Follow us

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία μεν, αλλά... Αγκάθι η στάση της Γερμανίας στο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν - Η Γερμανία δεν αποδέχεται το πλαφόν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους 27 ηγέτες να προσπαθούν να έρθουν σε μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως ένα από τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δεν αποδέχεται το πλαφόν, ενώ η Ιταλία ζητά την επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες ενεργειακές τιμές, και ειδικότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτατου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να βρεθεί μία κοινή φόρμουλα.

"Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο", ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μία πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

"Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική... Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα και βαθύτερα", δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών.

Στηλώνει τα πόδια η Γερμανία

Η Γερμανία ηγείται ενός μικρού μπλοκ που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις από 15 άλλες χώρες της ΕΕ να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι έτσι θα κινδύνευε να παγώσει η Ευρώπη από τους προμηθευτές και να μειωθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε Επίσης

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.

Ο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. "Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνον τις επενδύσεις, αλλά και την συγκράτηση των τιμών.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το πακέτο στήριξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας του, είπε ότι η Γερμανία ενήργησε αλληλέγγυα με άλλα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και έδειξε ότι άλλες χώρες υποστηρίζουν επίσης τους καταναλωτές ενέργειας.

"Όμως φυσικά πρέπει να δούμε προσεκτικά τι αποφασίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει", είπε κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής. "Πρέπει να το συνεχίσουμε μαζί".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 24 Μαϊ 2023 | 18:17

Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα 30 ευρώ και "άγγιξε" χαμηλό σχεδόν δύο ετών

Το φυσικό αέριο, παράδοσης Ιουνίου, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημειώνει πτώση 2,9% στα 28,26 ευρώ τη μεγαβατώρα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 24 Μαϊ 2023 | 15:44

Κομισιόν προς Ελλάδα: Τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης και πλαφόν 2,6% στην αύξηση των κρατικών δαπανών το 2024

Τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης και πλαφόν 2,6% στην αύξηση των κρατικών δαπανών το 2024 συστήνει η ΕΕ στην Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 10 Μαϊ 2023 | 21:00

Η ΕΕ προκήρυξε τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων

Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται να ανταποκριθούν στον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.

ΕΚΘΕΣΗ ΗΕΡΙ 04 Μαϊ 2023 | 17:41

Πτώση τιμών για ρεύμα και φυσικό αέριο τον Απρίλιο - 7η φθηνότερη αγορά η Ελλάδα

Η τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο -μαζί με φόρους- διαμορφώθηκε σε 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 03 Μαϊ 2023 | 21:06

Η Νέα Υόρκη θα απαγορεύσει το φυσικό αέριο για θέρμανση και μαγείρεμα στις νέες οικοδομές

Δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και την πλήρη απαγόρευση του φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές, με στόχο τη δημόσια υγεία και την προστασία του κλίματος.

ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 02 Ιουν 2023 | 15:21

Τουρκία: Με 20 ηγέτες, έφιππο σώμα και Στόλτενμπεργκ η ορκωμοσία Ερντογάν - Τα επικρατέστερα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ 02 Ιουν 2023 | 13:13

Και όμως υπάρχει: Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ιερόδουλων- Τι γιορτάζεται

Η Διεθνής ημέρα Ιερόδουλων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την παύση της εκμετάλλευσης που υφίστανται

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ 02 Ιουν 2023 | 12:17

Drone με τεχνητή νοημοσύνη "σκότωσε" τον χειριστή του, επειδή τον εμπόδιζε να εκτελέσει τις εντολές του

Το drone με τεχνητή νοημοσύνη έλαβε την εντολή να καταστρέψει τον εχθρό, αλλά τελικά επιτέθηκε σε όποιον παρενέβαινε στην εντολή αυτή- Διαψεύδει επισήμως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

TMZ 01 Ιουν 2023 | 23:17

Αλ Πατσίνο: Μυστήριο με την εγκυμοσύνη της Νουρ Αλφάλα- Ζήτησε τεστ πατρότητας ο ηθοποιός- Νόμιζε πως είχαν "τελειώσει"

Ο Αλ Πατσίνο ζήτησε τεστ πατρότητας, αρνούμενος ότι είναι σε θέση να αφήσει έγκυο μια γυναίκα λόγω ιατρικών θεμάτων

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΙΝΔΟΥ 01 Ιουν 2023 | 22:47

Τραγωδία στην Πάτρα: 87χρονος κρεμάστηκε στο μπαλκόνι του - Τον βρήκε ο γιος του

Ο 87χρονος προέβη στο απονενοημένο διάβημα και έθεσε τέλος στην ζωή του με απαγχονισμό στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου του σπιτιού του.

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ 01 Ιουν 2023 | 22:28

ΗΠΑ: Νέο ατύχημα και πτώση για τον Τζο Μπάιντεν - Σκόνταψε και έπεσε κάτω σε εκδήλωση αποφοίτησης [Βίντεο]

Ο 80χρονος πρόεδρος σκόνταψε κι έπεσε κάτω - Στο πλευρό του έσπευσαν συνεργάτες του, οι οποίοι τον βοήθησαν να σηκωθεί.

LA REPUBBLICA 01 Ιουν 2023 | 21:56

Ιταλία: Πρώτη και με διαφορά στην "πρόθεση ψήφου" η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι - "Πείθει" τους συμπολίτες της

Τα Αδέλφια της Ιταλίας "πείθουν" το 29% των ερωτηθέντων. Στο 20,6% το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

ΡΩΣΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 01 Ιουν 2023 | 21:54

Κίεβο: Κατακραυγή για το κλειστό καταφύγιο που σκοτώθηκαν δυο γυναίκες και ένα παιδί - O Ζελένσκι "φωτογραφίζει" τον δήμαρχο

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί άνθρωποι προσπάθησαν μάταια να μπουν στο καταφύγιο, αφού – άγνωστο γιατί – ήταν ερμητικά κλειστό