Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας την Τετάρτη, 10/12, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας την πίεση των ΗΠΑ στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
"Όπως πιθανώς γνωρίζετε, μόλις κατασχέσαμε ένα δεξαμενόπλοιο στις ακτές της Βενεζουέλας", δήλωσε ο Τραμπ. "Μεγάλο δεξαμενόπλοιο, πολύ μεγάλο, το μεγαλύτερο που έχει κατασχεθεί ποτέ, στην πραγματικότητα".
Πήγαινε πετρέλαιο στην Ασία μέσω Κούβας
Η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια "λόγω της εμπλοκής του σε ένα παράνομο δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου που υποστηρίζει ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις", συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και του Ιράν.
Η Μπόντι δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που δείχνει ενόπλους να κάνουν ραπέλ στο πλοίο από ελικόπτερο και στη συνέχεια να κινούνται στο κατάστρωμα με όπλα προτεταμένα. Και σημείωσε ότι το FBI, οι Υπηρεσίες Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας και η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διεξήγαγαν την κατάσχεση "με την υποστήριξη του υπουργείου Πολέμου".
Today, the Federal Bureau of Investigation, Homeland Security Investigations, and the United States Coast Guard, with support from the Department of War, executed a seizure warrant for a crude oil tanker used to transport sanctioned oil from Venezuela and Iran. For multiple… pic.twitter.com/dNr0oAGl5x
— Attorney General Pamela Bondi (@AGPamBondi) December 10, 2025
Η κατάσχεση έγινε την ίδια μέρα που η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και βραβευμένη με Νόμπελ Μαρία Κορίνα Ματσάδο προσγειώθηκε στο Όσλο, αφού αψήφησε την ταξιδιωτική απαγόρευση και διέφυγε από τη χώρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε καμία λεπτομερή εξήγηση για την κίνηση, λέγοντας μόνο ότι το πλοίο κατασχέθηκε "για πολύ καλό λόγο". Ερωτηθείς τι θα συμβεί με το πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο, ο Τραμπ απάντησε: "Το κρατάμε, υποθέτω".
Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, και προχώρησε χωρίς περιστατικά ή θύματα ούτε μεταξύ του προσωπικού των ΗΠΑ ούτε του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.
Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς την Κούβα, τελικά προοριζόταν για την Ασία, με τη μεσολάβηση Κουβανών μεταπωλητών, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι πιθανές περαιτέρω κατασχέσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στον Μαδούρο.
Το πλοίο, με το όνομα Skipper, μετέφερε αργό πετρέλαιο Βενεζουέλας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στο Skipper, που στο παρελθόν έφερε το όνομα Adisa, είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2022 για διευκόλυνση του εμπορίου πετρελαίου για τη Χεζμπολάχ και τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
![Συνεχίζει την πίεση στον Μαδούρο ο Τραμπ: Κατασχέθηκε τάνκερ ανοιχτά της Βενεζουέλας [βίντεο]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/53/53211bf3819341d69678735e64eb86e5.jpg?v=1&maxwidth=650&originalwidth=2048&)
Απαντώντας σε ερωτήσεις του CNN, ο Τραμπ είπε ότι δεν είχε μιλήσει πρόσφατα με τον Μαδούρο και αρνήθηκε να πει σε ποιον ανήκει το κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο.
Για "πράξη διεθνούς πειρατείας" μιλά το Καράκας
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι "καταδικάζει έντονα" την κατάσχεση και χαρακτήρισε την κίνηση ως "πράξη διεθνούς πειρατείας" σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη.
"Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πραγματικοί λόγοι για την παρατεταμένη επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας αποκαλύφθηκαν επιτέλους", ανέφερε η δήλωση. "Δεν είναι μετανάστευση. Δεν είναι εμπορία ναρκωτικών. Δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Πάντα αφορούσε τον φυσικό μας πλούτο, το πετρέλαιό μας, την ενέργειά μας, τους πόρους που ανήκουν αποκλειστικά στον λαό της Βενεζουέλας".
Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της κατάσχεσης σε "όλα τα υπάρχοντα διεθνή όργανα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
![Συνεχίζει την πίεση στον Μαδούρο ο Τραμπ: Κατασχέθηκε τάνκερ ανοιχτά της Βενεζουέλας [βίντεο] - εικόνα 2](/content/images/blank.gif)