Follow us

Τα παράδοξα των μοναρχιών στον σύγχρονο κόσμο - Πόσοι είναι οι εναπομείναντες εν ενεργεία βασιλιάδες

Πόσοι είναι οι εναπομείναντες εν ενεργεία μονάρχες στον κόσμο;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πόσοι είναι οι εναπομείναντες εν ενεργεία μονάρχες στον κόσμο; Η απάντηση εξαρτάται από το αν θα μετρήσουμε σε αυτούς και τον Εμανουέλ Μακρόν...

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το αν ο Γάλλος πρόεδρος ασκεί τα πολιτικά του καθήκοντα με τρόπο "μοναρχικό”, αλλά με ένα παράδοξο πολιτειακό κατάλοιπο: ο εκάστοτε αρχηγός του γαλλικού κράτους είναι ταυτόχρονα και ανώτατος άρχοντας, από κοινού με τον επίσκοπο του Urgell στην Καταλωνία, του ανεξάρτητου πριγκηπάτου της Ανδόρρας στα Πυρηναία Όρη. Ο τίτλος του Συμπρίγκηπα κληροδοτήθηκε από τους κόμητες του Foix, στους βασιλείς της Ναβάρρας και εκείθεν στους βασιλείς της Γαλλίας και κατόπιν στους μη γαλαζοαίματους ενοίκους των Ηλυσίων.

Η διαρχία στην κορυφή της εξουσίας ήταν στο παρελθόν περισσότερο συχνό φαινόμενο. Πλέον απαντάται μόνο στην Ανδόρρα και στην Eswatini (γνωστότερη ως Σουαζιλάνδη) της νότιας Αφρικής, όπου ο iNgwenyama μοιράζεται την βασιλική εξουσία με την Ndlovukati, δηλ. την μητέρα του, η οποία έχει περισσότερο τελετουργικά παρά διοικητικά καθήκοντα. Σε ρεπουμπλικανικό πλαίσιο, διαρχία επικρατεί και στο μικροσκοπικό Σαν Μαρίνο, όπου, κατά το σχήμα των Ρωμαίων υπάτων, συγκυβερνούν δύο Capitani reggenti, υποχρεωτικά προερχόμενοι από διαφορετικά κόμματα.

Η ονομασία και η ουσία

Οι τίτλοι και οι εξουσίες των μοναρχών στον σημερινό κόσμο διαφέρουν. Μπορεί να ονομάζονται Αυτοκράτορες, Βασιλείς, Πρίγκηπες (όπως στο Λίχτενσταϊν και το Μονακό), Μεγάλοι Δούκες (όπως στο Λουξεμβούργο) ή σε εξωευρωπαϊκό πλαίσιο Σουλτάνοι (στο Ομάν ή το Μπρουνέι), Εμίρηδες (στο Κατάρ και το Κουβέιτ) κ.ο.κ.

Ανά τους αιώνες κληρονομούνται σωρευτικά τίτλοι, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα εξουσίας στις μέρες μας. Για παράδειγμα ο Ισπανός μονάρχης αποκαλούνταν παραδοσιακά και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου, της Σαρδηνίας, δούκας των Αθηνών κ.ο.κ.

Αξίζει πάντως να θυμόμαστε πάντοτε ότι το πρότυπο της συνταγματικής κοινοβουλευτικής μοναρχίας, όπου ο αρχηγός του κράτους έχει συμβολική και μόνο εξουσία, καίτοι εξαπλώνεται διαρκώς (λ.χ. καθιερώθηκε στο Μπουτάν το 2008), δεν ισχύει παντού.

Τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου παραμένουν απόλυτες μοναρχίες, διανθισμένα κάποτε για τους τύπους με αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, όπως συνέβη με το Κουβέιτ μετά την αμερικανική επέμβαση για την απελευθέρωσή του από τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεΐν ή το Μπαχρέιν. Πρόκειται για καθεστώτα όπου ακόμη και οι θέσεις των υπουργών μοιράζονται μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας και όπου η νομιμοφροσύνη των γηγενών υπηκόων (ενίοτε πολύ λιγότερων από το πλήθος των μεταναστών εργαζομένων) εξασφαλίζεται από την πετρελαϊκή πρόσοδο.

Σε κάποιες περιπτώσεις (Μαρόκο, Ιορδανία, Λίχτενσταϊν, Μονακό) το πολίτευμα της ημι-συνταγματικής μοναρχίας δίνει ρητά στον μονάρχη εκτελεστικές εξουσίες. Μάλιστα στο Λίχτενσταϊν ο πρίγκηπας Χάνς-Άνταμ Β' πέτυχε το 2003 να διευρύνει μέσω δημοψηφίσματος, παρά τις επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Αιρετοί μονάρχες

Η περίπτωση της Ανδόρρας μας υπενθυμίζει ότι η μοναρχία δεν είναι παντού και πάντα κληρονομική. Αιρετός μονάρχης, και μάλιστα απόλυτος, είναι και ο Πάπας της Ρώμης, ο οποίος ασκεί κοσμική εξουσία στο κράτος της Πόλης του Βατικανού. (Το διεθνές υποκείμενο, πάντως, το οποίο συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, δεν είναι το Βατικανό, αλλά η Αγία Έδρα, δηλ. η κορυφή της ανά τον κόσμο Καθολικής Εκκλησίας).

Το ίδιο ισχύει και για τον Μεγάλο Μάγιστρο του κυρίαρχου Ιπποτικού Τάγματος της Μάλτας, το οποίο εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από πολλά κράτη ως διεθνές υποκείμενο και να εκδίδει διαβατήρια, μολονότι δεν διαθέτει πια εδαφική επικράτεια, πέρα από δύο κτήρια στη Ρώμη, "εξωεδαφικά” προς την Ιταλία.

Η θεοκρατία, δηλ. η ανάληψη ισόβιας πολιτικής εξουσίας από θρησκευτικό ηγέτη δεν είναι αποκλειστικά χριστιανικό φαινόμενο. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ, μέχρι την προσάρτησή του στην Κίνα το 1950, ενώ μιαν ιδιόμορφη, ακατάταχτη περίπτωση αποτελεί ο "Οδηγητής” της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο οποίος συμβιώνει με αιρετό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.

Διαβάστε Επίσης

Αιρετοί μονάρχες, αν και όχι αναδεικνυόμενοι με λαϊκή ψήφο, είναι επίσης οι επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μαλαισίας. Ο πρώτος εκλέγεται (και προέρχεται) από τους επτά κληρονομικούς "σεϊχηδες” των συνιστωσών του ομόσπονδου κράτους και ο δεύτερος αναδεικνύεται με πενταετή θητεία εκ περιτροπής από τους εννέα μονάρχες των μαλαισιανών κρατιδίων και λαμβάνει τον τίτλο του Yang di-Pertuan Agong. Σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πάντως, την προεδρία ασκούσε ο μονάρχης του Άμπου Ντάμπι και την πρωθυπουργία ο μονάρχης του Ντουμπάι, δεύτερου μεγαλύτερου εμιράτου.

Στη Σαμόα, χωρίς αυτό να έχει αποτυπωθεί συνταγματικά, αρχηγός του κράτους αναδεικνύεται ένας από τους τέσσερις βασιλείς των νήσων.

Βασιλιάδες χωρίς ανεξαρτησία

Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την μοναρχία με την άσκηση της εξουσίας επί κυρίαρχου κράτους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως στον πλανητικό Νότο, εξακολουθούν να υπάρχουν μονάρχες, με εξουσίες από καθαρά τελετουργικές έως περισσότερο ουσιαστικές, σε "υπο-εθνικές” οντότητες, που υπάγονται στην δικαιοδοσία ενός ευρύτερου ανεξάρτητου κράτους. Πρόκειται για παραδοσιακούς ηγεμόνες φυλών ή επικρατειών σε χώρες όπως λ.χ. η Νιγηρία, η Γκάνα, η Ουγκάντα, η Μποτσουάνα και η Ινδονησία.

Με διαρρυθμίσεις τέτοιου είδους έχει συμβιβαστεί ακόμη και η άκρως ρεπουμπλικανική Γαλλία, καθώς στην υπερπόντια επικράτεια Wallis et Futuna του Ειρηνικού Ωκεανού, οι τρεις παραδοσιακοί βασιλείς διατηρούν θεσμικό ρόλο, συμμετέχοντας ex officio στο τοπικό συμβούλιο.


Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε και στην ινδική υποήπειρο κατά την βρετανική αποικιακή κυριαρχία, οπότε 565 μικρά και μεγάλα, κατ' όνομα κυρίαρχα "πριγκηπικά κράτη” (εκ των οποίων 21 με πλήρως συγκροτημένες κυβερνήσεις) δήλωναν την υποτέλειά τους στον Αυτοκράτορα της Ινδίας, δηλ. τον Βρετανό μονάρχη και συνεργάζονταν με τον Αντιβασιλέα του στο Δελχί. Η σχέση αυτή αποτυπώθηκε και στις μεγαλοπρεπείς τελετές αυτοκρατορικής στέψης (Delhi Durbar) που διοργανώθηκαν το 1877, το 1903 και το 1911.

Με το τέλος της αποικιακής κυριαρχίας τα "πριγκηπικά κράτη”, που ιεραρχούνταν με περίπλοκους κανόνες απόδοσης τιμών στον ηγεμόνα τους, ενσωματώθηκαν στην Ινδία ή το Πακιστάν και οι διάφοροι μαχαράτζα, ράτζα, νιζάμ, εμίρ, ναουάμπ κτλ. βγήκαν στη σύνταξη. Η απόφαση του Ινδουιστή μαχαράτζα του εν πολλοίς μουσουλμανικού Κασμίρ να ενώσει το κρατίδιό του με τη νεοσύστατη Ινδία, υπήρξε αιτία του πρώτου ινδο-πακιστανικού πολέμου και πηγή μιας οδυνηρής γεωπολιτικής εκκρεμότητας που παραμένει μέχρι σήμερα. Στο Σίκιμ των Ιμαλαΐων η ανατροπή του μονάρχη το 1975 ταυτίσθηκε με την μετατροπή σε ινδική ομόσπονδη πολιτεία.

Με την έξοδο των Βρετανών από την ινδική υποήπειρο το 1947 εξέλιπε και ο τίτλος του Αυτοκράτορα των Ινδιών. Στις μέρες μας ο μόνος εναπομείνας Αυτοκράτορας είναι αυτός της Ιαπωνίας, εφόσον η μοναρχία ανατράπηκε στην Αιθιοπία το 1974 και στο Ιράν το 1979.

Μοναρχία που μοιράζεται στα τρία (και παραπάνω)

Οι πολίτες της Ανδόρρας δεν είναι οι μόνοι που έχουν για αρχηγό του κράτους τους κάποιον που δεν είναι καν συμπολίτης τους. Ο κατά κόσμον Κάρολος Μάουντμπατεν-Ουίνδσορ είναι ανώτατος άρχοντας όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ταυτοχρόνως και άλλων 14 ανεξάρτητων κρατών (Commonwealth Realms), στα οποία εκπροσωπείται από Γενικό Κυβερνήτη. Η σχέση αυτή, συμβολική υπενθύμιση της αλλοτινής υπερπόντιας εξάπλωσης της βρετανικής κυριαρχίας, δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη από τους ενδιαφερόμενους λαούς.

Είναι πολλές οι χώρες (λ.χ. η Ιρλανδία το 1937, το Πακιστάν το 1956, η Νότιος Αφρική το 1961, η Κένυα το 1963, η Μάλτα το 1974, μέχρι τα Μπαρμπέιντος το 2021) που μετατράπηκαν σε αβασίλευτες δημοκρατίες και έπαψαν να αποτελούν Commonwealth Realms, παραμένοντας ωστόσο στο ευρύτερο συλλογικό σχήμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Η ζύμωση για αποτίναξη της μοναρχίας διατηρείται πάντοτε ζωηρή στην περίπτωση της Αυστραλίας.

Το βρετανικό παράδειγμα υπενθυμίζει πόσο συχνός ήταν κάποτε ο θεσμός της "προσωπικής ένωσης”, δηλ. της ανάληψης της μοναρχικής εξουσίας από το ίδιο πρόσωπο σε διαφορετικά κράτη. Τέτοια λ.χ. ήταν η περίπτωση της Νορβηγίας και της Σουηδίας από το 1815 μέχρι το 1905. Οι "προσωπικές ενώσεις” συνήθως κατέληγαν σε συγχώνευση των κρατών (λ.χ. Πολωνία-Λιθουανία, Βραδεμβούργο-Πρωσία, Αγγλία-Σκωτία) ή διαλύονταν όταν εφαρμόζονταν διαφορετικοί κανόνες διαδοχής (π.χ αποκλεισμός των γυναικών από τον θρόνο) όπως συνέβη μεταξύ Βρετανίας και Αννοβέρου το 1837 και Ολλανδίας-Λουξεμβούργου το 1890.

Οι κανόνες διαδοχής

Η αλλαγή των κανόνων διαδοχής, με εφαρμογή της αρχής της απόλυτης πρωτοτοκίας, αποτελεί τον τελευταίο συρμό των ευρωπαϊκών μοναρχιών, συμβολίζοντας την ισότητα των φύλων. Πρώτη υιοθέτησε το νέο σύστημα η Σουηδία το 1980 και ακολούθησαν η Ολλανδία το 1983, η Νορβηγία το 1990, το Βέλγιο το 1991, η Δανία το 2009, το Λουξεμβούργο το 2011 και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2013. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδοχή συνδέεται και με την προσχώρηση σε συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα. Στην Βρετανία, όπου ο μονάρχης αποτελεί την κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, οι Ρωμαιοκαθολικοί αποκλείονται από τον θρόνο (όχι όμως, μετά τη μεταρρύθμιση του 2013, και όσοι έχουν συνάψει γάμο με Ρωμαιοκαθολικούς).

Στον ισλαμικό κόσμο τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, καθώς η εξουσία συχνά μεταβαίνει προς τον αρχαιότερο άρρενα της βασιλικής οικογένειας και όχι από πατέρα σε γιο. Αυτό σημαίνει λ.χ. ότι στην Σαουδική Αραβία, όπου την διαδοχή ρυθμίζει το συμβούλιο των 35 υιών του Ιμπν Σαούντ (ή των απογόνων τους), κάθε βασιλιάς από το 1950 και εξής ήταν αδελφός του προηγουμένου.

Το πέρασμα στη γενιά των εγγονών του ιδρυτή του κράτους δημιουργούσε μεγάλα ανοικτά ερωτήματα, τα οποία ο νυν βασιλέας Σαλμάν επέλυσε επιβάλλοντας ως διάδοχο τον μικρότερο υιό του Μοχάμεντ. Στην Ιορδανία εναπόκειται στον μονάρχη να επιλέξει ελεύθερα τον διάδοχό του, όπως έπραξε λίγο πριν τον θάνατό του ο βασιλιάς Χουσεΐν, παρακάμπτοντας τον αδελφό του Χασάν, υπέρ του υιού του Μοχάμεντ. Στο Κουβέιτ η διαδοχή εναλλάσσεται μεταξύ των δύο κλάδων της δυναστείας.

Διαβάστε Επίσης

Είδος προς εξαφάνιση

Η μείωση του αριθμού των μοναρχιών ανά τον κόσμο είναι διαρκής. Πριν από τα Μπαρμπέιντος, σε πολιτειακή αλλαγή προχώρησε το Νεπάλ το 2008, με την καθαίρεση του βασιλιά Γκιανέντρα.

Εξαιρέσεις αποτελούν η Ισπανία, όπου ο Φράνκο με εμφύλιο πόλεμο κατέλυσε την Δεύτερη Δημοκρατία (1931-1939) και όρισε ως διάδοχό του τον Χουάν Κάρλος των Βουρβώνων, καθώς και η Καμπότζη το 1993, όταν ανήλθε στον θρόνο ο πρίγκηπας Νοροντόμ Σιχανούκ, μέχρι τότε επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της σπαρασσόμενης χώρας.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι μεγάλες αλλαγές του πολιτειακού χάρτη σημαδεύτηκαν από τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα μόνες αβασίλευτες κρατικές οντότητες στην Γηραιά Ήπειρο ήταν η Γαλλία, η Ελβετία και το Σαν Μαρίνο, η κατάσταση αντιστράφηκε με την ήττα του Δεύτερου Ράιχ, την διάλυση της Αυστρο-Ουγγαρίας ακι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Ρωσία και κατόπιν με τη δημιουργία του "ανατολικού μπλοκ” και την έξωση του Οίκου της Σαβοΐας από την Ιταλία, λόγω της συνεργασίας τους με τον φασισμό.

Προέκυψε έτσι ένας μεγάλος αριθμός εκπτώτων με ποικίλες διαδρομές. Άλλοι εμπλέκονται σε δικαστικούς αγώνες για τη διεκδίκηση περιουσιών (όπως οι Χόεντσολλερν που διεκδικούν και έργα τέχνης από το γερμανικό κράτος), άλλοι στρέφονται στην πολιτική (όπως ο Όττο των Αψβούργων που έγινε ευρωβουλευτής ή ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα που έγινε πρωθυπουργός της πατρίδας του Βουλγαρίας) και οι περισσότεροι απασχολούν τις κοσμικές στήλες.

Δυναστείες που έχουν ανατραπεί πριν από πολλά χρόνια, εμπλέκονται σε διαμάχες με ανταγωνιστές συγγενείς, όπως ο "Λουδοβίκος ο 20ός” των Βουρβώνων με τον ορλεανιστή Ζαν, "κόμητα των Παρισίων”. Στην περίπτωση των Ρομανόφ, μετά την εκτέλεση από τους μπολσεβίκους 18 μελών της οικογενείας, η διαδοχή στην ηγεσία του εκθρονισμένου αυτοκρατορικού Οίκου κατέστη εξαιρετικά περίπλοκη. Από το 1991 και μετά, η "Μεγάλη Δούκισσα” Μαρία Βλαντιμίροβνα ερίζει με τους απογόνους των άλλων τριών κλάδων, που προκύπτουν από τους γιους του Νικολάου Α'.

Στην Ιταλία, ο γιός του τελευταίου βασιλιά Ουμβέρτου, Βιτόριο Εμμανουέλε, "πρίγκηπας της Νάπολης”, βρέθηκε κατά τη γαμήλια δεξίωση του Φελίπε της Ισπανίας να λύνει με γρονθοκοπήματα τις διαφορές του με τον ξάδελφό του Αμεδαίο της Αόστης. Μεταπολεμικά, η Ιταλία απαγόρευε την είσοδο στο έδαφός της των αρρένων γόνων του Οίκου της Σαβοΐας, αλλά ο περιορισμός ήρθη επί κυβερνήσεως Μπερλουσκόνι. Αυτό δεν απέτρεψε την καταδίκη του Βιτόριο Εμμανουέλε (ο οποίος βαρυνόταν ήδη με φόνο "εξ αμελείας”) για μαστροπεία και διαφθορά. Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο γιός του Εμμανουέλε Φιλιμπέρτο, αγαπημένος των ταμπλόιντ, έχουν διεκδικήσει από το ιταλικό κράτος αποζημιώσεις για την περίοδο της εξορίας τους, ακόμη και την επιστροφή στην οικογένειά τους του Κυρηναλίου Μεγάρου.

Τα σκάνδαλα δεν αποτελούν βέβαια προνόμιο μόνο των έκπτωτων εστεμμένων, αλλά στην περίπτωση των εν ενεργεία συχνά συγκαλύπτονται. Εκτός και αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, όπως συνέβη με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις οικονομικές του δραστηριότητες και τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φαγητό μιας άλλης εποχής στο Κουκάκι: Η νεο-ταβέρνα που αξίζει της προσοχής σου

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΝΙΑ 29 Ιαν 2025 | 18:45
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Δεκ 2024 | 08:40

Κηφισιά: Μάχη ξένων και Ελλήνων αγοραστών για ένα από τα ακίνητα της "απαγορευμένης" συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου

Έλληνες και ξένοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράσουν ένα από τα ακίνητα στην Κηφισιά.

ΘΡΗΝΟΣ 04 Δεκ 2024 | 19:17

Πέθανε η Μπιργκίτα, πριγκίπισσα της Σουηδίας: "Ένα πολύχρωμο και απλό άτομο που θα λείψει" είπε ο Βασιλιάς

Ήταν το δεύτερο παιδί του πρίγκιπα διαδόχου Γκούσταφ Άντολφ και της συζύγου του, Σιμπίλα.

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ 28 Νοε 2025 | 19:10

ΕΕ: Κατέρευσαν οι συνομιλίες για την ένταξη της Βρετανίας στο πρόγραμμα SAFE

Η Βρετανία δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία - Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως θα μπορούσε να συμμετάσχει μέχρι το όριο του 35%

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΤΥΧΟΣ 28 Νοε 2025 | 18:39

Γνωστός ηθοποιός πέθανε, όταν έπεσε από την οροφή του σπιτιού του - Είχε ανέβει για μερεμέτια

Ο 55χρονος ηθοποιός από τη Βραζιλία είχε πρόσφατα μετακομίσει στο σπίτι, το οποίο αποδείχθηκε γι' αυτόν μοιραίο

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 28 Νοε 2025 | 18:05

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς

Την παραίτηση του Αντρίι Γερμάκ, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 28 Νοε 2025 | 16:25

Telegraph: Έτοιμος να αναγνωρίσει κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά ο Τραμπ

"Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι Ευρωπαίοι, δεν μας ενδιαφέρει", λένε οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πηγή της Telegraph - Ανησυχία στην ΕΕ

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 28 Νοε 2025 | 15:43

Ιστορική συνάντηση Πατριάρχη και Πάπα στη Νίκαια Βιθυνίας - Κοινό προσκύνημα, απήγγειλαν μαζί το "Πιστεύω" [βίντεο]

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στη Νίκαια της Βιθυνίας του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

ΤΟΥΡΚΙΑ 28 Νοε 2025 | 13:57

Πάπας Λέων από Κωνσταντινούπολη: Η πίστη που μας ενώνει έχει βαθιές ρίζες

Ο Πάπα Λέων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στη συμβολή της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης

ΙΟΝΟΥΤ ΜΟΣΤΕΑΝΟΥ 28 Νοε 2025 | 13:02

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας - Είχε πει ψέματα για τις σπουδές του

"Δεν θέλω οι συζητήσεις για την εκπαίδευσή μου να αποσπούν την προσοχή όσων ηγούνται τώρα της χώρας από τη δύσκολη αποστολή τους", δήλωσε ο Ιονούτ Μοστεάνου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ 28 Νοε 2025 | 11:32

Ουκρανία: Οι αρχές κατά τις διαφθοράς έκαναν έφοδο στο σπίτι προσωπάρχη του Ζελενσκι

Στην υπόθεση εμπλέκονταν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ένας πρώην συνεταίρος του Ζελένσκι σε επιχειρήσεις.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 28 Νοε 2025 | 10:19

Χονγκ Κονγκ: Στους 128 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το σύστημα πυρανίχνευσης στους ουρανοξύστες όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δεν λειτουργούσε σωστά.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 28 Νοε 2025 | 10:19

"Είσαι ηλίθια;": Νέα επίθεση Τραμπ εναντίον γυναίκας δημοσιογράφου

Την περασμένη Τετάρτη ο Τράμπ επιτέθηκε στη δημοσιογράφο Κέιτι Ρότζερς των New York Times χαρακτηρίζοντάς την "άσχημη" και "δευτεροκλασάτη".

ΗΠΑ 28 Νοε 2025 | 08:15

Σάρα Μπέκστρομ: Πέθανε η 20χρονη Εθνοφρουρός που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς στον Λευκό Οίκο [βίντεο]

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ο δεύτερος εθνοφρουρός και ο δράστης της επίθεσης.

ΚΑΤΑ 45% 28 Νοε 2025 | 07:33

Το Λούβρο αυξάνει την τιμή εισόδου για τους επισκέπτες εκτός της Ευρώπης

Το Λούβρο θα αυξήσει κατά 45% την τιμή του εισιτηρίου εισόδου για τους εκτός της Ευρώπης επισκέπτες του από το 2026.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 28 Νοε 2025 | 07:13

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι παρήγγειλε "πολλά περισσότερα" βομβαρδιστικά B-2

Το κόστος των βομβαρδιστικών υπολογίζεται πως κόστισαν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια το ένα

1.200 ΣΕΛΙΔΕΣ 27 Νοε 2025 | 23:48

Wall Street Journal: Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για την περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

Αποκάλυψη Wall Street Journal - Τι περιλαμβάνει σχέδιο 1.200 σελίδων που έχουν καταρτίσει Γερμανοί αξιωματικοί για την περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» 27 Νοε 2025 | 23:23

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες εκτελούν άοπλους Παλαιστίνιους που πήγαν να παραδοθούν [σκληρές εικόνες]

Επιμένει ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας για το περιστατικό στη Δυτική Όχθη - Οι στρατιώτες "ενήργησαν ως όφειλαν"

ECONOMIST 27 Νοε 2025 | 22:49

Η Δανία καταργεί τελείως την ταχυδρομική υπηρεσία - Αυτό είναι το μέλλον των ΕΛΤΑ;

Η Δανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα τερματίσει εντελώς τη συλλογή και την παράδοση επιστολών - Τι συμβαίνει στα ταχυδρομεία των μεγαλύτεων χωρών

ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ 27 Νοε 2025 | 22:22

Μίκαελ Σουμάχερ: Αυτοί είναι οι 9 άνθρωποι που επιτρέπεται να τον επισκέπτονται - Το πρόσωπο-έκπληξη

Η σύζυγος του Μίκαελ Σουμάχερ, Κορίνα, που παραμένει "βράχος" δίπλα του, φέρεται να έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 27 Νοε 2025 | 17:57
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2025 | 17:45

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία: Η τυπική χειραψία με τον Ερντογάν και οι αμήχανες στιγμές

Ο Ποντίφικας έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους και κανονιοβολισμούς από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα

ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ 27 Νοε 2025 | 16:33

Φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: Η αρχαία τεχνική με τις σκαλωσιές από μπαμπού που οδήγησε στην τραγωδία με 55 νεκρούς

Τι προκάλεσε την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς στους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ - Οι αρχές εξετάζουν αν φταίει η παραδοσιακή τεχνική του μπαμπού

ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 27 Νοε 2025 | 16:09

Πούτιν: Το σχέδιο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση - Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για τις εξελίξεις μετά το σχέδιο Τραμπ - "Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση στην Ευρώπη"

«Σ' ΑΓΑΠΑΩ ΜΩΡΟ ΜΟΥ» 27 Νοε 2025 | 15:44

Νέα απάτη με δόλωμα τον Μπραντ Πιτ: Μετά τη Γαλλίδα με τα 800 χιλ. ευρώ και Ελβετίδα έχασε 100 χιλ.

Και δεύτερο θύμα "μίμου" του Μπραντ Πιτ - Ελβετίδα παραπλανήθηκε από κύκλωμα που της υποσχέθηκε ότι θα γνώριζε τον Αμερικανό σταρ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 27 Νοε 2025 | 13:26

Μεταναστευτικό: Συμφωνία Σουηδίας και Συρίας για να αυξηθούν οι απελάσεις - Ορος για να συνεχιστεί η βοήθεια

Η απέλαση αφορά άτομα συριακής υπηκοότητας που βρίσκονται στη Σουηδία και που έχουν διαπράξει αδικήματα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 13:16

Το... έγχορδο όργανο του Πούτιν στο Κιργιστάν: Έπαιξε λίγες νότες στο παραδοσιακό κομούζ [βίντεο]

Τα επίσημα κανάλια ενημέρωσης του Κρεμλίνου έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα με τον Πούτιν να δοκιμάζει να παίξει το παραδοσιακό όργανο των Κιργιζίων.

ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ 27 Νοε 2025 | 12:03
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ 27 Νοε 2025 | 11:46

Επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία: "Η ενότητα μπορεί να αποτελέσει και πηγή ειρήνης για όλο τον κόσμο"

Η επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ' στην Τουρκία και στον Λίβανο, η οποία ξεκινά σήμερα, θεωρείται από όλους τους Ιταλούς αναλυτές εξαιρετικής σημασίας.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ 27 Νοε 2025 | 11:00

Αυστραλία: Μια νεκρή και ένας σοβαρά τραυματίας μετά από επίθεση καρχαρία

Η γυναίκα, που θεωρείται ότι ήταν περίπου 20 ετών, ακόμη δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί.

ΚΑΙ ΤΗ CIA 27 Νοε 2025 | 10:11

Ουάσινγκτον: Ο Αφγανός δράστης ήταν συνεργάτης του αμερικανικού στρατού - Εικόνες και βίντεο από την επίθεση

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η μετανάστευση αποτελεί μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και ενισχύει στην Ουάσιγκτον με 500 ακόμα στρατιωτικούς.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2025 | 09:56

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας για την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου: "Προσπάθειες σφετερισμού"

"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τις χώρες της περιοχής, να μην υποστηρίξουν αυτά τα μονομερή βήματα της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΑΦΓΑΝΟΣ 27 Νοε 2025 | 07:17

Τραμπ για την επίθεση στους Εθνοφρουρούς στην Ουάσινγκτον: "Το κτήνος θα το πληρώσει ακριβά - Είναι τρομοκρατική πράξη"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε την επίθεση κατά δύο στρατιωτών της Εθνοφρουράς λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο.

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 26 Νοε 2025 | 23:08

Ουάσινγκτον: Δύο άνδρες της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο

Οργισμένη ανάρτηση Τραμπ για το αιματηρό περιστατικό στην Ουάσινγκτον - "Αυτό το ζώο θα πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα"

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 26 Νοε 2025 | 22:42

Ο Τραμπ κλείνει την πόρτα στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο της G20 στο Μαϊάμι το 2026

"Η Νότια Αφρική έδειξε στον κόσμο ότι δεν είναι μια χώρα άξια να είναι μέλος σε οτιδήποτε", έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Νοε 2025 | 20:24

Εικόνες αποκάλυψης στο Χονγκ Κονγκ από τη φωτιά σε ουρανοξύστες: Τουλάχιστον 36 νεκροί και 279 αγνοούμενοι

Λόγω της φωτιάς στο συγκρότημα ουρανοξυστών στο Χονγκ Κονγκ, 279 άτομα είναι "αδύνατο να επικοινωνήσουν" με τις Αρχές και 29 νοσηλεύονται

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΟΣ 26 Νοε 2025 | 18:39

Έξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο των ΝΥΤ: Είσαι τριτοκλασάτη και "άσχημη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά"

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια οργισμένη ανάρτηση στο Truth Social, μετά από άρθρο που αναφέρεται στην ηλικία του

ΓΛΕΝΤΙ 26 Νοε 2025 | 18:31

Ξεφάντωσαν στον ινδικό γάμο της χρονιάς ο γιος του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ και η λαμπερή ξανθιά σύντροφός του

Ο μεγάλος γιος του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, διασκέδασε με τη νέα σύντροφό του, Μπετίνα Άντερσον στον ινδικό γάμο της χρονιάς

ΑΠΟ ΤΟ 1947 26 Νοε 2025 | 16:47

Τραμπ και Μελάνια συνέχισαν την παράδοση των Ευχαριστιών: Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε χάρη σε δύο γαλοπούλες

Μία νέα εμφάνιση της Μελάνια τράβηξε τα βλέμματα την ώρα που ο Τραμπ έδινε χάρη σε δύο γαλοπούλες τηρώντας μια προεδρική παράδοση.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ 26 Νοε 2025 | 16:40

ΗΠΑ: Η παραίτηση της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έφερε στο φως τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων

Η 51χρονη υπερσυντηρητική βουλευτής κατηγόρησε Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους ότι πρόδωσαν τη βάση που τους εξέλεξε

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ 26 Νοε 2025 | 14:09

Ισόβια στη μάνα - φόνισσα της Νέας Ζηλανδίας που σκότωσε τα παιδιά της και τα έκρυβε σε βαλίτσες

Εκ προμελέτης οι δύο ανθρωποκτονίες των ανήλικων παιδιών της παιδοκτόνου από τη Νέα Ζηλανδία

ΚΥΠΡΙΑΚΟ 26 Νοε 2025 | 13:36

Οριστική συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου για την ΑΟΖ μετά από 18 χρόνια εκκρεμότητας - Τα 10 βασικά σημεία

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θεωρείται σημαντικό πλήγμα για την Άγκυρα και το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", καθώς η Τουρκία ασκούσε παρασκηνιακές πιέσεις για χρόνια

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 26 Νοε 2025 | 12:57

Νέα Υόρκη: Τουρίστρια που έχασε το χέρι της και το πόδι της στο μετρό κέρδισε αποζημίωση 82 εκατ. δολαρίων

Το τρομακτικό περιστατικό έλαβε χώρα σε σιδηροδρομικό σταθμό το 2016, όταν η τουρίστρια ήταν 21 ετών.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 26 Νοε 2025 | 12:17

Κρεμλίνο για Ουκρανία: Υπάρχουν "ορισμένα θετικά σημεία" στο σχέδιο ειρήνης αλλά πολλά χρειάζονται συζήτηση

Το Κρεμλίνο βλέπει "θετικά σημεία" στην πρόταση - Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας μεταξύ Πούτιν και Γουίτκοφ.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 26 Νοε 2025 | 11:56

Αυστραλία: Δύο 15χρονοι προσφεύγουν δικαστικά κατά της απαγόρευσης social media σε εφήβους

Δεν μας εκφοβίζουν οι προσφυγές λέει η κυβέρνηση - Για τους κινδύνους που κρύβει η απαγόρευση για ευάλωτους εφήβους μιλούν όσοι υποστηρίζουν την προσφυγή

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 26 Νοε 2025 | 11:33

Μεγάλη πυρκαγιά σε ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ με 2.000 διαμερίσματα - Νεκροί και εγκλωβισμένοι [εικόνες - βίντεο]

Το φλεγόμενο κτίριο στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνει περίπου 2.000 διαμερίσματα στα οποία κατοικούν 4.600 άνθρωποι.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 26 Νοε 2025 | 09:45

Αποκάλυψη Reuters: Το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία είναι βασισμένο σε ρωσικό non paper

Σύμφωνα με το Reuters, oι Ρώσοι μοιράστηκαν το έγγραφο με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι.

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ 26 Νοε 2025 | 09:32

Η Ζαχάροβα κατηγορεί Ευρωπαίους πολιτικούς για "υπονόμευση" των αμερικανικών προσπαθειών στην Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ΜΜΕ παρεμβαίνουν αρνητικά στις προσπάθειες για έναν διακανονισμό ειρήνης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 26 Νοε 2025 | 09:21

Γαλλία: Ξεκινά έρευνα για ρωσικό δίκτυο προπαγάνδας και κατασκοπείας - Τρεις συλλήψεις

Οι γαλλικές Αρχές κατηγορούν τους τρεις συλληφθέντες ότι κατασκόπευαν υπέρ της Ρωσίας και προωθούσαν πολεμική προπαγάνδα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 26 Νοε 2025 | 07:17

Τραμπ: Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Γουίτκοφ-Πούτιν στη Μόσχα - Καμία αυστηρή προθεσμία για ειρηνευτική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει τελική προθεσμία για την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 26 Νοε 2025 | 00:19

Σε μια λεπτή κλωστή η εκεχειρία στη Γάζα - Ανησυχία για τη Δυτική Όχθη εκφράζει ο ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός Στρατός παρέλαβε τα λείψανα ενός ακόμα ομήρου από τη Γάζα - Εντείνονται οι αμφιβολίες για το κατά πόσο εφαρμόζεται το σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Νοε 2025 | 23:52

Βραζιλία: Στη φυλακή μεταφέρεται ο Μπολσονάρου - Εξαντλήθηκαν τα νομικά του όπλα, θα εκτίσει ποινή κάθειρξης 27 ετών

Ο Μπολσονάρου που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τις αρχές Αυγούστου, προφυλακίστηκε το Σάββατο 22 Νοεμβρίου

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ 25 Νοε 2025 | 23:35

Politico: Το Κρεμλίνο εξαπατά Ουκρανούς να προδώσουν τη χώρα τους - "Ολα ξεκίνησαν από μια αγγελία"

Συνήθως, οι Ρώσοι υπόσχονται διαφορετικά ποσά στους νεοσύλλεκτους στην Ουκρανία, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της αποστολής

ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΓΟΥΙΤΚΟΦ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 25 Νοε 2025 | 22:53

Τραμπ: Θα συναντηθώ με Ζελένσκι και Πούτιν όταν η συμφωνία είναι οριστική - Δεν θα ξεκινούσε ο πόλεμος αν ήμουν πρόεδρος

"Υπάρχουν μόνο λίγα σημεία διαφωνίας που απομένουν", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Στρατού Νταν Ντρίσκολ θα συναντηθεί με την ουκρανική πλευρά

ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ 25 Νοε 2025 | 22:45

Κωνσταντινούπολη: Τίτλοι τέλους στο θρίλερ με την οικογένεια τουριστών - Αυτή είναι επίσημα η αιτία θανάτου

Κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν βρέθηκε στο αίμα, στο στομάχι ή στα τρόφιμα που καταναλώθηκαν από την οικογένεια που πέθανε στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΤΑΡΜΕΡ 25 Νοε 2025 | 21:07

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: "Τα συμφέροντα της Ουκρανίας είναι τα συμφέροντά μας"

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως χρειάζεται μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία επειδή αυτή φέρνει αποτελέσματα

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΓΛΕΝΤΙ 25 Νοε 2025 | 21:03

Ινδικός γάμος της χρονιάς: Η Τζένιφερ Λόπεζ πήρε 2 εκατ. ευρώ για να τραγουδήσει - Ο χορός του γιου του Τραμπ

Νεαρός Ινδός δισεκατομμυριούχος παντρεύτηκε την κόρη Αμερικανο-Ινδού φαρμακοβιομήχανου - Η Τζένιφερ Λόπεζ ξεσήκωσε τους καλεσμένους με μυθικό ποσό

ΓΙΟΧΑΝ ΒΑΝΤΕΦΟΥΛ 25 Νοε 2025 | 20:32

Προειδοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ: H Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ ως το 2029

Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τακτικές "υβριδικού πολέμου" εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Νοε 2025 | 20:18

Το FBI θα ανακρίνει τους Δημοκρατικούς βουλευτές που κάλεσαν τον στρατό σε "απειθαρχία" απέναντι στον Τραμπ

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Κέλι, και κατά ενός από τους έξι Δημοκρατικούς βουλευτές, με παραπομπή στο στρατοδικείο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 20:01

Τραμπ από τον Λευκό Οίκο: "Πλησιάζουμε πολύ κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία"

Κλίμα αισιοδοξίας για ειρήνη στην Ουκρανία - Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει με μια συμφωνία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

ΣΟΚ 25 Νοε 2025 | 19:12

Φρίκη στη Ρώμη: Άγνωστοι βίασαν 20χρονη μπροστά στον σύντροφό της - Τρεις συλλήψεις

Όπως κατήγγειλαν, δύο άτομα κρατούσαν τον νεαρό, την ώρα που άλλος ένας δράστης βίαζε τη νεαρή κοπέλα κάτω από ένα δέντρο, μόλις λίγα μέτρα μακριά

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 25 Νοε 2025 | 18:19

Δικαστήριο ΕΕ: Ένα κράτος-μέλος υποχρεούται να αναγνωρίσει τον γάμο πολιτών της Ένωσης του ίδιου φύλου

Η άρνηση αναγνώρισης ενός τέτοιου γάμου παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 18:10

Πώς συντάχθηκε το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: Τα μυστικά δείπνα στο Μαϊάμι με τον "κολλητό" του Πούτιν

Οι έμπιστοι του Τραμπ "συνέτασσαν κρυφά το νέο σχέδιο για την Ουκρανία" - Το Σαββατοκύριακο του Χάλουιν στο Μαϊάμι

ΟΧΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΕΣ 25 Νοε 2025 | 18:06

Λευκός Οίκος: Τεράστια πρόοδος για μια συμφωνία στο Ουκρανικό - Απομένουν "ευαίσθητες" λεπτομέρειες

"Την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν κάνει τεράστια πρόοδο προς μία ειρηνευτική συμφωνία"

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ 25 Νοε 2025 | 18:03

Σοκ σε κρεματόριο στην Ταϊλάνδη: Γυναίκα μέσα σε φέρετρο, έτοιμη για αποτέφρωση, αποδείχθηκε ότι ήταν ζωντανή

Ο υπεύθυνος του ναού άκουσε ένα χτύπημα μέσα από το φέρετρο - Λίγο πριν εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Νοε 2025 | 17:41

Ινδονησία: Η Τζακάρτα απαγόρευσε την κατανάλωση σκύλων και γατών - Στη χώρα επιτρέπεται ακόμη η πώληση του κρέατός τους

Ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Ινδονησίας υποσχέθηκε να βάλει τέλος στο εμπόριο κρέατος γατιών, σκύλων και νυχτερίδων στην πόλη

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!» 25 Νοε 2025 | 16:38

Ερχονται Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο: Η Μελάνια με αψεγάδιαστο στιλ και σινιέ γόβες υποδέχθηκε το δέντρο

Μια ξεχωριστή πινελιά στο ντύσιμο της Μελάνια απογείωσε την εμφάνισή της - Το καρό ντεσέν στις ψηλοτάκουνες γόβες της

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Νοε 2025 | 16:29

Κλοπή στο Λούβρο: Συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα ως μέλη της συμμορίας που έκλεψε τα κοσμήματα

Οι ύποπτοι είναι δύο άνδρες ηλικίας 38 και 39 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 31 και 40 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού

ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25 Νοε 2025 | 15:52

Η Μπριζίτ Μπαρντό ξανά στο νοσοκομείο λόγω "σοβαρής ασθένειας" μετά από χειρουργείο

Η Μπριζίτ Μπαρντό φέρεται να μεταφέρθηκε πριν από δέκα ημέρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ 25 Νοε 2025 | 15:51

Λαβρόφ: Το σχέδιο για την Ουκρανία να αντανακλά "το πνεύμα και το γράμμα" της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν

Αν η τροποποιημένη εκδοχή δεν αντανακλά αυτά που συζήτησαν Πούτιν και Τραμπ, η Ρωσία θα έχει μια πολύ διαφορετική θεώρηση, σημείωσε ο Λαβρόφ.

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2025 | 15:26

Εξέλιξη: Η Ουκρανία αποδέχθηκε το σχέδιο ειρήνης Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Η Ουκρανία συμφωνεί με το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«ΕΠΑΝΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» 25 Νοε 2025 | 15:11

Guardian για βιβλίο Τσίπρα και Βαρουφάκη: "Η μεγαλύτερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Αποφασισμένος να οργανώσει "πολιτική επιστροφή" ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Guardian - Κάνει "τη χειρότερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«ΠΟΛΥ ΔΕΙΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ» 25 Νοε 2025 | 14:14

Politico: Το σκληρό δίλημμα Ζελένσκι - Να δεχθεί το σχέδιο Τραμπ ή να βασιστεί στους Ευρωπαίους συμμάχους

Γιατί ο Ζελένσκι θα βρεθεί μπροστά "σε μία άθλια επιλογή" αν δεν δεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 12:43

Ουκρανία: Η Μόσχα απορρίπτει την ευρωπαϊκή αντιπρόταση, ενώ ο Ζελένσκι αναμένει συνάντηση με τον Τραμπ

Η Μόσχα δεν δείχνει θετική διάθεση - Η ευρωπαϊκή αντιπρόταση δεν είναι εποικοδομητική λέει το Κρεμλίνο - Ο Ζελένσκι προσδοκά συνάντηση με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες.

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ 25 Νοε 2025 | 11:49

Ιράν:Δημόσια εκτέλεση άνδρα για τον βιασμό δυο γυναικών - Σε ιστορικό υψηλό οι εκτελέσεις

Πάνω από χίλια άτομα έχουν εκτελεστεί μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2025 ενώ δεύτερη έρχεται η Κίνα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ 25 Νοε 2025 | 10:30

Ιταλία: Άνεργος ντυνόταν για χρόνια σαν τη... νεκρή μητέρα του για να παίρνει τη σύνταξή της - Πώς τον ανακάλυψαν

Ο ίδιος, φορούσε τα ρούχα της μητέρας του, είχε κόψει τα μαλλιά του και ήταν μακιγιαρισμένος ώστε να παραπέμπει στο στιλ της.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 25 Νοε 2025 | 09:56

Financial Times: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας και Ουκρανίας στο Αμπού Ντάμπι - Τηλεδιάσκεψη "προθύμων"

Ο Ντρίσκολ και οι Ρώσοι άρχισαν συνομιλίες χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ 25 Νοε 2025 | 09:19

Γαλλία: Δημοσκόπηση δείχνει πως ο ακροδεξιός Μπαρντελά θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές

Η δημοσκόπηση έδειξε πως ο Μπαρντελά θα κέρδιζε με 74% έναντι του Μελανσόν στο δεύτερο γύρο και με 53% έναντι του Φιλίπ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 08:17

Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε χτυπήματα κατά πολυκατοικιών [βίντεο]

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε δύο περιοχές, από την επίθεση.

ΑΜΕΡΙΚΗ 25 Νοε 2025 | 07:20

Ο Τραμπ βάζει τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" στη μαύρη λίστα των "ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή να φέρουν στο σχέδιο αυτό σε πέρας ο υπ. Εξωτερικών Ρούμπιο και ο υπ. Οικονομικών Μπέσεντ

ΣΧΕΔΙΟ 19 ΣΗΜΕΙΩΝ 25 Νοε 2025 | 06:43

Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι μετά τη Γενεύη: Θα συζητήσω τις λεπτομέρειες με τον Τραμπ -Δύσκολο να καταλήξουμε σε τελικό κείμενο

Σε ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία στη Γενεύη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Νοε 2025 | 00:30

Γάζα: Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε ότι βρήκε τη σορό ενός εκ των τριών τελευταίων ομήρων

"Βρήκαμε τη σορό ενός εκ των κρατούμενων εχθρών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας" στη Γάζα, ανακοίνωσαν οι Ταξιαρχίες αλ Κοντς

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 24 Νοε 2025 | 23:35

Τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τα κυβερνώντα κόμματα AKP και MHP, καθώς και το φιλοκουρδικό DEM

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ 24 Νοε 2025 | 22:41

Πέθανε ο θρυλικός μουσικός της ρέγκε Τζίμι Κλιφ: Δημιουργός του "Reggae Nights" και άλλων μεγάλων χορευτικών επιτυχιών

Ο Μπομπ Ντίλαν είχε πει για τον Τζίμι Κλιφ ότι έγραψε "το καλύτερο τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε ποτέ".

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ "ΚΡΕΜΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ" 24 Νοε 2025 | 22:22

Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία: Από το παρ’ ολίγον ναυάγιο στη Γενεύη, στο νέο σχέδιο 19 σημείων

Η συνάντηση ήταν μια "έντονη", αλλά "παραγωγική" προσπάθεια, η οποία οδήγησε σε ένα πλήρως αναθεωρημένο προσχέδιο που άφησε και τις δύο πλευρές με θετικό αίσθημα

ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ 24 Νοε 2025 | 22:14

Όταν το BBC "παγίδευσε" την Νταϊάνα και άλλαξε την πορεία της βασιλείας: "Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο"

Πώς γκρεμίστηκε η ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα εξαιτίας της απάτης που έστησε σε βάρος της ένας δημοσιογράφος του BBC - Μια ιστορία που συγκαλύφθηκε επί πάνω από μία 20ετία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 22:04

Τραμπ: Εξαιρετικά ισχυρή η σχέση μας με την Κίνα - Τον Απρίλιο στο Πεκίνο

Ο Τραμπ τόνισε ότι "η σχέση μας με την Κίνα είναι εξαιρετικά ισχυρή" και πρόσθεσε ότι η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία "ήταν συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης συνάντησής μας στη Νότια Κορέα, πριν από τρεις εβδομάδες

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΟ 24 Νοε 2025 | 21:02

Το BBC δηλώνει ότι δεν είναι "θεσμικά προκατειλημμένο" απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ

Η κρίση που ξέσπασε οδήγησε στην παραίτηση του γενικού διευθυντή του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Τιμ Ντέιβι και της διευθύντριας ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 24 Νοε 2025 | 20:29

Η Βενετία ρίχνει πόρτα στην Γκρέτα Τούνμπεργκ: Απαγόρευση εισόδου και πρόστιμο στη νεαρή ακτιβίστρια

Η Τούνμπεργκ και 35 άλλες ακτιβίστριες στη Βενετία τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 150 ευρώ η κάθε μια και απαγόρευση εισόδου στην πόλη για 48 ώρες

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 24 Νοε 2025 | 20:04

Αδιανόητες εικόνες στην Αγία Σοφία: Εργασίες με βαριά φορτηγά μέσα στο ναό - Αντιδράσεις και φόβοι για φθορές

Βαριά οχήματα έχουν μπει μέσα στην Αγία Σοφία, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και φόβους για φθορές

ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ XINHUA 24 Νοε 2025 | 18:58

Τηλεφωνική συνδιάλεξη Σι με Τραμπ - Μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Κίνα θεωρεί θεμελιώδες την επιστροφή της Ταϊβάν

Ο Σι μετέφερε στον Τραμπ ότι Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να "διατηρήσουν τη δυναμική στις σχέσεις τους"

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 24 Νοε 2025 | 18:43

FT: Νέο σχέδιο 19 σημείων ΗΠΑ - Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου - "Τα χαλάνε" σε εδαφικό και ΝΑΤΟ

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα πρώτη γραμμή πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τις εδαφικές συζητήσεις

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 18:36

"Δεν κάνει για τη Ρωσία": Το Κρεμλίνο απορρίπτει την αντιπρόταση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

"Το ευρωπαϊκό σχέδιο, με την πρώτη ματιά… είναι εντελώς μη εποικοδομητικό και δεν λειτουργεί για εμάς" δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μόσχα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ

ΧΑΜΟΣ 24 Νοε 2025 | 18:01

Αυστραλία: Aκροδεξιά γερουσιαστής πήγε στη Βουλή με μπούρκα - "Αν δεν θέλουν να τη φοράω, να την απαγορεύσουν"

Ακροδεξιός και αντιμεταναστευτικός ακτιβισμός από Γερουσιαστή στην Αυστραλία - Έκανε εμφάνιση με μπούρκα μέσα στη Βουλή

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 24 Νοε 2025 | 17:52

Πέθανε στα 80 του ο στυλίστας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Πολ Κοστέλο

Ο Πολ Κοστέλο πέθανε στο Λονδίνο, όπου ήταν με τη σύζυγό του και τα επτά παιδιά του - Ένας από τους πιο εξέχοντες Ιρλανδούς στυλίστες

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 24 Νοε 2025 | 17:09

Σάλος με τα "Παιδιά του Δάσους" στην Ιταλία: Ζούσαν χωρίς ρεύμα και νερό, πήραν την επιμέλεια από τους γονείς

Οικογένεια από τη Βρετανία αποφάσισε να ζήσει στα δάση της Ιταλίας, μια ζωή κοντά στη φύση - Η ιταλική Δικαιοσύνη τους πήρε την επιμέλεια των παιδιών

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 24 Νοε 2025 | 15:54

Πούτιν για το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία: Μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία ειρήνης

Πρώτη επίσημη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων 24ωρων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.