Tα σχέδια για χερσαίες επιθέσεις κατά του ISIS:Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η λύση του πολιτικού ζητήματος στη Συρία θα επιτρέψει την δημιουργία ενός μετώπου καθεστωτικών και αντιπολίτευσης κατά του ISIS.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tα σχέδια για χερσαίες επιθέσεις κατά του ISIS:Τα σενάρια που εξετάζονται

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, με τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται να πληθαίνουν και τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν -όπως είχαν κάνει στο παρελθόν- σε αποστολή χερσαίων δυνάμεων να δημιουργεί ένα επιχειρησιακό κενό, δεδομένης της γενικής παραδοχής ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών δεν πρόκειται να κερδηθεί χωρίς στρατεύματα εδάφους.

Η αμερικανική ηγεσία φαίνεται να πιστεύει πως η εξεύρεση μιας λύσης για την πολιτική μετάβαση στη Συρία θα επιτρέψει στα συριακά και άλλα αραβικά στρατεύματα να συνασπιστούν και να αναλάβουν εκείνα δράση εναντίον του ISIS, επιχειρώντας έτσι να θεμελιώσει ένα νέο μοντέλο δυτικής παρέμβασης στη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή και τη συνεργασία των τοπικών δυνάμεων. Η νέα ωστόσο στρατηγική προσκρούει προς το παρόν στο γεγονός ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί παίκτες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το συριακό ζήτημα έχουν σαφώς αντιτιθέμενα συμφέροντα στη χώρα και εμφανώς διαφορετική άποψη για το μέλλον του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Το νέο μοντέλο παρέμβασης στη Μέση Ανατολή

Η επιμονή της διοίκησης Ομπάμα να μην στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία σηματοδοτεί μια κομβικής σημασίας αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην περιοχή βασίζονταν στην ιδέα πως οι δυνάμεις εδάφους θα εξασφάλιζαν μια στρατιωτική νίκη και συνακόλουθα μια ομαλή πολιτική μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα βρισκόταν υπό αμερικανική επιρροή. Σε αυτήν την πορεία, η ενεργός συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών ήταν ευκταία αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Στη βάση αυτής ακριβώς της λογικής, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου αποφάσισε τη χερσαία εισβολή τόσο στο Αφγανιστάν το 2001 εναντίον των Ταλιμπάν, όσο και το 2003 στο Ιράκ εναντίον του Σαντάμ και των υποστηρικτών του κυβερνητικού κόμματος Μπαθ.

Οι HΠΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι μόνο εφόσον υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για την πολιτική μετάβαση στη Συρία μπορεί μια χερσαία επέμβαση να έχει αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε μια βιώσιμη νέα κατάσταση

Τα αποτελέσματα βεβαίως ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, η Αλ-Κάιντα παραμένει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ στο Ιράκ μια άγνωστη μέχρι πρότινος οργάνωση ονόματι ISIS υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τους «απόκληρους» υποστηρικτές του Μπαθ, θεμελιώνοντας τη γραφειοκρατία της. Την ίδια στιγμή, τα φέρετρα με τις σορούς αμερικανών στρατιωτών επέστρεφαν κατά εκατοντάδες πίσω στην πατρίδα, αφήνοντας την κοινή γνώμη να διερωτάται για το νόημα και την αναγκαιότητα ενός πολέμου στην άλλη άκρη τη γης. Αλλά και στο ιδεολογικό επίπεδο, οι αμερικανικές επεμβάσεις δεν κέρδισαν τη μάχη εναντίον των ακραίων εκφάνσεων του ισλαμισμού. Η «Δικαιοσύνη χωρίς όρια», όπως αρχικά ονομάστηκε η επιχείρηση που αργότερα θα έμενε στην ιστορία ως «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα τους τοπικούς πληθυσμούς. Αντιθέτως, αύξησε ακόμη περισσότερο τα ήδη έντονα αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά, οδηγώντας αρκετούς στο δρόμο της ριζοσπαστικοποίησης.

