Τέλος η Frontex, έρχεται η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

H νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αντικαταστήσει τη Frontex. Πότε μπορεί να παρεμβαίνει και πως θα λειτουργούν οι αξιωματούχοι της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τέλος η Frontex, έρχεται η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex.

Η νέα υπηρεσία ουσιαστικά δημιουργείται από την στενή συνεργασία της Frontex και των υπηρεσιών φύλαξης κάθε χώρας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιτευχθείσα συμφωνία, «ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας είναι η αναβάθμιση της Frontex, η οποία μαζί με τις εθνικές αρχές διαχείρισης των συνόρων, θα σχηματίσουν μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον πάρει στις 27 Ιουνίου, την έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας τους σώματος, εντός του Ιουλίου.

Η νέα υπηρεσία θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex, ωστόσο θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «στην καθημερινότητά τους». Η νέα υπηρεσία θα προσφέρει την «υποστήριξή» του και θα μπορεί «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά».

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας αναφέρουν ότι:

  • Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές.
  • Υποχρεωτικά θα πρέπει αν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή και σε μόνιμη βάση, μια δύναμη 1.500 φρουρών με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό. Η συγκεκριμένα απόφαση ελήφθη καθώς οι έως τώρα πολιτικές αποφάσεις για ενίσχυση της Frontex στην περίπτωση της Ελλάδας, ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τα κράτη μέλη, τα οποία απέφυγαν αν διαθέσουν προσωπικό και τεχνική υποστήριξη.
  • Ειδικότερα για τον τεχνικό εξοπλισμό που χρειάζονται οι ομάδες άμεσης επέμβασης, θα πρέπει διατίθεται από τα κράτη-μέλη εντός προθεσμίας 10 ημερών από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.
  • Εάν ένα κράτος-μέλος διαφωνήσει με την απόφαση του Συμβουλίου για επέμβαση της νέας Υπηρεσίας στα εδάφη του, οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους.
  • Στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα με χώρες μη μέλη, θα οριστούν αξιωματικοί που θα λειτουργούν ως «σύνδεσμοι». Ο κάθε αξιωματικός - σύνδεσμος θα μπορεί να καλύπτει έως και τέσσερις γεωγραφικά γειτονικές χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου κράτους-μέλους, που χρειάζεται βοήθεια.
  • Η νέα υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει σε τακτική βάση το Ευρωκοινοβούλιο και να παράσχει κάθε πληροφορία στους ευρωβουλευτές. Επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής της νέας υπηρεσίας θα επιλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 01 Δεκ 2021 | 23:26

Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα στοιχεία - "Πολύ ήπια ασθένεια, ασυμπτωματικοί οι νοσήσαντες"

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνα δήλωσε πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί

ΣΤΟ ΤΟΥΣΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ 01 Δεκ 2021 | 23:09

Φρίκη στις ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε με 9 σφαίρες άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο - Σκληρές εικόνες [Βίντεο]

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόλυσης του αστυνομικού που δεν ήταν σε υπηρεσία όταν πυροβόλησε τον 61χρονο άνδρα.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΑΟΥΤΣΙ 01 Δεκ 2021 | 22:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ - Είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου

Το πρόσωπο που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Φάουτσι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ABC 01 Δεκ 2021 | 22:34

Κατέρρευσε ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Δεν τράβηξα τη σκανδάλη" - Τα δάκρυα του ηθοποιού για τον θάνατο της Χάτσινς [βίντεο]

Ο Άλεκ Μπάλντουιν σπάει τη σιωπή του και μιλά στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο για το θανατηφόρο ατύχημα και τον χαμό της Χαλίνα Χάτσινς - "Κάποιος έβαλε αληθινή σφαίρα στο όπλο"

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 01 Δεκ 2021 | 19:24

Αυστρία: Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ - "Γίνεται διαλογή ασθενών, ακόμη και καρκινοπαθών" παραδέχεται ο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαλογή στα νοσοκομεία της Αυστρίας δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD

DER SPIEGEL 01 Δεκ 2021 | 18:21

Γερμανία: Βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία για τη νοσηλεία ασθενών από γερμανικά νοσοκομεία

Οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ 01 Δεκ 2021 | 17:28

Δανία: Θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πήγε σε συναυλία με 1.600 άτομα

Θετικός στην παραλλαγή Όμικρον πήγε σε συναυλία με 1.600 άτομα στο Άαλμποργκ της Δανίας.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Γαλλία: Μόνο με τεστ θα περνούν τα σύνορα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από χώρες εκτός ΕΕ

Όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ θα χρειάζονται αρνητικό τεστ κορονοϊού για να μπουν στη Γαλλία.

ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Μόναχο: Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τρία άτομα τραυματίστηκαν -ένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά- από έκρηξη βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΘΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» 01 Δεκ 2021 | 15:12

Κορονοϊός: Το "θαύμα" της Πενσυλβάνια - 29χρονη μητέρα βγήκε από το νοσοκομείο μετά από 8 μήνες [Βίντεο]

Μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια πέρασε 8 μήνες στη ΜΕΘ αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 ενώ ήταν έγκυος - Το νεογέννητο μπήκε επίσης στη ΜΕΘ

"ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ" 01 Δεκ 2021 | 15:02

Κομισιόν: Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση "να σκεφτεί" το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως είναι πλέον καιρός να σκεφτούμε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.