Σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης». Πρόταση για μόνιμο μηχανισμό μεταγκατάστασης των προσφύγων. Κατάλογος ασφαλών χωρών προέλευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης με στόχο να ανακουφιστούν οι πιο επιβαρυμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνει πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την εκφώνηση της πρώτης του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union speech) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την ώρα.

Στο καίριο θέμα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, αναπτύσσει νέα βελτιωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση επιπλέον 160.000 προσφύγων από τα πλέον βεβαρημένα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) σε άλλες χώρες μέλη.

Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο "ασφαλών χωρών προέλευσης" και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Η ομιλία του Γούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», θα δώσει το έναυσμα για διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Αποτελεί δε σημαντικό στοιχείο του δομημένου διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

«Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα», τόνισε, λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση.

Μερικές από τις δηλώσεις Γιούνκερ μέχρι στιγμής:

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μια έλλειψη της Ευρώπης στην ΕΕ και υπάρχει έλλειψη ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος όπου σχεδόν όλοι κάποια στιγμή υπήρξαμε πρόσφυγες».

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στα ιστορικά τεράστια κύματα μετανάστευσης των Ιρλανδών, των Σκωτσέζων και των Πολωνών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» τόνισε. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» τόνισε.

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναί ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης».

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ γιατί το δικαίωμα σε άσυλο είναι ένα από τις θεμελιώδη, πιο σημαντικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

«Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο». «Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι»

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά θα πρέπει να το θέσουμε σε προοπτική».

«Αυτή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,11% του πληθυσμού της ΕΕ. Στον Λίβανο οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού που έχει μόνο το 1/5 του πλούτου της ΕΕ. Ποιοι είμαστε εμείς να μην κάνουμε ποτέ τέτοιες συγκρίσεις;»

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία, η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει».

«Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο έργο».

«Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη "διαλογή" βάσει θρησκείας». «Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση όταν πρόκειται στη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωπο».

«Πολεμάμε το ισλαμικό κράτος. Γιατί όμως δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όσους διαφεύγουν από το ισλαμικό κράτος;».

«Πρέπει να αλλάξουμε την νομοθεσία και να επιτρέπουμε στους πρόσφυγες να μπορούν να δουλεύουν από την πρώτη ημέρα. Η εργασία τους δίνει πίσω την αξιοπρέπειά τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ 27 Ιαν 2022 | 23:22

Στόρμι Ντάνιελς: Η πρώην ερωμένη του Τραμπ στρέφεται εναντίον και του δικηγόρου που την υπερασπίστηκε

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατηγορεί τον δικηγόρο της, Μάικλ Αβενάτι, ότι πλαστογράφησε την υπογραφή της για να υπεξαιρέσει περίπου 300.000 δολάρια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2022 | 23:09

Αλίσια Γουίτ: Πέθαναν από το κρύο οι γονείς της διάσημης ηθοποιού - "Δεν είχα ιδέα ότι δεν είχαν θέρμανση"

Η ηθοποιός της δημοφιλούς σειράς "Walking Dead, Αλίσια Γουίτ, αποκαλύπτει ότι οι γονείς της πέθαναν από υποθερμία, λόγω έλλειψης θέρμανσης στο σπίτι τους

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ 27 Ιαν 2022 | 20:14

Απόλυτη ταπείνωση για τη Μελάνια Τραμπ: H δημοπρασία για το περίφημο λευκό καπέλο δεν έπιασε τα χρήματα που ήθελε

"Χαστούκι" για τη Μελάνια Τραμπ - Γιατί δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε η πρώην Πρώτη Κυρία στη δημοπρασία

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 27 Ιαν 2022 | 18:36

Θυμόμαστε! Τελετές μνήμης στο Βερολίνο για το Ολοκαύτωμα

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς, τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα 6 εκατ. Εβραίων.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 27 Ιαν 2022 | 16:35

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Ουκρανία: "Μόνο αν φύγει το ΝΑΤΟ θα υποχωρήσει η ένταση", προειδοποιεί η Μόσχα

Δεν ικανοποίησε την Μόσχα η γραπτή απάντηση επί των αιτημάτων για την "ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη" ωστόσο το Κίεβο βλέπει διπλωματική διέξοδο.

DE-TRANSITIONING 27 Ιαν 2022 | 16:03

Ο Ίσα που θέλει να ξαναγίνει γυναίκα - Η απίστευτη ιστορία μιας νέας γυναίκας που πίστεψε ότι είναι τρανς

Η ιστορία του Ίσα ή Αλία έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς φέρνει στο φως τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι έφηβοι αντιμέτωποι με θέματα ταυτότητας φύλου και που μπορεί να οδηγήσουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ 27 Ιαν 2022 | 13:36

Επί ποδός πολέμου στην Ουκρανία: Πολίτες με το όπλο στη σκανδάλη μέσα στα σπίτια τους [εικόνες]

Ουκρανοί πολίτες που βιώνουν καθημερινά την αγωνία της απειλής πολέμου να επικρέμεται, ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:31

Βρετανία: Οριστικό τέλος για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Παύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από τα μέσα μεταφοράς

Νέα σελίδα στην διαχείριση της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς από σήμερα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΟΡΓΚΑΝ ΣΤΙΒΕΝΣ 27 Ιαν 2022 | 13:13

Ο αγαπημένος "γείτονας" του Melrose Ρlace κι ένα από τα αστέρια του Fame, πέθανε μόνος στα 70 του

Εδώ και πολλά χρόνια ο ξανθός ηθοποιός Μόργκαν Στίβενς με το πλατύ χαμόγελο είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:03

Κύπρος: Ιατρικά κέντρα Γερμανίας και Ισραήλ μπλοκάρουν την διακομιδή 3χρονου επειδή οι γονείς του είναι ανεμβολίαστοι

Το παιδί πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια και νοσηλεύεται στο Μακάριο Νοσοκομείο.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ 27 Ιαν 2022 | 12:37

UFO ή σφαιρική αστραπή; - Τι είδε στον ουρανό ο μοναχός Γερβάσιος το 1195

Ο μοναχός περιέγραψε ένα πυκνό και πολύ σκοτεινό σύννεφο από το οποίο βγήκε μια λευκή ουσία, που πήρε σφαιρικό σχήμα κάτω από το νέφος και μετά με μορφή πύρινης σφαίρας κινήθηκε προς τον Τάμεση.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΑΧΗ 27 Ιαν 2022 | 11:22

ΗΠΑ: Παραιτείται 83χρονος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου - Την πρώτη αφροαμερικανίδα προωθεί ο Μπάιντεν

Ο 83χρονος δικαστής, που διορίστηκε πριν 28 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ 27 Ιαν 2022 | 11:14

Προτροπή προς γονείς από τον Πάπα Φραγκίσκο: "Στηρίξτε τα παιδιά σας αν είναι gay"

Μήνυμα αποδοχής και κατανόησης των gay αρχίζοντας από τις ίδιες τις οικογένειες στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος.