Τα σχέδια Τραμπ για τους Κούρδους και η αντίδραση της Άγκυρας

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας ως “την χειροβομβίδα που απειλεί να ανατινάξει την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών"

ta-sxedia-tramp-gia-tous-kourdous-kai-i-antidrasi-tis-agkuras
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν προλαβαίνει να τρώει... διπλωματικά χαστούκια ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν: Το πλέον πρόσφατο -και μάλλον όχι το τελευταίο...- ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ που ενέκρινε την αποδέσμευση βαρέων όπλων για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δηλαδή τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG που πολεμούν σε Συρία και Ιράκ.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλακες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμένα οχήματα στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.

Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG
Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG

Η έκπληξη ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για την Άγκυρα αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τους αντάρτες του YPG ως …τρομοκράτες κι εχθροί του τουρκικού κράτους.

Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρόεδρος “βράζει” από οργή μέσα του βλέποντας τις ΗΠΑ να “κραυγάζουν” με την κίνηση τους αυτή πως θεωρούν το YPG ως τη πιο αξιόπιστη χερσαία δύναμη στην ευρύτερη περιοχή!

Αν αναλογιστούμε δε πως όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Τραμπ -μια συνάντηση που έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λευκό Οίκο- καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τους Κούρδους της Συρίας και εν γένει την υπόθεση αυτή ως “την χειροβομβίδα που απειλεί να ανατινάξει την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών”.

Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG
Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG

Ποιο είναι το γεωπολιτικό διακύβευμα

Με το Κρεμλίνο να “κλωτσάει” στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στηριχθούν σε στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας για την ανακατάληψη της Ράκα, η επόμενη λογική επιλογή για το Πεντάγωνο ήταν οι Κούρδοι του YPG ως βασικός σύμμαχος που είναι σε θέση να κάνει επιχειρήσεις στο έδαφος.

Με τους Κούρδους να χρησιμεύουν ως εμπροσθοφυλακή απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ήταν επόμενο κι εύλογο να λάβουν και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα: τη δημιουργία μιας ευρύτατης κουρδικής περιοχής περιοχής που περιλαμβάνει εκτός του βορείου Ιράκ και τις περιοχές εντός της Συρίας, μια προοπτική που εξοργίζει τον Ερντογάν που βλέπει την δημιουργία ενός κουρδικού “κράτους” στο “μαλακό υπογάστριο” της Άγκυρας και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Όχι πως η αμερικανική διοίκηση ξαφνικά αποφάσισε πως η Άγκυρα είναι εχθρός. Η απόφαση εξοπλισμού των Κούρδων εντάσσεται σε μαι ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσουν οι ΗΠΑ επιχειρησιακό πλεονέκτημα για να καταλάβουν την Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, πολύ πιο γρήγορα από ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις, προκειμένου στη συνέχεια ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει την επιτυχία αυτή για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή να επαίρεται πως κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα κατά των τζιχαντιστών του ISIS.

Ο Τραμπ στα βήματα του Ομπάμα

Ο Ερντογάν με τη σειρά του θεωρεί -κι όχι άδικα- πως η στήριξη της YPG αποτελεί συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του Τραμπ, Μπαρακ Ομπάμα.

Όντως το Πεντάγωνο είχε υπογράψει, επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους στη Συρία. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές αποστολές, με τους Αμερικανούς κομάντο να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων, βαπτίζοντας τη δράση τους «συμβουλευτική και εκπαιδευτική».

Όμως το “φιτίλι” άναψε πριν τρεις μήνες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα στις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας YPG -μια κίνηση που, όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, είχε ληφθεί επί προεδρίας Ομπάμα.

«Παραδώσαμε τεθωρακισμένα οχήματα επιπρόσθετης θωράκισης στο Συριακό Αραβικό Συνασπισμό στο πλαίσιο των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων. Τα οχήματα αυτά θα τους προστατεύσουν κατά την προέλαση τους προς την Ράκα από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ (ΙSIS)» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ.

Κούρδοι μαχητές δίπλα στα οχήματα που έστειλαν οι ΗΠΑ
Κούρδοι μαχητές δίπλα στα οχήματα που έστειλαν οι ΗΠΑ

Ο Ράνκιν-Γκάλογουεϊ υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις αρμοδιότητες που τους έδωσε ο τέως Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και υποστήριξε πως συνεχίζεται η πολιτική του Πενταγώνου για την παροχή στήριξης στρατιωτικού υλικού και εκπαίδευσης μονάχα στο αραβικό σκέλος του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού -καταλήγοντας πως δεν έχει αλλάξει και η αρμοδιότητα για την αποστολή χερσαίας δύναμης 503 ατόμων που δόθηκε επί εποχής Ομπάμα.

“Ο Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του και η Τουρκία έχει πλέον δυο επιλογές: είτε θα αποδεχτεί την αμερικανική θέση, είτε θα αποδεχτεί την αμερικανική θέση”, τονίζει με νόημα ο Χουσεϊν Μπαγκτσί, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Μεσανατολικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο στην Άγκυρα.

Ο τούρκος καθηγητής επισημαίνει το πασίδηλο: Πως δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί με κανένα τρόπο να πιέσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την YPG. “Η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι ο πόλεμος εναντίον του ISIS κι όχι η ανησυχία της Τουρκίας για τον εξοπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής που η Άγκυρα θεωρεί πως είναι παρακλάδι του PKK”, προσθέτει ο Μπαγκτσί.

Δεν αποτελεί προτεραιότητα ο Ερντογάν για τις ΗΠΑ

Ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ δεν φάνηκε μόνο από την απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, αλλά κι από ένα ακόμη γεγονός: ότι στο πρόγραμμα συναντήσεων του με διεθνείς ηγέτες, ο Τραμπ “σνομπάρει” επιδεικτικά εδώ και μήνες τον τούρκο πρόεδρο, ενώ δεν διστάζει να συνομιλεί (και να... εκθειάζει) άσπονδους εχθρούς του Ερντογάν, όπως λόγου χάρη τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που είναι “θανάσιμος εχθρός” του προέδρου της Τουρκίας, με τον οποίο έχει σταματήσει κάθε επαφή.

“Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό. Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Αιγύπτιο ηγέτη, εξοργίζοντας περαιτέρω τον Ερντογάν που βλέπει τους πλέον παραδοσιακούς του συμμάχους να τον εγκαταλείπουν ένας ένας.

Αλλά επίσης και κάτι πιο σημαντικό: Τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία να πηγαίνουν... περίπατο.

Ερντογαν: συνάντηση καθοριστικής σημασίας για τις σχέσεις με την ΗΠΑ

Από την πλευρά της βέβαια, η Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, διαβεβαίωσε με ανακοίνωση της την Πέμπτη πως "είναι αφοσιωμένη στην προστασία του νατοϊκού συμμάχου της".

Αυτό τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργού.

Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα μηνύματα που στέλνει στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Κίνα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στην ιστορική σημασία της επικείμενης συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλων των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. «Αυτή η συνάντηση θα έχει τον χαρακτήρα της τελείας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας δεν συμβαδίζει με την συμμαχία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται στο στόχαστρο μια τρομοκρατική οργάνωση και να καταπολεμείται με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Κατά την άποψη μου αυτή δεν είναι πολιτική αντίληψη» ανέφερε.

Ο Ερντογάν προέβαλε την άποψη ότι στην Συρία υπάρχουν απειλές που στρέφονται κατά της χώρας του, όχι κατά των ΗΠΑ ή της Ρωσίας σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να βλέπει τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο πλευρό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να παρέχει καταφύγιο στα μέλη της Οργάνωσης Γκιουλέν.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Ερντογάν άσκησε κριτική και στον Δήμαρχο των Βρυξελλών με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με την συμμετοχή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του Βελγίου. «Αν έχει την δύναμη να μην επιτρέψει την είσοδο μου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν που θεωρεί ότι οι ομοϊδεάτες του Δημάρχου των Βρυξελλών «σαχλαμαρίζουν».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook