X

Συνελήφθη ύποπτος για τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού - 29χρονος Ουζμπέκος, στρατολογημένος από τους Ουκρανούς

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν 29χρονο πολίτη Ουζμπεκιστάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε στρατολογηθεί από το Κίεβο.

Γράφει: TheToc team

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα προχώρησαν οι ρωσικές αρχές.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν 29χρονο πολίτη Ουζμπεκιστάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε στρατολογηθεί από την Ουκρανία.

Όπως είπε, του υποσχέθηκαν 100 χιλιάδες δολάρια και διαμονή σε χώρα της ΕΕ. Ο ύποπτος για τη δολοφονία του Κιρίλοφ και του υπασπιστή του συνελήφθη σε χωριό κοντά στη Μόσχα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ύποποτος ήρθε στη Μόσχα πριν λίγες μέρες και προμηθεύτηκε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο προσάρτησε σε ένα ηλεκτρικό πατίνι. Άφησε το πατίνι κοντά στην είσοδο του σπιτιού του αντιστράτηγου. Νοίκιασε επίσης ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο τοποθέτησε μια κάμερα παρακολούθησης.

Βίντεο που βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας, δείχνει τον Ιγκόρ Κιρίλοφ να βγαίνει από την πόρτα συγκροτήματος κατοικιών στη Μόσχα δευτερόλεπτα πριν τη φονική έκρηξη που οδήγησε στον θάνατό του.

Ο 54χρονος επικεφαλής της πυρηνικής άμυνας της Ρωσίας, ο ισχυρός στρατηγός που ήταν σε ανοιχτή και δημόσια κόντρα με το Κίεβο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, συνοδεύεται από τον υπασπιστή του, ο οποίος σκοτώθηκε και αυτός κατά την έκρηξη.

Ρωσία για δολοφονία Κιρίλοφ: "Συνένοχοι" με την Ουκρανία οι Δυτικοί

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες τους Δυτικούς ότι είναι "συνένοχοι" στη δολοφονία του Ρώσου αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Ουκρανία, λόγω της έλλειψης κριτικής εκ μέρους τους για επιχειρήσεις αυτού του είδους που διεξάγει το Κίεβο.

"Όλοι όσοι επικροτούν αυτές τις επιθέσεις ή τις αποσιωπούν σκόπιμα είναι συνένοχοι", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους συμμάχους του Κιέβου ότι "εγκρίνουν τα εγκλήματα πολέμου".

Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμιά ανάμιξη στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός στη Μόσχα, μια επιχείρηση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να καταγγέλλει τη συμμετοχή αυτού του αντιστράτηγου σε "ωμότητες".

"Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων γι' αυτό και δεν έχουν καμιά σχέση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ αναφερόμενος στον Ρώσο αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ που σκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη νοτιοανατολικά της Μόσχας.

"Ήταν ένας στρατηγός που είχε εμπλακεί σε μια σειρά από ωμότητες. Είχε εμπλακεί στη χρήση χημικών όπλων κατά του ουκρανικού στρατού", δήλωσε ο Μίλερ.

Ο 54χρονος αντιστράτηγος Κιρίλοφ, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις τον Οκτώβριο από το Λονδίνο για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος που σκοτώνεται μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.