Συνελήφθη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σουδάν

Χωρίς να του γνωστοποιήσουν το λόγο, δύο αξιωματούχοι ασφαλείας συνέλαβαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης του Σουδάν στο γραφείο του, λίγο πριν ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος.

sunelifthi-o-arxigos-tis-antipoliteusis-tou-soudan
SHARE THIS
0
SHARES

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαντίκ αλ-Μάχντι, πρώην πρωθυπουργός στην τελευταία εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση του Σουδάν, συνελήφθη το Σάββατο, χωρίς να του γνωστοποιήσουν το λόγο.

Συνελήφθη πριν ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος

Σύμφωνα με τον προσωπικό του βοηθό και διευθυντή του γραφείου του, Μοχάμεντ Ζάκι, «δύο αξιωματούχοι ασφαλείας ήρθαν στο γραφείο του αλ-Μάχντι στις 8:45 μ.μ. ώρα Σουδάν και τον συνέλαβαν χωρίς να αναφέρουν τον λόγο».

Ο αλ-Μάχντι -επικεφαλής του Κόμματος Ούμα, το οποίο αντιτίθεται στον πρόεδρο Ομαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ, που τον απέπεμψε το 1989- αναμενόταν να συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο με την κυβέρνηση του Μπασίρ και άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Κλιμακώνεται η ένταση

Ο διάλογος, τον οποίο κάλεσε ο Μπασίρ, αναμενόταν να χαλαρώσει την ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων του Σουδάν πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες η βία στο Νταρφούρ έχει κλιμακωθεί. Ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι ασκούν βία εναντίον πολιτών στην περιοχή.

Δυτικοί διπλωμάτες και σουδανικές πηγές ασφαλείας εκτιμούν πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην κυβέρνηση εκεί.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook