Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με αφορμή την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην κεντρικό τραπεζί Μάριο Ντράγκι επικεντρώνει η Süddeutsche Zeitung:
"Όπως πολλοί προκάτοχοί του έτσι και ο Ντράγκι διαθέτει έναν κυβερνητικό συνασπισμό τον οποίο ενώνουν ελάχιστα, με εξαίρεση τη δίψα για εξουσία. Η διεθνής του ακτινοβολία όμως και η μεγάλη του δημοτικότητα στην Ιταλία αναμένεται να δώσουν στον νέο πρωθυπουργό τη δύναμη που χρειάζεται για να τιθασεύσει τις εγωιστικές διαθέσεις των κομμάτων. Παρά ταύτα παραμένει ένα πολιτικό πείραμα".
"Όσο παράξενο κι αν ακούγεται να θέτεις επικεφαλής της κυβέρνησης έναν ανέκαθεν τεχνοκράτη που δεν έχει βγάλει ποτέ λόγο σε προεκλογική συγκέντρωση: πιθανότατα μόνο μια αμιγώς επιστημονικής φύσης πολιτική μπορεί να τερματίσει την ιταλική μιζέρια. Μια κυβέρνηση της οικονομικής λογικής στη Ρώμη είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη".
Ντράγκι: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές μέλλον για την Ιταλία
Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε και επίσημα τα νέα καθήκοντα του πρωθυπουργού και προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ιταλικής κυβέρνησης, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης.
Σύμφωνα με όσα διέρρρευσαν, ο Ντράγκι, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε ότι η αποστολή της κυβέρνησης αυτής "είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέλλον για την χώρα". Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Τύπο, πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις έξι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση "η ενότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος".
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπογράμμισε, επίσης, ότι "γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορετικές ευαισθησίες, αλλά οι ανάγκες της χώρας είναι μια απόλυτη προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε εμπόδιο, αλλά σε επιπλέον πλούτο".

Όπως μετέδωσε, τέλος, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα δράσει άμεσα σε πέντε τομείς: στον υγειονομικό (με την καταπολέμηση της πανδημίας και την επιτάχυνση των εμβολιασμών), στον κοινωνικό και τον οικονομικό (με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της βαθύτατης αυτής κρίσης) της παιδείας και του πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr