Τελεσίγραφο Eurogroup σε Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Δεν υποχώρησε το Eurogroup έναντι της Ρώμης. Νέο τελεσίγραφο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

telesigrafo-eurogroup-se-italia-gia-ton-proupologismo
SHARE THIS
0
SHARES

Όχι μόνο δεν υποχώρησε το Eurogroup έναντι της Ρώμης, αλλά ειπώθηκε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών πως αν δεν αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπάρχει έξοδος από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, δόθηκε στην Ιταλία προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου προκειμένου να καταθέσει έναν αλλαγμένο προϋπολογισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τη Ρώμη θα αποδώσει καρπούς.

Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν… χαλαρός, μιας και η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο «μικροσκόπιο». Ο Μάριο Σεντέλο δήλωσε πως είναι υπό εξέταση ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2019 μόνο για να υπολογιστεί το υπερπλεόνασμα και να συμφωνηθεί το πώς αυτό θα δαπανηθεί.

Φωτό: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook