X

Ιστορική απόφαση: Η ΕΕ ξεκινά διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας - Απείχε ο Όρμπαν από την ψηφοφορία

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία - Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι.

Γράφει: TheToc team

Σε μια ιστορική απόφαση κατέληξαν σήμερα οι "27", καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για "ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας".

Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι

Άμεση ήταν η αντίδραση Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για τη συγκεκριμένη απόφαση που ανοίγει την πόρτα της Ευρώπης στην Ουκρανία, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή και την ίδια ώρα συνεχάρη και την πρόεδρο της Μολδαβίας, η οποία πήρε και αυτή το "πράσινο φως".

"Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία" έκλεισε την ανάρτησή του ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι

"Εγκρίθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να συμβεί αυτό και όλους όσοι βοήθησαν. Συγχαίρω κάθε Ουκρανό για την ημέρα αυτή. Συγχαίρω επίσης τη Μολδαβία και προσωπικά τη Μάια Σάντου.

Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία".

Απείχε ο Όρμπαν από την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν έφυγε από την αίθουσα καθώς οι υπόλοιποι ηγέτες ψήφιζαν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας.

Ο ίδιος πάντως, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απείχε από την ψηφοφορία, κρίνοντας ότι ήταν μια "κακή απόφαση" των Βρυξελλών.

"Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης" για αυτήν την "παράλογη" απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, δήλωσε ο ίδιος ο Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

"Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους", πρόσθεσε.