Σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης». Πρόταση για μόνιμο μηχανισμό μεταγκατάστασης των προσφύγων. Κατάλογος ασφαλών χωρών προέλευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης με στόχο να ανακουφιστούν οι πιο επιβαρυμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνει πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την εκφώνηση της πρώτης του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union speech) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την ώρα.

Στο καίριο θέμα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, αναπτύσσει νέα βελτιωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση επιπλέον 160.000 προσφύγων από τα πλέον βεβαρημένα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) σε άλλες χώρες μέλη.

Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο "ασφαλών χωρών προέλευσης" και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Η ομιλία του Γούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», θα δώσει το έναυσμα για διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Αποτελεί δε σημαντικό στοιχείο του δομημένου διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

«Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα», τόνισε, λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση.

Μερικές από τις δηλώσεις Γιούνκερ μέχρι στιγμής:

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μια έλλειψη της Ευρώπης στην ΕΕ και υπάρχει έλλειψη ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος όπου σχεδόν όλοι κάποια στιγμή υπήρξαμε πρόσφυγες».

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στα ιστορικά τεράστια κύματα μετανάστευσης των Ιρλανδών, των Σκωτσέζων και των Πολωνών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» τόνισε. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» τόνισε.

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναί ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης».

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ γιατί το δικαίωμα σε άσυλο είναι ένα από τις θεμελιώδη, πιο σημαντικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

«Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο». «Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι»

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά θα πρέπει να το θέσουμε σε προοπτική».

«Αυτή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,11% του πληθυσμού της ΕΕ. Στον Λίβανο οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού που έχει μόνο το 1/5 του πλούτου της ΕΕ. Ποιοι είμαστε εμείς να μην κάνουμε ποτέ τέτοιες συγκρίσεις;»

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία, η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει».

«Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο έργο».

«Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη "διαλογή" βάσει θρησκείας». «Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση όταν πρόκειται στη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωπο».

«Πολεμάμε το ισλαμικό κράτος. Γιατί όμως δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όσους διαφεύγουν από το ισλαμικό κράτος;».

«Πρέπει να αλλάξουμε την νομοθεσία και να επιτρέπουμε στους πρόσφυγες να μπορούν να δουλεύουν από την πρώτη ημέρα. Η εργασία τους δίνει πίσω την αξιοπρέπειά τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 04 Ιαν 2021 | 10:01

Μυτιλήνη: Μαχαίρωμα μεταξύ αλλοδαπών στο Καρά Τεπέ

Αλλοδαπός εισέβαλε σε χώρο που διαμένει άλλος αλλοδαπός στο Καρά Τεπέ, του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με μαχαίρι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 29 Δεκ 2020 | 13:38

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον Ερντογάν και τυχόν νέα κρίση στο μεταναστευτικό

"Είμαστε έτοιμοι, είμαστε θωρακισμένοι", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει νέα κρίση στο μεταναστευτικό ο Ερντογάν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Δεκ 2020 | 07:07

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Για την επίθεση στη δομή ανηλίκων, ο πατέρας κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

SERUM INSTITUTE 21 Ιαν 2021 | 14:08

Ινδία: Στις φλόγες το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στον κόσμο

Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Serum Institute στην Πούνε.

ΤΙ ΦΟΡΕΣΕ 21 Ιαν 2021 | 13:40

Μπέρνι Σάντερς: Γιατί έγινε viral η εμφάνισή του στην ορκωμοσία Μπάιντεν [εικόνες]

Ο Μπέρνι Σάντερς έγινε viral για τις ενδυματολογικές του επιλογές στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 13:08

Ελβετία: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ευρώπης για τους νεκρούς του κορονοϊού

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο απιοτεφρωτήριο της Ευρώπης ενώ όλα τα κοσμικά θέρετρα της Ελβετίας μπαίνουν σε καραντίνα.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Τζο Μπάιντεν: Επτά κορυφαίοι επιστήμονες στην ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Μεγάλες ελπίδες ήδη έχει δημιουργήσει στην αμερικανική και γενικότερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΝΤΑΓΚ ΕΜΧΟΦ 21 Ιαν 2021 | 11:36

Καμάλα Χάρις: Η απίστευτη γνωριμία με τον σύζυγό της - Παντρεύτηκαν μετά από ένα χρόνο

Second Gentleman - ο πρώτος στην ιστορία των ΗΠΑ- είναι ο Νταγκ Έμχοφ, σύζυγος της αντιπρέδρου της χώρας, Καμάλα Χάρις.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ 21 Ιαν 2021 | 11:34

Τζένιφερ Ψάκι: Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο του Μπάιντεν [εικόνες]

Η εκπρόσωπος Τύπου του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η Τζεν Ψάκι, δεσμεύτηκε να επιστρέψει η αλήθεια και η διαφάνεια στην αμερικανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 21 Ιαν 2021 | 11:18

Ο τρυφερός... παππούς Τζο Μπάιντεν: Χορεύει κρατώντας στην αγκαλιά του τον 8 μηνών εγγονό του [βίντεο]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κρατά γεμάτος χαρά στην αγκαλιά του τον μικρότερο εγγονό του, μετά την ορκωμοσία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.