
Τον δρόμο της επιστροφής στη Συρία παίρνουν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία, μετά την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πολλοί εξ' αυτών σχημάτισαν από τα ξημερώματα τεράστιες ουρές με τις αποσκευές ανά χείρας στο μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü στo Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι.
Ειδικότερα, μετά την κατάρρευση του 61ετούς καθεστώτος Μπάαθ στη Συρία και την αποχώρηση του Μπασάρ Άσαντ, μια νέα εποχή ξεκίνησε στη χώρα. Το καθεστώς Άσαντ έλαβε τέλος μετά και την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, της Δαμασκού, από την τζιχαντιστική οργάνωση HTS.
Χιλιάδες εκτοπισμένοι προσπαθούν από την Κυριακή να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, σύμφωνα με την τουρκική Cumhurriyet. "Ο Μπασάρ Άσαντ έφυγε, ο πόλεμος τελείωσε. Πηγαίνουμε στη Συρία. Θα επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον την Τουρκία, που μας φιλοξένησε για 10 χρόνια", δήλωσε η Σύρια Σεχέρ Αλί, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο IHA .
Ενθουσιασμένος με την ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα, ο Σύρος πρόσφυγας Χαμίντ Μαχμούντ, σημείωσε ότι εδώ και μια δεκαετία ζει στην Τουρκία, όπου διέφυγε για να γλιτώσει από τον εμφύλιο σπαραγμό. "Ήρθα στην Τουρκία από τη Συρία το 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι ζωές μας είχαν τελειώσει. Ας ελπίσουμε ότι η πατρίδα μας θα είναι καλά. Η Συρία θα ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Έχουμε γιατρούς και μηχανικούς. Γι' αυτό θα είμαστε καλύτερα. Ο δολοφόνος Μπασάρ Άσαντ έφυγε".
Ο Adem Muhammed Zin, Σύρος υπήκοος, δήλωσε στο Anadolu ότι κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό, τη γενέτειρά του.
Εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση της χώρας του μετά από πολλά χρόνια: "Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας άνοιξε, ο Άσαντ έφυγε και ο πόλεμος τελείωσε. Βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 10 χρόνια. Ο Θεός να ευλογεί τους Τούρκους, μας βοήθησαν πολύ".
Ο Αλί Χάσικο, ο οποίος περιμένει εδώ και 12 χρόνια να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Χάμα, ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία: "Ευχαριστώ την Τουρκική Δημοκρατία που μας άνοιξε τις πόρτες της".
Ο Ιμπαχίμ Αλ Μούτα, ο οποίος περίμενε με την εξαμελή οικογένειά του να επιστρέψει στη Χάμα, δήλωσε ότι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία εδώ και σχεδόν 11 χρόνια. "Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε. Η Τουρκική είναι υπέροχη, αλλά η πατρίδα μας είναι η Συρία", είπε.
Η Χάνα Χασικό, η οποία ήταν με τα παιδιά και τα εγγόνια της, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Συρία είναι σαν αδέλφια: "Σας ευχαριστούμε για όλα- τώρα πάμε στην πατρίδα μας".
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός ομάδες της τουρκικής χωροφυλακής δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου των Σύρων προσφύγων σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü, όπου γίνονται οι αρχικοί έλεγχοι και οι Σύροι αιτούντες άσυλο που κρίνονται κατάλληλοι στη συνοριακή πύλη. Όπως έγινε γνωστό, οι Σύροι που πήγαν στα σύνορα ήταν κυρίως αυτοί που ήθελαν να πάνε στην περιοχή μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού.
Türkiye'den Suriye'ye dönmek isteyen Suriyeliler, Cilvegözü sınır kapısında yoğunluk oluşturdu. pic.twitter.com/gS8nJJ2wtm
— GaGa (@GaGa_Haber) July 9, 2024
Χακάν Φιντάν: H Τουρκία θα εργαστεί για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εργαστεί για την ασφαλή και σε εθελοντική βάση επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη διάσκεψη των πρέσβεων στην Άγκυρα ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Συρία για να ξανασταθεί στα πόδια της" και ότι συντονίζει τις κινήσεις με "όλους τους περιφερειακούς παίκτες".
"Την ερχόμενη περίοδο θέλουμε μια Συρία, όπου οι διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα συμβιώνουν εν ειρήνη. Θέλουμε να δούμε μια νέα Συρία, που θα έχει δεσμούς με τους γείτονές της και θα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Θα συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε την ασφαλή, οικειοθελή επιστροφή των Σύρων και την ανοικοδόμηση της χώρας", ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr