Τέλος ο "μήνας του μέλιτος" του Μακρόν: Η πρώτη μεγάλη κρίση

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη κρίση της προεδρικής του θητείας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ντε Βιλιέ

Τέλος ο "μήνας του μέλιτος" του Μακρόν: Η πρώτη μεγάλη κρίση

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη κρίση της προεδρικής του θητείας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ντε Βιλιέ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πιερ ντε Βιλιέ υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό, με τον γάλλο πρόεδρο να την κάνει αποδεκτή.

Την περασμένη Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει πως οι μειώσεις των δαπανών αφορούν την τρέχουσα χρονιά και πως από το 2018 και μετά οι δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθούν ξανά.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός ντε Βιλιέ εξηγεί πως «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας».

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνει πως αναλαμβάνει τις ευθύνες του υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα τον επέπληξε για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο ντε Βιλιέ υποστήριζε τις απόψεις του, το μοντέλο ενός στρατού που διαθέτει εξοπλισμό και ικανή χρηματοδότηση για να «καλύψει ολόκληρο το φάσμα των απειλών».

Ωστόσο, πάντα έπεφτε πάνω σε “τοίχο”: "Ζητήθηκε να καταβληθεί μια προσπάθεια φέτος από όλα τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν εύλογη, ήταν εφικτή, χωρίς να πληγεί σε τίποτα η ασφάλεια των στρατευμάτων μας και των στρατιωτικών διοικητών", απάντησε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι "ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά ώστε να φτάσει τελικά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει οριστεί για το 2025. Για το 2018 θα δοθούν 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 650 εκατομμυρίων που θα δαπανηθούν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης: “Κύριε Πρόεδρε, με γα@@τε!”

Ο ντε Βιλιέ παραιτήθηκε το πρωί της Τετάρτης έπειτα από μια έντονη διαφωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο Μακρόν.

Όπως γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο στρατηγός εμφανίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ@@@νε κατ΄αυτόν τον τρόπο!», είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές. «Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν».

Η απάντηση του Μακρόν ήταν κατ' άλλους αφοπλιστική στα όρια της αλαζονείας και κατά ορισμένους προσβλητική απέναντι στον στρατηγό του: «Αν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρόεδρος διαφωνούν κάθετα σε κάτι, ο αρχηγός φεύγει», δήλωσε ο Μακρόν, με τον στρατηγό να διαμηνύει με τη σειρά του πως ο πρόεδρος «δεν θέλει να «μπλέξει»» μαζί του σ’ αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα λίγο πιο επιθετικό -από το συνηθισμένο- λόγο.

Ο 61χρονος στρατηγός διορίσθηκε τον Ιανουάριο του 2014, σε μία συγκυρία δημοσιονομικής λιτότητας, με πρωταρχική αποστολή την εφαρμογή ενός αμυντικού προϋπολογισμού που προέβλεπε την κατάργηση 34.000 θέσεων και την αναδιοργάνωση του υπουργείου Αμυνας.

Καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας του δεν σταμάτησε να ζητεί την σταθεροποίηση του αμυντικού προϋπολογισμού που αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, την ώρα που η Γαλλία έστρεψε όλες της τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας στο Σάχελ, την Μέση Ανατολή και το γαλλικό έδαφος.

Ο ντε Βιλιέ υποστήριζε ότι «ο στρατός βρίσκεται στα όριά του» και «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα», κάτι όμως που δεν έπεισε τον Μακρόν.

Τέλος ο "μήνας του μέλιτος" του Μακρόν: Η πρώτη μεγάλη κρίση

Στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro της περασμένης Παρασκευής, ο Ντε Βιλιέ ζητούσε «την διαφύλαξη της απαραίτητης συνοχής ανάμεσα στις απειλές, τις αποστολές και τα μέσα».

Η δημόσια αυτή παρέμβαση του στρατιωτικού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και το σημείο όπου το “γυαλί” στις σχέσεις των δυο αντρών ράγισε οριστικά.

Ο Μακρόν επέλεξε να του απαντήσει δημοσίως κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο στράτευμα την παραμονή της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλλης. Υπενθυμίζοντας ότι ως πρόεδρος, είναι συνταγματικά ο ανώτατος αρχηγός των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μακρόν είπε: «Εχω προβεί σε δεσμεύσεις. Είμαι ο αρχηγός σας. Δεν χρειάζομαι πιέσεις ούτε σχόλια (για τις αποφάσεις μου).

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι είναι τιμητικό να συζητούνται τέτοια θέμα δημοσίως, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι καθήκον των στρατιωτικών αξιωματούχων είναι να παραμένουν «εγκρατείς».

"Θεωρώ ότι δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις ορισμένες συζητήσεις δημοσίως", κατέληξε με νόημα ο Μακρόν με τα “βέλη” του να απευθύνονται στον στρατηγό ντε Βιλιέ.

Η παραίτησή του θεωρείται «πρωτοφανής» και «ιστορική» αφού στην 5η Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας που παραιτείται.

Γαλλικά ΜΜΕ: Το πρώτο κρούσμα αμφισβήτησης

Όπως τονίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η... μίνι αυτή “ανταρσία” του παραιτηθέντα στρατηγού είναι το πρώτο κρούσμα αμφισβήτησης της εξουσίας του νέου γάλλου προέδρου από τον Μάιο μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, σε ένα πηχυαίο της άρθρο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde χαρακτήρισε το περιστατικό αυτό ως “την στιγμή της αλήθειας για τον Μακρόν”.

“[Η παραίτηση του ντε Βιλιέ] στέλνει ένα αρνητικό σημάδι, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν αρκετές αντίθετες φωνές σε πολλά επίπεδα της γαλλικής ηγεσίας”, υποστηρίζει η Κριστέλ Κραπλέ από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων BVA.

“Ο Μακρόν βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της θητείας του: στο σημείο όπου έχει λάβει τέλος η περίοδος του “μήνα του μέλιτος” με τους γαλλους ψηφοφόρους και η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια”, συνοψίζει.

Δια του λόγου το αληθές, τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τον 39χρονο πρόεδρο: τα ποσοστά αποδοχής του έπεσαν πέντε μονάδες εντός του Ιουλίου, φτάνοντας στο 54%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην δημοσκόπηση, οι ερωτώμενοι που απάντησαν αρνητικά προς το πρόσωπο του έφεραν ως δικαιολογία γι' αυτό το γεγονός πως εμφανίζεται “αλαζόνας, υπερόπτης, με εξάρσεις αυταρχισμού”, ενώ άλλοι συμπληρώνουν πως “δεν δίνει δεκάρα για την εργατική τάξη κι, αντιθέτως, δείχνει να νοιάζεται μόνο για την δημόσια εικόνα του”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Ιουλ 2020 | 17:12

Κορονοϊός: Έρχεται το δεύτερο κύμα - Συναγερμός στην Ευρώπη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2020 | 17:56

Παναγιωτόπουλος για Καστελόριζο: Αποτελεσματικότατη και ταχύτατη η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξήρε τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 27 Ιουλ 2020 | 12:45

Η Google τιμά την Jeanne Baret: Την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Jeanne Baret tην πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 24 Ιουλ 2020 | 12:44

Τέλος στη διατλαντική διαμάχη Γαλλίας - ΗΠΑ - ΕΕ: Η Airbus έκανε την τελική της παραχώρηση

Η Airbus έκανε την κίνηση για τον τερματισμό της διατλαντική διαμάχης Γαλλία-ΗΠΑ-ΕΕ.

"ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ" 24 Ιουλ 2020 | 12:33

Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ και για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου με πρωτοβουλία Μακρόν - Μητσοτάκη

Αφού ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για σύγκληση της συνόδου των χωρών του Νότου, μαθαίνουμε ξαφνικά ότι αυτό έγινε "κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη", λεει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 24 Ιουλ 2020 | 08:48

Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στον Μακρόν: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις του, απειλές χωρίς αποτέλεσμα

"Οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 07:32

Κρίση με Τουρκία: Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν - Μυστήριο οι κινήσεις του Oruc Reis

Αλληλεγγύη Μακρόν με ανάρτηση στα ελληνικά. Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τις τουρκικές κινήσεις. Ρυμουλκό κοντά στο "Oruc Reis".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 23 Ιουλ 2020 | 22:10

Κορονοϊός: Αντιμέτωπες ξανά με τον εφιάλτη Γαλλία και Ιταλία - Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία όπου τα κρούσματα κορονοϊού αρχίζουν πάλι να αυξάνονται.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Ιουλ 2020 | 19:56
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:37

Ισχυρό μήνυμα Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο- Ερχονται κυρώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 14:43

Καστελόριζο: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 12:24

Στο Παρίσι ο Αναστασιάδης - Συνάντηση με Μακρόν και το βλέμμα στην Τουρκία

Την Πέμπτη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη - Εμανουέλ Μακρόν.