Τα σχέδια Τραμπ για τους Κούρδους και η αντίδραση της Άγκυρας

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας ως “την χειροβομβίδα που απειλεί να ανατινάξει την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών"

Τα σχέδια Τραμπ για τους Κούρδους και η αντίδραση της Άγκυρας

Δεν προλαβαίνει να τρώει... διπλωματικά χαστούκια ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν: Το πλέον πρόσφατο -και μάλλον όχι το τελευταίο...- ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ που ενέκρινε την αποδέσμευση βαρέων όπλων για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δηλαδή τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG που πολεμούν σε Συρία και Ιράκ.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλακες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμένα οχήματα στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.

Τα σχέδια Τραμπ για τους Κούρδους και η αντίδραση της Άγκυρας
Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG

Η έκπληξη ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για την Άγκυρα αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τους αντάρτες του YPG ως …τρομοκράτες κι εχθροί του τουρκικού κράτους.

Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρόεδρος “βράζει” από οργή μέσα του βλέποντας τις ΗΠΑ να “κραυγάζουν” με την κίνηση τους αυτή πως θεωρούν το YPG ως τη πιο αξιόπιστη χερσαία δύναμη στην ευρύτερη περιοχή!

Αν αναλογιστούμε δε πως όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Τραμπ -μια συνάντηση που έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λευκό Οίκο- καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τους Κούρδους της Συρίας και εν γένει την υπόθεση αυτή ως “την χειροβομβίδα που απειλεί να ανατινάξει την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών”.

Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG
Τα όπλα που θα σταλούν στους μαχητές του YPG

Ποιο είναι το γεωπολιτικό διακύβευμα

Με το Κρεμλίνο να “κλωτσάει” στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στηριχθούν σε στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας για την ανακατάληψη της Ράκα, η επόμενη λογική επιλογή για το Πεντάγωνο ήταν οι Κούρδοι του YPG ως βασικός σύμμαχος που είναι σε θέση να κάνει επιχειρήσεις στο έδαφος.

Με τους Κούρδους να χρησιμεύουν ως εμπροσθοφυλακή απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ήταν επόμενο κι εύλογο να λάβουν και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα: τη δημιουργία μιας ευρύτατης κουρδικής περιοχής περιοχής που περιλαμβάνει εκτός του βορείου Ιράκ και τις περιοχές εντός της Συρίας, μια προοπτική που εξοργίζει τον Ερντογάν που βλέπει την δημιουργία ενός κουρδικού “κράτους” στο “μαλακό υπογάστριο” της Άγκυρας και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Όχι πως η αμερικανική διοίκηση ξαφνικά αποφάσισε πως η Άγκυρα είναι εχθρός. Η απόφαση εξοπλισμού των Κούρδων εντάσσεται σε μαι ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσουν οι ΗΠΑ επιχειρησιακό πλεονέκτημα για να καταλάβουν την Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, πολύ πιο γρήγορα από ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις, προκειμένου στη συνέχεια ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει την επιτυχία αυτή για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή να επαίρεται πως κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα κατά των τζιχαντιστών του ISIS.

Ο Τραμπ στα βήματα του Ομπάμα

Ο Ερντογάν με τη σειρά του θεωρεί -κι όχι άδικα- πως η στήριξη της YPG αποτελεί συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του Τραμπ, Μπαρακ Ομπάμα.

Όντως το Πεντάγωνο είχε υπογράψει, επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους στη Συρία. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές αποστολές, με τους Αμερικανούς κομάντο να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων, βαπτίζοντας τη δράση τους «συμβουλευτική και εκπαιδευτική».

Όμως το “φιτίλι” άναψε πριν τρεις μήνες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα στις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας YPG -μια κίνηση που, όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, είχε ληφθεί επί προεδρίας Ομπάμα.

«Παραδώσαμε τεθωρακισμένα οχήματα επιπρόσθετης θωράκισης στο Συριακό Αραβικό Συνασπισμό στο πλαίσιο των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων. Τα οχήματα αυτά θα τους προστατεύσουν κατά την προέλαση τους προς την Ράκα από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ (ΙSIS)» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ.

Κούρδοι μαχητές δίπλα στα οχήματα που έστειλαν οι ΗΠΑ
Κούρδοι μαχητές δίπλα στα οχήματα που έστειλαν οι ΗΠΑ

Ο Ράνκιν-Γκάλογουεϊ υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις αρμοδιότητες που τους έδωσε ο τέως Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και υποστήριξε πως συνεχίζεται η πολιτική του Πενταγώνου για την παροχή στήριξης στρατιωτικού υλικού και εκπαίδευσης μονάχα στο αραβικό σκέλος του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού -καταλήγοντας πως δεν έχει αλλάξει και η αρμοδιότητα για την αποστολή χερσαίας δύναμης 503 ατόμων που δόθηκε επί εποχής Ομπάμα.

“Ο Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του και η Τουρκία έχει πλέον δυο επιλογές: είτε θα αποδεχτεί την αμερικανική θέση, είτε θα αποδεχτεί την αμερικανική θέση”, τονίζει με νόημα ο Χουσεϊν Μπαγκτσί, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Μεσανατολικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο στην Άγκυρα.

Ο τούρκος καθηγητής επισημαίνει το πασίδηλο: Πως δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί με κανένα τρόπο να πιέσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την YPG. “Η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι ο πόλεμος εναντίον του ISIS κι όχι η ανησυχία της Τουρκίας για τον εξοπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής που η Άγκυρα θεωρεί πως είναι παρακλάδι του PKK”, προσθέτει ο Μπαγκτσί.

Δεν αποτελεί προτεραιότητα ο Ερντογάν για τις ΗΠΑ

Ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ δεν φάνηκε μόνο από την απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, αλλά κι από ένα ακόμη γεγονός: ότι στο πρόγραμμα συναντήσεων του με διεθνείς ηγέτες, ο Τραμπ “σνομπάρει” επιδεικτικά εδώ και μήνες τον τούρκο πρόεδρο, ενώ δεν διστάζει να συνομιλεί (και να... εκθειάζει) άσπονδους εχθρούς του Ερντογάν, όπως λόγου χάρη τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που είναι “θανάσιμος εχθρός” του προέδρου της Τουρκίας, με τον οποίο έχει σταματήσει κάθε επαφή.

“Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό. Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Αιγύπτιο ηγέτη, εξοργίζοντας περαιτέρω τον Ερντογάν που βλέπει τους πλέον παραδοσιακούς του συμμάχους να τον εγκαταλείπουν ένας ένας.

Αλλά επίσης και κάτι πιο σημαντικό: Τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία να πηγαίνουν... περίπατο.

Ερντογαν: συνάντηση καθοριστικής σημασίας για τις σχέσεις με την ΗΠΑ

Από την πλευρά της βέβαια, η Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, διαβεβαίωσε με ανακοίνωση της την Πέμπτη πως "είναι αφοσιωμένη στην προστασία του νατοϊκού συμμάχου της".

Αυτό τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργού.

Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα μηνύματα που στέλνει στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Κίνα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στην ιστορική σημασία της επικείμενης συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλων των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. «Αυτή η συνάντηση θα έχει τον χαρακτήρα της τελείας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας δεν συμβαδίζει με την συμμαχία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται στο στόχαστρο μια τρομοκρατική οργάνωση και να καταπολεμείται με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Κατά την άποψη μου αυτή δεν είναι πολιτική αντίληψη» ανέφερε.

Ο Ερντογάν προέβαλε την άποψη ότι στην Συρία υπάρχουν απειλές που στρέφονται κατά της χώρας του, όχι κατά των ΗΠΑ ή της Ρωσίας σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να βλέπει τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο πλευρό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να παρέχει καταφύγιο στα μέλη της Οργάνωσης Γκιουλέν.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Ερντογάν άσκησε κριτική και στον Δήμαρχο των Βρυξελλών με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με την συμμετοχή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του Βελγίου. «Αν έχει την δύναμη να μην επιτρέψει την είσοδο μου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν που θεωρεί ότι οι ομοϊδεάτες του Δημάρχου των Βρυξελλών «σαχλαμαρίζουν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
13.746 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Νοε 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία - Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ VECTOR ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 17:46

Κορονοϊός: Η Ρωσία ξεκινάει μαζικές κλινικές δοκιμές δεύτερου εμβολίου - Το EpiVacCorona

Δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Ρωσία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ 28 Νοε 2020 | 11:21

ΗΠΑ: "Την πάτησε" ο Τραμπ - Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες - αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν - έναντι 232 του Τραμπ.

27 Νοε 2020 | 22:02

ΗΠΑ: "Σφαλιάρα" σε Τραμπ από Εφετείο - Επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια

Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ 27 Νοε 2020 | 15:40

Ξέσπασμα Τραμπ σε δημοσιογράφο: "Ποτέ μη μιλάς στον Αμερικανό πρόεδρο με αυτόν τον τρόπο" [Βίντεο]

Ο Τραμπ έκανε ακόμη ένα βήμα προς την αποδοχή της ήττας του αφού πρώτα τα... έβαλε με δημοσιογράφο

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΨΟΓΟ ΣΤΙΛ 26 Νοε 2020 | 07:34

Tι ετοιμάζει η Μελάνια Τραμπ: Η δυναμική εμφάνιση με χαμόγελα & το διαζύγιο σε αναμονή

Χαλαρή, ανανεωμένη, ευδιάθετη και με άψογο στιλ όπως πάντα, η Μελάνια Τραμπ ετοιμάζεται για το νέο κεφάλαιο της ζωής της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΜΑΧΗ" 25 Νοε 2020 | 23:52

ΗΠΑ - Μπάιντεν: "Δεν θα επιτρέψω να μη γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών" - "Πρέπει να ανατραπούν" λέει ο Τραμπ

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Τζο Μπάιντεν μιλά για σκοτεινή εποχή διχασμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 13:50

Ο Ερντογάν... επιστήμονας: Ανακοίνωσε τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό έως τον Απρίλιο

"Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα τοπικό εμβόλιο κορονοϊού έως τον Απρίλιο", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 24 Νοε 2020 | 13:29

Κορονοϊός - Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Ξεπερνά το 95% η αποτελεσματικότητά του

Θετικά είναι τα νέα από τη Ρωσία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik V, του εμβολίου που έχει αναπτύξει κατά του κορονοϊού.

24 Νοε 2020 | 13:02

Ρωσία: Παραδόθηκ ο ανδρας με τσεκούρι που κρατούσε ομήρους έξι παιδιά στην Αγία Πετρούπολη

Ο άνδρας βρίσκεται σε διαμέρισμα της Αγίας Πετρούπολης. Κρατά ομήρους παιδιά. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.

«ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ» 23 Νοε 2020 | 20:56

Οι δύο επιλογές "κλειδιά" Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας