Follow us

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Τα παζάρια για πώληση F-35 και Patriot στην Τουρκία και η αναφορά στη Χάλκη

"Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τραμπ ερντογαν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι της αναλογεί στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Είπε επίσης ότι θα θέσει στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν και των θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16.

"Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. "Θα συζητήσω το θέμα όταν επιστρέψω με τον Βαρθολομαίο" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων. Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ήταν: "Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν εδώ (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) και θα ήθελαν πραγματικά να έχουν κάποια βοήθεια".

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των μαχητικών F-35, από το πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία αποβλήθηκε λόγω της αγοράς από τη Ρωσία του συστήματος αεράμυνας S-400, όπως και της προμήθειας νέων και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου παλαιού στόλου των τουρκικών μαχητικών F-16: "Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα των F-35 και F-16, καθώς και το θέμα της Halk Bank", της τουρκικής κρατικής τράπεζας που έχει δικαστικές εκκρεμότητες με την αμερικανική Δικαιοσύνη, κατηγορούμενη για παραβίαση των κυρώσεων προς το Ιράν.

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Τα παζάρια για πώληση F-35 και Patriot στην Τουρκία και η αναφορά στη Χάλκη

Ερωτηθείς αν προτίθεται συμφωνήσει στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε : "Νομίζω ότι θα καταφέρει να αγοράσει ό,τι θέλει να αγοράσει". Όπως είπε, (Ο Ερντογάν) "χρειάζεται ορισμένα πράγματα και εμείς χρειαζόμαστε ορισμένα πράγματα και θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Θα το μάθετε μέχρι το τέλος της ημέρας".

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, απαντώντας και πάλι σε σχετική ερώτηση, ότι αν η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είναι καλή "μπορούμε να άρουμε αμέσως" τις κυρώσεις CAATSA.

Υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον συνομιλητή του "σκληρό άνδρα", που "κάνει καλή δουλειά στη χώρα του", λέγοντας στη συνέχεια: "Έχουμε και οι δύο πολύ καλές σχέσεις. Τόσο το εμπόριο όσο και ο πόλεμος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας".

τραμπ ερντογαν

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα ήθελε να δει την Τουρκία να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, είναι οι κύριοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. "Θα ήθελα να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, όσο η Ρωσία συνεχίζει την έφοδο εναντίον της Ουκρανίας" είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρατήρησε ακόμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι "πολύ σεβαστός" τόσο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και "θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη επιρροή αν το ήθελε. Προς το παρόν, διατηρεί μια πολύ ουδέτερη στάση". "Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μην αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία" προσέθεσε.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, θέμα που θέτει μετ' επιτάσεως η Άγκυρα, ζητώντας την ενσωμάτωση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στον συριακό στρατό και την υπαγωγή της de facto αυτόνομης κουρδικής διοίκησης υπό την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για επιτυχία στη Συρία του προέδρου Ερντογάν, λέγοντας ότι "σίγουρα έχει λόγο", διευκρινίζοντας όμως παράλληλα ότι ανάλογα αιτήματα έχουν διατυπώσει και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. "Μου είπαν να άρω τις κυρώσεις (σ.σ. στη Συρία) και τις ήρα. Ήθελα να τους δώσω την ευκαιρία να πάρουν ανάσα, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας από τους υπεύθυνους εδώ" σημείωσε.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο είναι η πρώτη από το 2019, κατά την προηγούμενη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεν είχε λάβει πρόσκληση κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ TRUTH SOCIAL 10 Ιαν 2026 | 21:00

Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ στην Τεχεράνη: Η βαρβαρότητα δεν θα μείνει ατιμώρητη - Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν

Δεύτερη προειδοποίηση από τον Τραμπ στο καθεστώς της Τεχεράνης - "Η βαρβαρότητα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 10 Ιαν 2026 | 19:09

Πετρέλαιο Βενεζουέλας: Με προεδρικό διάταγμα, ο Τραμπ "κλείδωσε" τα έσοδα από τις πωλήσεις

Σε μία κίνηση για να "προστατεύσει τα έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου της Βενεζουέλας" προχώρησε ο Τραμπ.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2025 10 Ιαν 2026 | 18:51

Συγκρούσεις στο Χαλέπι: Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι ΗΠΑ

"Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία.

ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ 10 Ιαν 2026 | 14:26
ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 10 Ιαν 2026 | 11:53

Οργή λαού στο Ιράν με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους - Γιατρός μιλά για τουλάχιστον 217 νεκρούς

Χάος στο Ιράν, εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυξάνονται οι νεκροί

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 10 Ιαν 2026 | 11:39

Ο Τραμπ πιέζει πετρελαϊκούς κολοσσούς να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα - Ποιοι είναι επιφυλακτικοί

"Θα έχετε απόλυτη ασφάλεια" για να δραστηριοποιηθείτε στη Βενεζουέλα, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ 10 Ιαν 2026 | 08:59

"Φωτιά" ανατροπής στο Ιράν: Ο Τραμπ κόβει την όρεξη στον γιο του Σάχη που ονειρεύεται επιστροφή στην εξουσία

"Συμπαθητικός αλλά δεν κάνει" λέει ο Τραμπ για τον γιο του τελευταίου Σάχη που ονειρεύεται να αναλάβει την εξουσία στο Ιράν

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 10 Ιαν 2026 | 08:30

"Δεν χρειάζομαι Διεθνές Δίκαιο": Το δόγμα Άγριας Δύσης του Τραμπ προκαλεί "παγωμάρα" στους Ευρωπαίους

Η ασημαντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ είναι εμφανής παντού, καταγράφει το Politico

ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΣ 10 Ιαν 2026 | 00:00

Επιμένει ο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Αν δεν την πάρουν οι ΗΠΑ, θα έχετε τη Ρωσία ή την Κίνα ως γείτονές σας

"Επειδή η Δανία είχε ένα σκάφος που έφτασε στη Γροιλανδία πριν από 500 χρόνια, δεν σημαίνει ότι της ανήκει η γη", τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ 09 Ιαν 2026 | 20:54

Μινεάπολη: Ο δήμαρχος ζητά αμερόληπτη έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης - Κύμα διαδηλώσεων

Οι τοπικές αρχές, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, αποκλείστηκαν από την έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου

ΕΝΤΑΣΗ 09 Ιαν 2026 | 16:44

Νέα κατάληψη δεξαμενόπλοιου με πετρέλαιο Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ: Κατέσχεσαν το "Olina" στην Καραϊβική [βίντεο]

Το δεξαμενόπλοιο, γνωστό ως Olina, εντοπίστηκε και τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ 09 Ιαν 2026 | 16:20

Δολοφονία στη Μινεάπολη: Ποιος είναι ο πράκτορας της ICE που τράβηξε τη σκανδάλη - Τα 11'' που πάγωσαν τις ΗΠΑ

Ο βετεράνος του Ιράκ και τα 11 δευτερόλεπτα που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ - Δεν θα διωχθεί

ΙΡΑΝ 09 Ιαν 2026 | 13:09

Ο Χαμενεΐ τα βάζει με τον Τραμπ: "Σαμποτέρ οι διαδηλωτές στο Ιράν - Καταστρέφουν για να τον ευχαριστήσουν"

Ο "αλαζόνας" Αμερικανός πρόεδρος "θα ανατραπεί", προβλέπει ο Χαμενεΐ αναφερόμενος στις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν.