Τέλος η σιέστα για τους Ισπανούς

Με στόχο να γίνουν οι Ισπανοί πιο αποδοτικοί στην εργασία τους, υπάρχουν σκέψεις για μόνιμη αλλαγή της ώρας στη χώρα και για μείωση των διαλειμμάτων ξεκούρασης και φαγητού

telos-i-siesta-gia-tous-ispanous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η Ισπανία εξακολουθεί να λειτουργεί με το δικό της ρολόι και τους δικούς της ρυθμούς και εμείς οι Έλληνες το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Αλλά τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από μια καταστροφική οικονομική κρίση ένα κίνημα υπέρ της... αποδοτικότητας των Ισπανών, υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, πιο... συγχρονισμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν υιοθετήσει ένα πιο τακτικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα, η σιέστα θα κοπεί σχεδόν, καθώς θα αφαιρεθεί μία ώρα από αυτό το διάλειμμα


Για δεκαετίες, πολλοί Ισπανοί κάνουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό ή για ύπνο, την γνωστή σιέστα. Σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο έχει προταθεί, η σιέστα θα κοπεί σχεδόν, καθώς θα αφαιρεθεί μία ώρα από αυτό το διάλειμμα. Επίσης, τα τηλεοπτικά προγράμματα θα προγραμματιστούν για μια ώρα νωρίτερα. Και η ελαστική ισπανική εργάσιμη ημέρα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι πιο κοντά σε ένα ωράριο 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η μόνιμη αλλαγή ώρας, μία ώρα προς τα πίσω, έτσι ώστε να κινείται η Ισπανία στην ίδια ζώνη, όχι με αυτή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας που είναι σήμερα, αλλά με αυτή της Πορτογαλίας και της Βρετανίας.

«Θέλουμε να δούμε έναν πιο αποτελεσματικό πολιτισμό» δήλωσε ο Ιγνάσιο Μπουκέρας, υποστηρικτής της αλλαγής του ισπανικού ωραρίου. «Η Ισπανία πρέπει να σπάσει τις κακές συνήθειες που έχει συσσωρεύσει κατά τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά την εκστρατεία. Τον Σεπτέμβριο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε στην κυβέρνηση να γυρίσει πίσω τα ρολόγια μία ώρα και να εισάγει ένα κανονικό οκτάωρο εργασίας. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Τον Σεπτέμβριο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε στην κυβέρνηση να γυρίσει πίσω τα ρολόγια μία ώρα και να εισαγάγει ένα κανονικό οκτάωρο εργασίας

Η σιέστα, φυσικά δεν ισχύει για όλους του Ισπανούς, το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται σήμερα για μια ατέρμονη εργάσιμη ημέρα που ξεκινά το πρωί, αλλά διακόπτεται από ένα παραδοσιακό διάλειμμα αργά το πρωί και στη συνέχεια διακόπτεται και πάλι από το γεύμα το μεσημέρι. Αν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους στις 16:00 ( το γεύμα ξεκινά στις 14:00 ) , πολλοί λένε ότι καταλήγουν να εργάζονται και το βράδυ, ειδικά αν το αφεντικό παίρνει ένα μεγάλο διάλειμμα και στη συνέχεια εργάζεται εώς αργά.

Το εθνικό πρόγραμμα - ωράριο της Ισπανίας εντοπίζεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο γύρισε τα ρολόγια μπροστά για να ευθυγραμμιστεί με τη ναζιστική Γερμανία, όπως συνέβη και στη γειτονική Πορτογαλία. Μετά την ήττα του Χίτλερ, η Πορτογαλία επέστρεψε στην ώρα Γκρίνουιτς, αλλά η Ισπανία δεν το έκανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook