Τα σενάρια που εξετάζει η Δύση για επέμβαση κατά ΙSIS. Βομβαρδίζεται η Ράκα

Κοινή αντίδραση απέναντι στο μακελειό στο Παρίσι αναζητεί η Δύση την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την «πολυεθνική» των τρομοκρατών. Ολα τα σενάρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα σενάρια που εξετάζει η Δύση για επέμβαση κατά ΙSIS. Βομβαρδίζεται η Ράκα

Κοινή αντίδραση απέναντι στο μακελειό στο Παρίσι αναζητεί η Δύση την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την «πολυεθνική» των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο. Η επόμενη μέρα βρίσκει την Γαλλία σε «πόλεμο» και σε μια προσπάθεια να ηγηθεί μαζί με τις ΗΠΑ μιας συντονισμένης στρατιωτικής αντίδρασης απέναντι στην ISIS.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη εκτίμησε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι ζήτημα χρόνου προβλέποντας ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει με μια δύναμη 10-15 χιλιάδων ανδρών

Βομβάρδισαν την «πατρίδα» των τζιχαντιστών

Ηδη η Γαλλία ξεκίνησε χθες βράδυ αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο τη Ράκα της Συρίας που είναι το προπύργιο των τζιχαντιστών. 12 πολεμικά αεροσκάφη και 10 μαχητικά έριξαν 20 βόμβες. «Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. H ΙSIS σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ ανακοίνωσε μέσω ιστοσελίδων ότι δεν υπάρχουν θύματα καθώς οι τζιχαντιστές είχαν ήδη μετακινηθεί σε άλλες τοποθεσίες.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις

Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η απόφαση για χερσαίες επιχειρήσεις κατά του χαλιφάτου των τζιχαντιστών είναι θέμα χρόνου καθώς από αέρος δεν μπορεί να ηττηθεί η ISIS. Το ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό. Οι πιέσεις προς τον Μπαράκ Ομπάμα να συναινέσει εντείνονται καθώς η εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ φαίνεται να μπαίνει πάλι στο τραπέζι ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, στοιχείο που ασφαλώς έχει τη σημασία του για τη διαμόρφωση των αποφάσεων. Η συμμετοχή της Ρωσίας αλλά και του Ιράν θεωρείται αναγκαία προϋποθέτει όμως μια κοινή απόφαση σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αν δηλαδή θα υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση ή αν θα υπάρξει απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Το τελευταίο ήταν αυτό που επίμονα ζητούσε από την αρχή το Παρίσι, θέση με την οποία όμως δεν συμφωνούσαν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία. Μιλώντας στο BBC ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη εκτίμησε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι ζήτημα χρόνου προβλέποντας ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει με μια δύναμη 10-15 χιλιάδων ανδρών.

Τα σενάρια που εξετάζει η Δύση για επέμβαση κατά ΙSIS. Βομβαρδίζεται η Ράκα
Τα σενάρια που εξετάζει η Δύση για επέμβαση κατά ΙSIS. Βομβαρδίζεται η Ράκα - εικόνα 2

Το σενάριο της Λιβύης

Η επέμβαση στη Λιβύη ξεκίνησε το 2011 με αεροπορικές επιθέσεις στις οποίες πρώτοι συμμετείχαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αλλά με την έγκριση του ΝΑΤΟ. Στην παρούσα φάση σε ό,τι αφορά τη Συρία μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί. Στην τελευταία ανάλυσή του το Stratfor προβλέπει ότι για την ώρα πάντως θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί καθώς μια χερσαία επιχείρηση προϋποθέτει την συμμετοχή των ΗΠΑ που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει για χερσαίες επιχειρήσεις.

Το νέο δόγμα ασφαλείας στην Αττάλεια

Νωρίτερα την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ. Ήταν η δεύτερη φορά που οι δύο υπουργοί συνομιλούν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής.

ΗΠΑ:Εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς


Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια ακόμη παράδοση πυρομαχικών στους μαχητές του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, συνεχίζοντας μια στρατηγική που αρχικά είχε προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία. Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Συνασπισμό, μια οργάνωση που αποτελείται από 10-12 ομάδες με συνολική δύναμη 5.000 μαχητών. Συνεργάζεται με τους Κούρδους για να ανακτήσει εδάφη από τους τζιχαντιστές.

Αναζητείται... κοινό μέτωπο

Η Δύση βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις για κοινή δράση απέναντι στην ISIS αν και στην ανακοίνωση της Συνόδου της G20 στην Αττάλεια δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συρία. Οι ηγέτες της G20 συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επίσης έχει στην κατοχή του σχέδιο της ανακοίνωσης, οι χώρες της G20 θα λάβουν μέτρα κατά της «αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών», τα οποία θα εκτείνονται μέχρι «την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας». Οι επικεφαλής της Ομάδας των 20 οικονομικά πιο προηγμένων χωρών του πλανήτη, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις στη Γαλλία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Παγκόσμιο πρόβλημα το μεταναστευτικό»

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο ανακοίνωσης, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο και όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, μέσω της αποδοχής των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που επηρεάζονται περισσότερο από το προσφυγικό, πιέζουν ώστε η G20 να αναγνωρίσει το θέμα ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, γεγονός που θα βοηθούσε τουλάχιστον οικονομικά, παρά την αντίθεση από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτήν, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης των προσφύγων, άλλων μορφών υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες να βρίσκουν τα προς το ζην», αναφέρει το προσχέδιο.

Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο απόφασης. Την Παρασκευή συγκαλείται και το έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συζητηθεί η απάντηση της Ευρώπης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συναντήσεις Ομπάμα με Πούτιν και Ερντογάν

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε στην Αττάλεια 30λεπτη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. "Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία", ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση. Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την "τακτική" που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Κάμερον σε Πούτιν: Να δράσουμε από κοινού

Τη Δευτέρα ο ηγέτης του Κρεμλίνου συναντάται με τον Ντέιβιντ Κάμερον, με τις βρετανικές αρχές να εκτιμούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. «Μία ασφαλέστερη Ρωσία και μία ασφαλέστερη Βρετανία προϋποθέτουν την καταστροφή του ISIS» δήλωσε ο Κάμερον από την Αττάλεια, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι επιβεβαίωσαν την ανάγκη ολοκληρωτικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Ο Κάμερον μάλιστα κάλεσε τον Πούτιν σε κοινή δράση εναντίον της ISIS.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΟ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 13:45

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo - Τέσσερις τραυματίες

Συναγερμός στο Παρίσι. Επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo.

ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 24 Σεπ 2020 | 22:17

Κορονοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ στη Γαλλία – Πάνω από 16.000 κρούσματα σε μια μέρα

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η Γαλλία όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται ραγδαία

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ 24 Σεπ 2020 | 07:43

Κάρλα Μπρούνι: Τα 5 μαρτυρικά χρόνια ως Πρώτη Κυρία - Το άγχος & η απόπειρα δολοφονίας

Η Κάρλα Μπρούνι εξομολογήθηκε ότι φοβόταν συνεχώς και πέρασε πέντε μαρτυρικά χρόνια ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

ΑΝΔΡΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕ «ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΜΠΑΡ» 23 Σεπ 2020 | 14:17

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ - Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας [Εικόνες-Βίντεο]

Ο Πύργος του Άιφελ εκκενώθηκε και η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. 22 Σεπ 2020 | 22:37

Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 21 Σεπ 2020 | 21:48

Στοιχεία σοκ με τα κρούσματα σε Γαλλία και Ισπανία: Σπάνε τα ρεκόρ

Η Γαλλία ανακοίνωσε 5.298 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Η Ισπανία κατέγραψε 31.428 κρούσματα από την Παρασκευή

20 Σεπ 2020 | 21:23

Κορονοϊός: Έκρηξη 10.569 νέων κρουσμάτων στην Γαλλία - Μείωση των ασθενών στην Ιταλία

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 35.707 άνθρωποι, ενώ στη Γαλλία 31.585.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:45

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ - Πάνω από 13.000 κρούσματα

Επιδεινώνονται οι δείκτες του κορονοϊού στη Γαλλία - Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 18 Σεπ 2020 | 18:07

Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Στις "καλένδες" επιχειρεί να παραπέμψει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων απέναντι σε αυτά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

17 Σεπ 2020 | 21:50

Κορονοϊός: Νέο "μαύρο" ρεκόρ στη Γαλλία - Πάνω από 10.500 κρούσματα σε 24 ώρες

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα "μαύρα" ρεκόρ η Γαλλία - Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΡΕΚΟΡ 16 Σεπ 2020 | 23:04

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Γαλλία - Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε μια μέρα

Για τρίτη φορά από την αρχή της πανδημίας, η Γαλλία πλησιάζει το ρεκόρ κρουσμάτων - Ξεπεράστηκε το όριο των 31.000 θανάτων από κορονοϊό

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 16 Σεπ 2020 | 22:52

Γαλλία: Διεμφυλική πρέπει να υιοθετήσει την κόρη της - Δεν αναγνωρίζεται από το νόμο ως μητέρα

Γεννήθηκε άνδρας και απέκτησε μία κόρη - Το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει τη διεμφυλική ως μητέρα μετά την αλλαγή φύλου