του με πολιτικούς-“καθαρόαιμα άλογα κούρσας” όπως είναι η Μέρκελ.

Ποιανού το πολιτικό στυλ θα επικρατήσει, είναι δύσκολο να πούμε από τώρα. Πάντως, όπως σχολιάζει το Politico, “οι επικοινωνιολόγοι όλης της υφηλίου έχουν ήδη βγάλει τα στυλό τους κι είναι έτοιμοι να κρατήσουν σημειώσεις, μελετώντας την γλώσσα του σώματος αμφοτέρων”.

Χαμηλές προσδοκίες

Πολλοί σχολιαστές από τα αμερικάνικα ΜΜΕ έχουν εξαρχής θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την συνάντηση των δυο ηγετών. Οι ιδιοσυγκρασίες, τα “χνώτα”, οι στόχοι τους, όλα μαρτυρούν πως Μέρκελ και Τραμπ κάθε άλλο πάρα ταιριάζουν ως ηγέτες δυο κρατών που είναι ταυτόχρονα και στρατηγικοί εταίροι.

Και δεν είναι πως διαφωνούν στις λεπτομέρειες. Διαφωνούν στα βασικά.

Στις πολιτικές κοσμοθεωρίες, ας πούμε: Η Μέρκελ αναζητά τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών, έτσι ώστε όλοι να είναι χαρούμενοι, (κυρίως οι) ισχυροί και (κατά δεύτερο λόγο οι πιο) αδύναμοι. Ξέρει να διαφωνεί, αλλά κυρίως ξέρει να συζητά και το μότο της είναι “η δύναμη της πειθούς”.

Ο Τραμπ, από την άλλη, είναι “μονολιθικός”, οπαδός του πολιτικού δαρβινισμού (ο πιο ισχυρός επιβιώνει, τους υπόλοιπους τους τρώει η μαρμάγκα), σπανίως δέχεται “όχι” από τον συνομιλητή του και στηρίζεται πάνω στο μότο “η πειθώ της δύναμης”.

Η Μέρκελ με τις πολιτικές της γνώσεις θα μπορούσε να ανοίξει σχολή, ο Τραμπ το μόνο που κάνει είναι να πετάει χολή.

“Το κατά πόσο Μέρκελ και Τραμπ θα βρουν κοινό και πρόσφορο έδαφος επικοινωνίας, είναι κάτι που δεν θα γίνει εμφανές από την πρώτη τους αυτή συνάντηση, η οποία θα έχει περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα”, σχολιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ωστόσο, οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ξανά εκ του σύνεγγυς, καθώς μέσα στο 2017 είναι προγραμματισμένες να λάβουν χώρα συνοδοί κορυφής των G-7, των G-20 αλλά και του NATO.

Κι εκεί αναμένεται να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Εμπόριο και τρομοκρατία οι συνδετικοί κρίκοι

Και ο πλέον αδαής γνωρίζει πως μια συνάντηση με τον σκληροπυρηνικό επιχειρηματία Τραμπ δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, αν ο νέος πρόεδρος δεν έχει να περιμένει κάτι απ' αυτήν σε οικονομικό επίπεδο.

Έτσι και την Παρασκευή, οι δυο πλευρές θα συνομιλήσουν σχετικά με το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership) ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Βέβαια, η Μέρκελ εκεί δεν πηγαίνει ως ηγέτιδα της Ε.Ε., αλλά ως Γερμανίδα καγκελάριος, οπότε κάθε τέτοια συζήτηση θα είναι εκτός πρωτοκόλλου -ας δεχτούμε πάντως πως θα γίνουν κάποιες κουβέντες για το θέμα, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο ταξίδι της στην Ουάσινγκτον, η Μέρκελ θα φέρει μαζί της και σημαίνοντες Γερμανούς επιχειρηματίες, όπως τον διευθύνοντα σύμβουλο της BMW, Χέραλντ Κρούγκερ καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Τζο Κέσερ.

Ο στόχος της καγκελαρίου είναι προφανής, όπως αναφέρει το Bloomberg: “να δώσει στον Τραμπ ένα μάθημα πάνω σε ζητήματα εμπορικών συναλλαγών και εμπορικών αντιποίνων”, ειδικά μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο νέος Πλανητάρχης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, απειλώντας με την επιβολή δασμών 35% στις εισαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.

Και, τέλος, υπάρχει και μια δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, στο ζήτημα της αντιτρομοκρατίας και της εσωτερικής ασφάλειας, με τις μυστικές υπηρεσίες τους να βρίσκονται εδώ και καιρό σε (αγαστή;) επικοινωνία.

Κι όπως δήλωσε υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος, “γίνεται πολλή δουλειά πάνω στο θέμα αυτό, σε παρασκηνιακό επίπεδο”

Ας μην γελιόμαστε όμως: Αυτό που περιμένουν όλοι από την Μέρκελ είναι να λειτουργήσει ως η “φωνή” της λογικής απέναντι στο “νέο αμερικάνικο παράλογο” που αντιπροσωπεύει η παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Μια τελευταία ελπίδα προκειμένου να ξαναβάλει τα μυαλά του Πλανητάρχη σε ένα μονοπάτι ρασιοναλισμού όσον αφορά σε ζητήματα όπως η Ε.Ε., οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και η στάση στο μεταναστευτικό.

Θα το καταφέρει; Ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ. Ίσως οι δυο ηγέτες αποχωρήσουν από την συνάντηση της Παρασκευής έμπλεοι ικανοποίησης και με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά -ακόμη κι αν στην κατ' ιδίαν τους συνάντηση έχουν συμφωνήσει πως... διαφωνούν σε όλα.

Γιατί τί είναι η πολιτική, αν όχι αυτό που υποστήριζε ο Βολτέρος, δηλαδή “η τέχνη του ηθελημένου ψεύδους”;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FOX NEWS 06 Αυγ 2020 | 08:16

Facebook και Twitter μπλοκάρουν τον Τραμπ για παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό

Παραβίασε τους κανόνες του Twitter και το Facebook για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό.

Η «ΠΡΟΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 05 Αυγ 2020 | 20:28

Εξαλλος ο Τζο Μπάιντεν με τον Τραμπ - Αρνείται να κάνει τεστ για τη διανοητική του κατάσταση

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα να αξιολογηθεί η διανοητική κατάστασή του

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 08:50

Economist: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το φθινόπωρο στο Βερολίνο

Σύμφωνα με τον έγκυρο Economist, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στο Βερολίνο το φθινόπωρο κατόπιν διαμεσολάβησης της Μέρκελ.

ΤΟ... ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ 03 Αυγ 2020 | 23:14

TikTok: "Κλείνει στις 15 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αν δεν πουληθεί", λέει ο Τραμπ

"Στοπ" στο δημοφιλές TikTok βάζει ο Τραμπ στις ΗΠΑ αν δεν αλλάξει ιδιοκτησία

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 13:26

Ανηψιά Τραμπ: Ο Ντόναλντ είναι ρατσιστής και παθολογικός ψεύτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ρατσιστής και παθολογικός ψεύτης ισχυρίζεται η ανηψιά του Μαίρη

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΜΙΛΟ BYTEDANCE 01 Αυγ 2020 | 09:02

O Τραμπ απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ - Βλέπει... κινεζική κατασκοπεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, λόγω υποψιών ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 31 Ιουλ 2020 | 07:57

Γιατί ο Τραμπ έριξε τη "βόμβα" της αναβολής των εκλογών - Τα μάζεψε μετά την κατάρρευση της Wall Street

Γιατί ο Τραμπ μίλησε για αναβολή εκλογών και γιατί αναγκάστηκε να... οπισθοχωρήσει

ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 22:56

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι του "γύρισαν την πλάτη" για την αναβολή των εκλογών

Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων διαφωνούν με την πρόταση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 18:54

Τα "μαζεύει" ο Τραμπ μετά τον σάλο για την αναβολή των εκλογών - Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones

Η ανάρτηση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και "βουτιά" του χρηματιστηρίου

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΟΘΕΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 16:13

"Βόμβα" Τραμπ - Ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία πως στις εκλογές θα γίνει νοθεία με την επιστολική ψήφο

ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 30 Ιουλ 2020 | 08:03

Ο Τραμπ επενδύει στον φόβο ενόψει εκλογών: Οι Δημοκρατικοί θα "κατεδαφίσουν τις αμερικανικές αξίες"

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών, τους οποίους κατηγόρησε ότι έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 28 Ιουλ 2020 | 21:39

Νέο "χτύπημα" στον Τραμπ - Twitter και Facebook "κατέβασαν" βίντεό του για τον κορονοϊό

Twitter και Facebook υποστήριξαν ότι το βίντεο του Τραμπ για τον κορονοϊό περιείχε "ψευδείς πληροφορίες"

ΡΟΜΠΕΡΤ Ο’ ΜΠΡΑΙΕΝ 27 Ιουλ 2020 | 19:11

Θετικός στον κορονοϊό ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ

Αφότου διαγνώστηκε με κορονοϊό, ο σύμβουλος του Τραμπ δουλεύει με τηλε-εργασία και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση.