Τα σκάνδαλα και ο φόβος του Frexit βάζουν "φωτιά" στη Γαλλία

Mε τα πολιτικά σκάνδαλα να αυξάνονται και την απειλή της Λεπέν περί Frexit να επικρέμαται, οι Γάλλοι έχουν δυο μήνες να αποφασίσουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας

Τα σκάνδαλα και ο φόβος του Frexit βάζουν "φωτιά" στη Γαλλία

Mε τα πολιτικά σκάνδαλα ολοένα και να πολλαπλασιάζονται στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, και την απειλή της Μαρίν Λεπέν περί Frexit να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν ακριβώς δυο μήνες να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Και η αλήθεια είναι πως οι επιλογές τους πλέον είναι ξεκάθαρες: θα είναι είτε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, είτε ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν, είτε ο κεντροαριστερός Εμάνουελ Μακρόν.

Και πάλι όμως, σε αυτή την εκλογική ρουλέτα κανείς δεν μπορεί να ποντάρει με σιγουριά τις μάρκες του πάνω σε κάποιον από τους τρεις, καθώς η... σκανδαλολογική ροή των εξελίξεων ενδέχεται να προξενήσει αλλεπάλληλες δημοσκοπικές ανατροπές μέχρι τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου.

Εν αρχή ην ο Φιγιόν, που φάνηκε, εδώ και λίγες εβδομάδες, να πληρώνει το “μάρμαρο” για το σκάνδαλο νεποτισμού και αργομισθιών με την γυναίκα του, Πενέλοπε, η οποία ενώ δήλωνε πως ασχολείται με τα οικιακά, εντούτοις πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως βοηθός του συζύγου της στο βουλευτικό γραφείο του, εισπράττοντας για τις υπηρεσίες της 500.000 ευρώ.

Τα σκάνδαλα και ο φόβος του Frexit βάζουν "φωτιά" στη Γαλλία
Ο Φιγιόν με την σύζυγό του, Πενέλοπε

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Βρετανικής καταγωγής κα. Φιγιόν, είχε προσληφθεί από τον σύζυγό της και φαινόταν ότι εργαζόταν γι' αυτόν την περίοδο 1992-2002, χωρίς όμως να προσφέρει πραγματικά τις υπηρεσίες της. Ο Φιγιόν διαψεύδει ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό και διαβεβαίωσε πως η σύζυγός του εργαζόταν πραγματικά για εκείνον. Στην πορεία δε, αποκαλύφθηκε πως μέχρι και δύο από τα παιδιά του εργάζονταν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί του. Άλλα 200.000 ευρώ το σκάνδαλο.

Ξανά άρνηση από τον Φιγιόν, αλλά εις μάτην. Η ζημιά έγινε και τα ποσοστά του Φιγιόν καταβαραθρώθηκαν. Ο “Κύριος Καθαρός”, όπως αυτοαποκαλούταν ο προεδρικός υποψήφιος, είχε σπιλώσει το κούτελο του.

Αντιθέτως, το Εθνικό Μέτωπο είναι... καθαρό

Κι αν οι περιπέτειες με την γαλλική εισαγγελία φαίνεται να κοστίζουν ακριβά (αν όχι ανεπανόρθωτα) στον Φιγιόν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την έτερη συνυποψήφια του, Μαρίν Λεπέν, τα ποσοστά της οποίας τραβούν... την ανηφόρα, ανεξαρτήτως με τα όποια σκάνδαλα την πλήττουν.

Την Τετάρτη η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε επίσημη έρευνα εις βάρος ενός σωματοφύλακα και της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου της, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εικονικές θέσεις εργασίες που κάλυπταν στελέχη του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή τους. Αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες αυτές, η Λεπέν κατήγγειλε «την πολιτική σκευωρία» εις βάρος της.

Κι όμως, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του BVA-Salesforce που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Λεπέν αντί να πληγεί από το σκάνδαλο αυτό και να μειώσει, αντιθέτως αύξησε τα ποσοστά της στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας το 27,5% των ψήφων στις 23 Απριλίου, μια αύξηση 2,5 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου που διενεργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου!

Η υποψήφια της ακροδεξιάς χαρακτηρίζεται από τα γαλλικά ΜΜΕ ως “έξτρα ανθεκτική”, ενώ άλλα μέσα την αποκαλούν “πολιτικό από τεφλόν”. Και ξύνουν το κεφάλι τους, προσπαθώντας να καταλάβουν τί συμβαίνει και οι κατηγορίες εναντίον της περνάνε από δίπλα της και δεν την αγγίζουν καν.

Συσπείρωση της ακροδεξιάς εκλογικής βάσης της Λεπέν

“Υπάρχουν δυο λόγοι που η Λεπέν είναι μέχρι στιγμής ανεπηρέαστη από τα σκάνδαλα εναντίον της”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ζαν Γκαριγκέ, “ο πρώτος είναι η φύση των ίδιων των κατηγοριών: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει να κάνει με χρηματοδότηση του κόμματος της κι όχι της ίδιας της Λεπέν προσωπικά. Κατά δεύτερον, οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου έχουν έντονο το συναίσθημα της αυτοάμυνας και της θυματοποίησης, ότι δηλαδή όλο το πολιτικό σύστημα συνωμοτεί εναντίον της Μαρίν”.

Ωστόσο, ο Γκαριγκέ δίνει άλλη μια πτυχή της εκλογικής μάχης στη Γαλλία, σαν ένα πολιτικό “αντανακλαστικό” που διαθέτει μόνο το εγχώριο εκλογικό σώμα: “υπάρχει μια τεράστια παράδοση κυνισμού και παραίτησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους που εδώ και δεκαετίες είναι σαν να έχουν σιωπηλά αποδεχτεί το γεγονός πως ένας πολιτικός θώκος συνεπάγεται αυτομάτως και μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα”.

Κάπως έτσι, αποδέχτηκαν τον -δις πρόεδρο της χώρας- Ζακ Σιράκ, έναν πολιτικό που το 2011 καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για την υπεξαίρεση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος προκειμένου να χρηματοδοτήσει το κόμμα του.

Ενώ το 2016, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση τον Ζερόμ Καουζάκ, πρώην υπουργό Προϋπολογισμού τού Φρανσουά Ολάντ για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τον έστειλε στη φυλακή κυρίως επειδή αμαύρωσε την τιμή της Γαλλίας. Αυτό γιατί ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει το ρόλο του κυνηγού των πλουσίων που έκρυβαν τα εισοδήματά τους, για πάνω από είκοσι χρόνια ο ίδιος πλούτιζε με λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τη Νήσο του Μαν.

“Αυτό ωστόσο που ήταν αποδεκτό ίσως πριν δέκα χρόνια, δεν είναι πλέον από τον γαλλικό λαό, που βλέπει παντού γύρω του μια οικονομική και κοινωνική κρίση”, τονίζει ο Γκαριγκέ.

Μακρόν, ο άχρωμος;

Ο τρίτος πόλος είναι και ο πιο...χλιαρός. Μπορεί ο Μακρόν να έχει αυτό που οι συμπατριώτες του αποκαλούν “allure”, δηλαδή “αύρα”, αλλά η απειρία του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόπειρα του να εγκαλέσει την ίδια του την χώρα για το αποικιοκρατικό της παρελθόν στην Αλγερία (χαρακτήρισε την στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας εκεί ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”), μάλλον περισσότερο κακό του έκανε παρά καλό, καθώς ενδέχεται να σόκαρε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης.

O Eμανουέλ Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν

“Εντέλει, το Εθνικό Μέτωπο καταφέρνει ακόμη να προηγείται στις δημοκοπήσεις επειδή επωφελείται από μια εξουδετερωμένη δεξιά, ένα αδύναμο και ισχνό κέντρο και μια διχασμένη αριστερά”, είναι το σχόλιο των Financial Times, που όπως και πολλά άλλα ΜΜΕ, έτσι κι αυτό αδυνατεί να προβλέψει από τώρα την έκβαση της γαλλικής εκλογικής μάχης.

“Οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων σε αυτήν την εκστρατεία είναι απρόβλεπτες. Πολλά πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες”, σημειώνει ο Γκαριγκέ, με την υπενθύμιση πως “ήδη, το 50% του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο ως προς τον ποιον εκ των τριών υποψηφίων θα στηρίξει”.

Αναποφασιστικότητα... μήτηρ πάσης εκλογικής κακίας λοιπόν; Έχουμε εξήντα ημέρες να το διαπιστώσουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 13 Αυγ 2020 | 13:10

Τσαλίμια Ερντογάν: Ναι σε διάλογο αλλά με το Oruc Reis έως τις 23 Αυγούστου στην περιοχή

"Εμπρηστική" ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιήσεις Ερντογάν και κάλεσμα σε διαπραγματεύσεις.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ RAFALE 13 Αυγ 2020 | 11:42

Στην ανατολική Μεσόγειο οι γαλλικές δυνάμεις: Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας [Εικόνες-Βίντεο]

Μια φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έστειλε το Παρίσι.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 12 Αυγ 2020 | 23:19

Μήνυμα Μακρόν στη Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες - Ενισχύουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στη Μεσόγειο

Ο Μακρόν κάλεσε τη Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις στη Μεσόγειο - Η επικοινωνία με Μητσοτάκη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 19:37

Διπλωματικός πυρετός: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν - Επαφές και με Σίσι

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, επικοινωνόντας τηλεφωνικά με Μακρόν και Σίσι

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ 06 Αυγ 2020 | 16:14

Έκρηξη στη Βηρυτό - Οργή λαού: Ζητούν βοήθεια από τον Μακρόν για να "ρίξουν το καθεστώς" [Εικόνες]

Οργισμένοι Λιβανέζοι ζητούν από τον Μακρόν που επισκέφτηκε τη Βηρυτό μετά την έκρηξη να τους βοηθήσει να "ρίξουν το καθεστώς"

"ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ" 24 Ιουλ 2020 | 12:33

Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ και για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου με πρωτοβουλία Μακρόν - Μητσοτάκη

Αφού ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για σύγκληση της συνόδου των χωρών του Νότου, μαθαίνουμε ξαφνικά ότι αυτό έγινε "κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη", λεει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 24 Ιουλ 2020 | 08:48

Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στον Μακρόν: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις του, απειλές χωρίς αποτέλεσμα

"Οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Ιουλ 2020 | 19:56
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 14:43

Καστελόριζο: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 12:24

Στο Παρίσι ο Αναστασιάδης - Συνάντηση με Μακρόν και το βλέμμα στην Τουρκία

Την Πέμπτη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη - Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 21 Ιουλ 2020 | 08:31

Σύνοδος Κορυφής: Πανηγυρικές δηλώσεις Μισέλ και Μακρόν - "Ιστορική ημέρα, η συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα"

"Αυτή η συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα", στέλνει το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι "δύναμη που δρα", δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 20 Ιουλ 2020 | 18:47

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης σε κρίσιμη σύσκεψη με Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Κόστα και Σάντσεθ

Ο Πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής σε συσκέψεις που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