
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που αναχωρούσε από το σπίτι του στη Μόσχα για να παραστεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.
«Με συνέλαβαν στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Με οδηγούν κάπου για “εξηγήσεις”», επεσήμανε ο Ναβάλνι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι συνελήφθη επειδή «έχει καλέσει επανειλημμένα σε συμμετοχή σε μην εγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις».
Οι ρωσικές αρχές πρέπει να δίνουν την προέγκρισή τους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων από την αντιπολίτευση, όμως ο Ναβάλνι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το ρωσικό σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων.
Σήμερα εξάλλου αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές, γράφοντας στο Twitter «δεν το έχω κάνει ποτέ».
Ο Ναβάλνι αναμενόταν να μιλήσει σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Νίζνι Νόβγκοροντ αργότερα σήμερα.
Στη Ρωσία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει νέα θητεία. Η κεντρική εκλογική επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς βρίσκεται ελεύθερος με αναστολή, ωστόσο ο ίδιος ελπίζει να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον Πούτιν.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa και τη γαλλική ιστοσελίδα Challenge’s, ο Ναβάλνι παραμένει ακόμα ο μοναδικός στη Ρωσία ο οποίος μπορεί να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και να πραγματοποιήσει online εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης, παίρνοντας εκατομμύρια κλικ.
Το κλειδί της επιτυχίας του, όπως λένε τα διεθνή ΜΜΕ, είναι η αριστοτεχνική χρήση των νέων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας αλλά και οι γεωπολιτικές θέσεις του: υποστήριξε τον πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008, τάχθηκε όμως χωρίς δισταγμό με το πλευρό των Ουκρανών ενώ συμπορεύθηκε με τους εθνικιστές χωρίς όμως να εκδηλώνει καμία νοσταλγία για την πάλαι ποτέ τσαρική ή σοβιετική αυτοκρατορία, κάτι που αποτελεί κυρίαρχη τάση του πουτινισμού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr