Τα 4 σενάρια του Independent για το μέλλον της Ευρώπης με brexit ή Bremain

Η βαθύτερη ολοκλήρωση, η χαλάρωση, η παρακμή και η κατάρρευση, είναι τα τέσσερα βασικά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη Τιμοθι Λες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα 4 σενάρια του Independent για το μέλλον της Ευρώπης με brexit ή Bremain

Τα 4 βασικά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα αναλύει σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent, ο Βρετανός Timothy Less, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας πολιτικών κινδύνων Nova Europa και πρώην διπλωμάτης.

Η βαθύτερη ολοκλήρωση, η χαλάρωση, η παρακμή και η κατάρρευση είναι τα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Λες.

Το κράτος της Ευρωζώνης

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της βαθύτερης ολοκλήρωσης, ο Λες τονίζει ότι η ευρωζώνη συμπεριφέρεται περισσότερο ως κράτος, αλλά με μεγάλες διαφορές στις οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου σε σχέση με τον βορρά.

«Για να μπορέσει ο Νότος να διατηρήσει το νυν βιοτικό επίπεδό του, ο Βοράς θα πρέπει να προχωρά κάθε χρόνο σε μεγάλες μεταφορές δημοσιονομικών πόρων επ' αόριστον» προειδοποιεί ο αναλυτής, προτείνοντας όχι μόνο τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών που θα αναλάβει την διανομή των πόρων, αλλά και ενός κοινοβουλίου που θα το ελέγχει.

Ο πρώην διπλωμάτης αναγνωρίζει ότι προς αυτήν την προοπτική υπάρχει ελάχιστη πολιτική βούληση και προβλέπει ότι ο ευρωπαϊκός βορράς θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις διαφορές με τον νότο «με τιμωρητικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε Γερμανούς»

Χαλάρωση: τα υπέρ και τα κατά

Για το δεύτερο σενάριο, αυτό της χαλαρής Ένωσης ο Λες κάνει λόγο για ανάκτηση εξουσιών από τις εθνικές κυβερνήσεις στους τομείς που παρατηρείται απουσία συλλογικής πολιτικής συναίνεσης, αλλά και για μια μερική διάλυσης της ευρωζώνης με μια συμφωνία «που θα περιλαμβάνει μια ακύρωση τεράστιου μέρους του χρέους».

Ο δρόμος της χαλάρωσης, λέει ο αναλυτής θα βοηθήσει να εξαλειφθούν οι εσωτερικές εντάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωση της Ένωσης ακόμη και στην αναγέννησή της.

Ωστόσο προσθέτει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη αφού ενδεχομένως η χαλάρωση να συνεπάγεται για απώλεια κεκτημένων και ωφελημάτων για ορισμένες χώρες.

Η παρακμή: Η πρώτη πρόβα έγινε με το προσφυγικό

Ο πρώην διπλωμάτης εκτιμά στο άρθρο του ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορέσει να προχωρήσει ούτε σε μια βαθύτερη ολοκλήρωση αλλά ούτε και σε μια μερική διάλυση, η πιο πιθανή εναλλακτική θα ήταν να παρακμάσει ως θεσμός.

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να εισάγει πολιτικές, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα εξακολουθήσουν να συνεδριάζουν και οι χώρες - μέλη θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι στηρίζουν το ευρωπαϊκό ιδανικό», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τελικά τα μέλη θα εφαρμόζουν μόνον εκείνες τις πολιτικές που θα βρίσκουν συμφέρουσες.

Ο Τιμοθι Λες μάλιστα θυμίζει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτήν την περίοδο με την προσφυγική κρίση, όπου αρκετές χώρες ανέστειλαν την εφαρμογή της Σένγκεν και αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες για τις ποσοστώσεις στην φιλοξενία προσφύγων.

Η ξαφνική κατάρρευση και η Γερμανική ηγεμονία

Για το τέταρτο σενάριο, αυτό της ξαφνικής κατάρρευσης, ο αναλυτής αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν ένα από τα ισχυρά δευτερεύοντα κράτη της εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Γαλλία και η Ιταλία είναι πιθανοί υποψήφιοι, αλλά πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να αποχωρήσει η Βρετανία» τονίζει ο Τίμοθι Λες. Προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία, ως ισχυρή χώρα θα πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της Ένωσης.

Όμως ο αναλυτής καταλογίζει στα αρνητικά του Βερολίνου την «θυσία της Ελλάδας προκειμένου να διασώσει τις δικές του τράπεζες», την προσφυγική κρίση και τη χαλάρωση που ζητά για τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εκφράζει μάλιστα τον φόβο ότι οι ευρωσκεπτικιστικές Δανία και Σουηδία ακολουθήσουν το Βρετανικό παράδειγμα, αν η Γερμανία επιδιώξει να ηγηθεί της προσπάθειας για διατήρηση της Ένωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 26 Νοε 2021 | 10:03

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Φρένο της ΕΕ στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική - Κρούσμα και στο Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 25 Νοε 2021 | 11:27

Bloomberg: Πρόταση της ΕΕ να λήγει στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμών για τα ταξίδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ 17 Νοε 2021 | 11:24

Αννα Διαμαντοπούλου: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Νοε 2021 | 08:01

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο για Γλυπτά του Παρθενώνα, επενδύσεις, τουρισμό και Brexit

Το κατώφλι της Downing Street 10 αναμένεται να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα πολλαπλού ενδιαφέροντος, όπως προοιωνίζεται, τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 15 Νοε 2021 | 08:12

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

Nέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να υιοθετήσουν Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 09 Νοε 2021 | 16:12

ΕΜΑ: "Πράσινο φως" τις επόμενες ημέρες για δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Θα είναι η πρώτη φορά που ο EMA εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες - μονοκλωνικών αντισωμάτων - γιατη θεραπεία του κορονοϊού

ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 05 Δεκ 2021 | 19:58

ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος, Μπομπ Ντόουλ

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος Μπομπ Ντόουλ, πέθανε το πρωί της Κυριακής

"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ" 05 Δεκ 2021 | 19:40

Γερμανία: Πράσινο φως των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση υπό τον 'Ολαφ Σολτς

Μετά την έγκριση των μελών του SPD στο συνέδριο του Σαββάτου, το 92,2% των σχεδόν 660 μελών του FDP έδωσε το πράσινο φως στη συμμαχία.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 05 Δεκ 2021 | 19:37

CDC: Σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες η μετάλλαξη Όμικρον, όμως το πρόβλημα είναι η Δέλτα

Τουλάχιστον 15 πολιτείες ανακοίνωσαν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ 05 Δεκ 2021 | 19:17

Βίαια επεισόδια στις Βρυξέλλες: Διαδηλωτές πέταξαν τούβλα στην αστυνομία - "Πεδίο μάχης" η γειτονιά της ΕΕ [Βίντεο-Εικόνες]

Νεά σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, κοντά στη γειτονία που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8000 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 05 Δεκ 2021 | 18:04

Βέλγιο: Με συνθήματα κατά των εμβολίων χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες - Ένταση με την Αστυνομία

"Εμβόλια, όχι ευχαριστώ", "Covid= οργανωμένη γενοκτονία", ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που έγραφαν τα πλακάτ, των διαδηλωτών στους δρόμους των Βρυξελλών.