Η σημερινή στρατηγική της διακυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα της Συρίας φαίνεται να αντιστρέφει τις βασικές παραδοχές του δόγματος της προηγούμενης διοίκησης

Η σημερινή στρατηγική της διακυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα της Συρίας δείχνει να αντιστρέφει και τις δύο παραδοχές του προηγούμενου δόγματος. Πρώτον, οι αμερικανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι μόνο εφόσον υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για την πολιτική μετάβαση στη χώρα και την επόμενη μέρα, μπορεί μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση να έχει αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε μια βιώσιμη νέα κατάσταση. Και δεύτερον, σε μια τέτοια επέμβαση εδάφους, η συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών είναι όχι απλώς επιθυμητή αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία. Κοντολογίς, οι χερσαίες δυνάμεις που πρέπει να δραστηριοποιηθούν είναι εκείνες που βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή με τις ΗΠΑ να διατηρούν έναν υποστηρικτικό ρόλο, συνεχίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές και παρέχοντας εκπαίδευση και εξοπλισμό. Πέραν όλων των άλλων, η αλλαγή στάσης μαρτυρά ότι οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά –για πρώτη φορά ίσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- τον λεγόμενο «ιδεολογικό παράγοντα». Μια χερσαία παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή θα ενίσχυε αντί να αναχαιτίσει την «ιδεολογία του ISIS», ενδυναμώνοντας το αρχέτυπο του «δυτικού εχθρού» που παρεμβαίνει στρατιωτικά στα πράγματα της Μέσης Ανατολής προς ίδιον όφελος. Αντιθέτως, σε μια ενδεχόμενη επέμβαση από τους λαούς της περιοχής τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Το σχέδιο των ΗΠΑ και το παράδειγμα της Υεμένης

«Όλοι γνωρίζουν πως, χωρίς τη δυνατότητα να βρούμε χερσαία στρατεύματα έτοιμα να αντιταχθούν στο Daesh (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε πλήρως τη σύγκρουση αυτή μόνο με τα αεροπορικά πλήγματα», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, διευκρινίζοντας ότι έχει στο μυαλό του «συριακά και αραβικά» στρατεύματα και όχι δυτικά. «Αν καταφέρουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια πολιτική μετάβαση, θα επιτρέψουμε να συνασπισθούν όλα τα έθνη και οι οντότητες, ο συριακός στρατός μαζί με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε με νόημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η λύση του πολιτικού ζητήματος στη Συρία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στις καθεστωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης κατά του ISIS

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις αμερικανικής ηγεσίας, η λύση του πολιτικού ζητήματος στη Συρία –η απομάκρυνση του Μπασάρ Άλ-Ασαντ- θα επιτρέψει την δημιουργία ενός μεγάλου στρατιωτικού συνασπισμού ανάμεσα στις καθεστωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτόν τον συνασπισμό θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι Κούρδοι της Συρίας, που κράτησαν την πρώτη γραμμή της αντίστασης εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο εάν μια τέτοια στρατιωτική συνεργασία θα επαρκούσε για την αναχαίτιση των τζιχαντιστών του ISIS.

Σε ανύποπτη στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών ενός παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα. «Τα ΗΑΕ θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια που απαιτεί μια χερσαία επέμβαση για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Anwar Gargash και πρόσθεσε: «Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν και εκείνες ένα μέρος του βάρους» μιας τέτοιας επέμβασης. Ο Gargash ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως η παγκόσμια στρατηγική εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι πλέον επαρκής και ότι η επέμβαση των αραβικών χωρών στην Υεμένη το 2015 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εναλλακτικό μοντέλο» στη δυτική παρέμβαση στην περιοχή. Ποιο είναι όμως ακριβώς αυτό το «εναλλακτικό μοντέλο» στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ.

To παράδειγμα της Υεμένης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εναλλακτικό μοντέλο» στη δυτική παρέμβαση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

Το 2015 η Σαουδική Αραβία μαζί με μια συμμαχία άλλων οκτώ αραβικών κρατών (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν) επενέβησαν στην Υεμένη για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του εμφυλίου. Πραγματοποίησαν συντονισμένα αεροπορικά χτυπήματα, ενώ απέστειλαν και δυνάμεις εδάφους. Πρόκειται ίσως για μία από τις λίγες περιπτώσεις στην ιστορία της Μέσης Ανατολής που τόσα αραβικά κράτη συνασπίστηκαν γύρω από έναν κοινό στόχο.

Η δύσκολη πολιτική εξίσωση

H πραγμάτωση των αμερικανικών σχεδίων φαίνεται ωστόσο ότι δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Και τούτο διότι αν η μάχη κατά του ISIS περνά μέσα από τη λύση για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, οι παράγοντες και τα κράτη που εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα είναι πλέον πολλά και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτά μπορεί να έχουν ως επίκεντρο την τύχη του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ουσιαστικά όμως αφορούν το ποιος θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη περιφερειακή ισχύ την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Ρωσία και Ιράν υποστηρίζουν την παραμονή του Άσαντ στην Συρία, γεγονός που καθιστά αδύνατη κάθε απόπειρα σύγκλισης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με το συριακό στρατό. Για τη Ρωσία ο Άσαντ αποτελεί τον τελευταίο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του ζωτικού χώρου επιρροής της στην περιοχή. Ο Άσαντ είναι όμως παραδοσιακός σύμμαχος και του Ιράν, ενώ οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες παρέχουν συμβουλές στον συριακό στρατό από την αρχή του εμφυλίου. «Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι η κόκκινη γραμμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν γιατί εξελέγη πρόεδρος από τον συριακό λαό. Οι πολίτες της Συρίας πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους και ουδείς εκτός των συνόρων της Συρίας μπορεί να επιλέξει για τον συριακό λαό», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ανώτατος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την άλλη, η συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά του ISIS –κάτι που δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ αλλά ούτε η Ρωσία- αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία, η οποία φοβάται την ενίσχυση των αυτονομιστικών τους τάσεων και τη δημιουργία ενός de facto κουρδικού κρατιδίου όπως εκείνου στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και τα αραβικά κράτη σύμμαχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η όποια συμφωνία για την πολιτική μετάβαση στη Συρία πρέπει να βγάζει άπαξ και δια παντός τον Άσαντ από το πολιτικό παιχνίδι. Στην Ευρώπη, η Γαλλία –που ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι- εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί ένα μεταβατικό καθεστώς στο οποίο ο Άσαντ θα διαδραματίζει κάποιο ρόλο -όχι όμως κυρίαρχο- αρκεί να ανοίξει ο δρόμος για να πληγεί καίρια το Ισλαμικό Κράτος.

Το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από την Τουρκία στα τουρκο-συριακά σύνορα μαρτυρά δίχως αμφιβολία πως η πολιτική εξίσωση για το μέλλον της Συρίας και άρα τη μάχη κατά του ΙSIS είναι δύσκολη και έχει συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την παγκόσμια τάξη. Και αν το παλαιό παρεμβατικό μοντέλο της Δύσης στη Μέση Ανατολή –με όλα τα αρνητικά παρελκόμενά του- δείχνει να φτάνει σε ένα τέλος, το νέο απέχει ακόμη πολύ από το να λάβει «σάρκα και οστά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 13 Οκτ 2021 | 15:07

"Γιατί προσγειώθηκαν δεκαπέντε F-15 στην Ελλάδα;": "Νεύρα" στα τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με ΗΠΑ

Ακόμη και η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα ενόψει της άσκησης Castle Forge φαίνεται να ενοχλεί τουρκικά μέσα ενημέρωσης