Τελεσίγραφο Τζόνσον πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το Brexit

Εάν το Brexit καθυστερήσει μέχρι τον Γενάρη, τότε η κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα ασκήσει πιέσεις για εκλογές

telesigrafo-tzonson-prin-tis-krisimes-psifofories-gia-to-brexit
SHARE THIS
0
SHARES

Εάν το Brexit καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, τότε η κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα ασκήσει πιέσεις για εκλογές. Aυτό δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. 

«Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει να συμβεί το Brexit και αντ’ αυτού κάνει το δικό του και αποφασίσει να το καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο ή πιθανόν και αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει σε καμία περίπτωση με αυτόν τον τρόπο… Με μεγάλη λύπη της, θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει με γενικές εκλογές…» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας. «Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Από τη μεριά του, το κόμμα των Εργατικών διαμήνυσε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού, ούτε το χρονοδιάγραμμα για να περάσει η νομοθεσία, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ψηφίσουμε κατά αυτού του νομοσχεδίου απόψε. Αυτή είναι η σύστασή μου».

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

Οι δύο ψηφοφορίες 

Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που κατοχυρώνει τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες για το Brexit, και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας), και στη συνέχεια ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας. Ακόμη και με αυτά τα θέματα λυμένα, η νομοθεσία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν εγκριθούν πάντως τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρήσει απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Διαφορετικά, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του. Αλλά πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός.

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

 

Φωτογραφία: Reuters 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook